Ulje od šipurka, rezanci od bundeve i reciklaža bicikala su nagrađene ZELENE IDEJE: Prijavite i vi svoju inovaciju

Marina i Miroslav Garić iz Kragujevca jedini u Srbiji prave ulje divlje ruže i ulje semena kupine, kao i kod nas poznatija ulja jezgra šljive i ulja jezgra kajsije. Ovaj mladi bračni par osvojio je 2017. godine prvu nagradu nacionalnog Foruma za zelene ideje Trag fondacije, Fonda braće Rokfeler i Erste banke za proizvodnju retkih kozmetičkih ulja i briketa i dobio 5.000 dolara za ulaganje u dalji razvoj. Njihova priča je ovde.

Iste godine nagrađena je i Slavica Orelj iz Beograda koja je tada u svom zelenom raju, čiji je jedan deo na Zvezdari, a drugi u Slancima, napravila inovativan proizvod na srpskom tržištu.

Reč je o pasti od bundeve, odnosno rezancima koji se dobijaju od isečenih i osušenih traka bele pečenke.

Slavicina ideja zasnovana je na principima održivog razvoja u okviru nacionalnog Foruma za zelene ideje, što joj je pomoglo da kupi mašine, specijalne sušilice i potrebnu opremu.

Za ovaj konkurs ne bi ni znala da je nisu nagovorile drugarice njene ćerke, koje su već učestvovale sa njihovom idejom.

Tri godine kasnije Priče sa dušom pisale su o bračnom paru Đuričić iz Loznice koji prave neobične bicikle. Njihova osnovna ideja je reparacija i stvaranje unikatno obojenih „singlespeed“ bicikala nastalih od ramova starih drumskih  i gradskih bicikala.

Poziv za podnošenje prijava za ovogodišnje Zelene ideje je otvoren do 31. marta 2022. godine.

Program je usmeren na podršku udruženim građanima u razvoju zelenih preduzetničkih ideja u Srbiji.

Pod zelenim preduzetničkim idejama podrazumevaju se inovativne ideje koje primenjuju tehnologije i znanja poslovnog sektora za organizovanje i zajedničko rešavanje društvenih problema, oslanjajući se na resurse iz zajednice i štiteći životnu sredinu u funkciji održivog razvoja.

Kroz program se, putem javnog konkursa, dodeljuju tri donacije od po 5.000 dolara za udruženja građana, fondacije, zadužbine, zadruge i privredna društva koji planiraju da postanu solidarni preduzetnici ili su u solidarnom preduzetništvu početnici.

Za učešće u programu mogu se prijaviti pravna lica registrovana u Republici Srbiji – udruženja, fondacije, zadužbine, zadruge i privredna društva (ortačka društva, komaditna društva, društva sa ograničenom odgovornošću i akcionarska društva):  

– čiji su zakonski zastupnici domaća fizička ili pravna lica; čiji su članovi/članice i/ili osnivači/osnivačice domaća i strana fizička i pravna lica;

koja planiraju da postanu solidarni preduzetnici ili su u solidarnom preduzetništvu početnici;

– čiji godišnji profit ne prelazi 1.200.000,00 dinara.

Za pitanja i dodatne informacije, kontaktirajte tim Trag fondacija putem e-maila zeleneideje@tragfondacija.org.

Detaljne podatke o konkursu pronađite ovde.

1 komentar

Ostavite odgovor