Zlatni orao Srbije: Evropski šampion u paraglajdingu

Najprestižnije priznanje Vazduhoplovnog saveza Srbije, statue „zlatni orao“, dodeljene su paraglajderisti Dejanu Valeku (31) iz Novog Sada, kao najboljem vazduhoplovnom sportisti u letačkoj grani, i raketnom modelaru Miodragu Čipčiću u neletačkoj grani. Dejan iza sebe ima dosta nagrada, a prošle godine osvojio je titulu šampiona Evrope u paraglajdingu, u disciplini „precizno sletanje”.

Dejan Valek i Miodrag Cipcic - dobitnici Zlatnog orla za 2014
Dejanu i Miodragu priznanja je dodelio Željko Ovuka, generalni sekretar VSS-a, na svečanosti u restoranu Aeroklub u Beogradu

– Kada sam slušao himnu Srbije na dodeli medalja, bio sam neopisivo ponosan na svoju zemlju. Uspeo sam da doprinesem da se za nju čuje u najpozitivnijem kontekstu. Drago mi je da je Vazduhoplovni savez Srbije prepoznao moj trud i na ovaj način mi se zahvalio – rekao je Dejan, koji se paraglajdingom bavi od 2008. godine

Fruska Gora
Dejan iznad Fruške gore

– Svog prvog leta tako se dobro sećam da me svaki put prođu žmarci kad pomislim na momenat odvajanja od tla. Osećaj koji se doživljava prilikom poletanja paraglajderom ne može se opisati rečima i mora se doživeti da bi se razumeo – objašnjava.
Ono što ovog sportistu privlači ka paraglajdingu nije adrenalin kao što većina ljudi misli, već osećaj slobode, jer kada dođe do lučenja adrenalina, priča mi Dejan, to uglavnom znači da nešto u toku leta nije krenulo kako treba.
– Izreku „slobodan kao ptica“ u potpunosti razume samo osoba koja se bavi slobodnim letenjem.

Dejan Valek 3
Nagrada „zlatni orao“ prvi put je dodeljena 1957. godine vazduhoplovnom jedriličaru Božidaru Komacu

U sezoni, na takmičenja ide u proseku dva puta mesečno i leti u pojedinačnoj i u ekipnoj konkurenciji. S obzirom na to da je paraglajding u čvrstoj vezi sa boravkom u prirodi, Dejan skoro svaki vikend, slobodni dan i godišnji odmor provodi sa suprugom i sinom negde u planini ili na terenu za letenje.

Sopotnica– Oni su mi velika podrška, a pogotovo supruga koja ima veliko razumevanje za ovaj sport – kaže Dejan, koji ima i svoj privatni posao – neobičan i nesvakidašnji baš kao i paraglajding. Pre devet godina otvorio je specijalizovanu firmu za visinske radove, a poslednjih nekoliko godina bavi se i snimanjem i fotografisanjem iz vazduha.

Dejan Valek 2Ljudima koji bi želeli da se oprobaju u paraglajdingu, Dejan poručuje:
– Moj savet je da probaju, ali ih u isto vreme upozoravam da je, kada jednom polete paraglajderom, velika šansa da će se istog momenta zaljubiti u ovaj predivan sport, bez kojeg kasnije neće moći da žive – rekao mi je nagrađeni paraglajderista.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com
Foto: privatni album

1 komentar

Написао сам причу:Небо, која није прошла на конкурсу за кратку причу Миша Цветановић.-„И плачем, Мишо мој“, каже главни јунак приче, коме је отац Миша, умро од инфракта, а он освојио победу у параглајдингу.И моја жеља је да се пустим у небо параглајдингом.Искрено,ме страх.Браво за јунака ове приче,Дејану Валеку.

Ostavite odgovor