Mladi direktor Poljoprivredne škole: Slavimo cveće, voće i povrće

Svečarska atmosfera povodom 50 godina postojanja, brojni gosti, proslave i takmičenja prepliću se ovih dana u Poljoprivrednoj školi sa Domom učenika PK Beograd. Šest meseci pre obeležavanja ovog značajnog jubileja na mesto direktora došao je Dragan Filipović (38), mlad po direktorskom stažu, ali iskusan profesor i stručnjak sa desetogodišnjim pedagoškim radom.

Poljoprivredna skola
Svečana proslava 50 godina postojanja škole

Dok je bio profesor dekorativne dendrologije, biodekoracije, podizanja i nege zelenih površina, cvećarstva i praktične nastave, svojim inicijativama i idejama mnogo toga lepog i korisnog doneo je ovoj školi. Posle razgovora sa vlasnicima firmi koje uvoze cveće i sa članovima udruženja cvećara, koji su iskazali potrebu za tom profesijom, zalagao se za ponovno uvođenje smera „tehničar hortikulture“, što se, nakon tridesetak godina pauze, desilo 2007. godine.

Dragan Filipovic 012_1280x960
Sa direktorom sam posetio i plastenike

Sa direktorom kojeg vole i đaci i kolege (na izboru za direktora od 120, dobio je 91 glas) pričam u njegovoj kancelariji i pitam ga kako je uspeo da nađe zajednički jezik sa svim generacijama.
– Pretpostavljam da je to iskrenost sa kojom uvek ulazim u razgovor i posao. Mislim da su kolege prepoznale moj potencijal i trud jer sam uvek promovisao učenike i njihova dela. Velika satisfakcija mi je činjenica da je petnaestak đaka koji su završili smer „tehničar hortikulture“ u prvoj generaciji 2012. godine, dobilo posao u samostalnim cvećarskim radnjama, da mnogi studiraju, a da je jedna bivša učenica asistent – demonstrator na Šumarskom fakultetu. Imamo i izuzetan stručni kadar, kolege sa višegodišnjim iskustvom u proizvodnji biljaka i priznate veterinare – ističe Dragan.

Festival cveca 2
Pre nekoliko godina, kao prvi gosti iz Srbije, četvoro učenika i Dragan su, uz pomoć Ambasade Holandije završili obuku u poznatom Institutu za dekoraciju cveća Boerma

Đaci ove škole veoma često osvajaju nagrade i priznanja na brojnim takmičenjima. Dragan se prisetio pobeda na Novosadskom proleću, na Sajmu hortikulture, na Republičkom takmičenju poljoprivrednih škola i na nadmetanju Fonda za doškolovavanje mladih poljoprivrednika Borka Vučić.
– Tehničari hortikulture osvojili su oko tridesetak nagrada. Prošle godine u Umagu uzeli smo drugo mesto za najbolji aranžman bidermajera, a na Sajmu hortikulture takođe drugo mesto i nagradu za inventivnost – priča Dragan.

Dragan Filipovic 016_1280x960
Dragan je diplomirao 28. juna 2004, vratio se u rodno Vranje i već u septembru našao posao u Beogradu

Nastavu u ovoj školi pohađa 715 đaka, raspoređenih u šest smerova, od kojih su najtraženiji pomenuti „tehničar hortikulture“ i „veterinarski tehničar“. Ne opada tražnja ni za školovanjem za mesara, smerom koji u poslednje vreme upisuju i devojčice.
– Imamo mnogo planova. U saradnji sa Ambasadom Norveške razvijamo projekat ekološke biobašte, a opština Rakovica nam je dala hektar zemljišta. Edukatorka je profesorka Branka Lazić sa novosadskog univerziteta koja je specijalizirala organsku proizvodnju. Želimo da otvorimo novi obrazovni profil „tehničar organske proizvodnje“ koji bi objedinio sve struke u školi. Organska proizvodnja nije samo povrtarska, već i ratarska, stočarska, voćarska – objašnjava Dragan.

Festival cveca
Sa učenicama na Festivalu cveća

S obzirom na ideje koje je realizovao još kao profesor, ne sumnjam da će sada kao direktor ostvariti nove planove: otvoriti kozmetički salon za kućne ljubimce i pansion za pse i napraviti savremeni voćni zasad.
– Proizvodimo povrtarske kulture i jednogodišnje cveće, kako bi đaci u toku školske godine propratili ceo proces – od setve do plasmana. Tu je i voćnjak na 1.000 kvadratnih metara, a koke nosilje planiramo da prebacimo u sojenice u etno-vrtu. Proizvode prodajemo po niskim cenama i doniramo novac za uređenje vrtića i osnovnih škola.

Iako mnogo radi, Dragan nije umoran. Kaže da mu učenici daju snagu svih ovih deset godina i da se sa njima, kao i sa kolegama, uvek lako dogovori oko svega. Kad nije posvećen kancelariji i cveću, najviše vremena provodi sa ćerkama i suprugom, svojom srodnom dušom, biologom po struci.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com
Foto: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com, privatni album

1 komentar

Bravo za školu koja je primer za sve mlade a bravo i za Nenada koji prepoznaje prave vrednosti i to nam lepo prezentuje.Samo takvim radom možda ce mo moci da zadržimo mlade da se ne iseljavaju.Pozdrav Milka

Ostavite odgovor