Žongler iz Novog Pazara: Kao dečak se igrao sa zmijama, a sada Evropu ostavlja bez daha

Valentina Bihorca (34) nije lako locirati, jer često putuje, ali u trenutku dok smo radili intervju bio je na turneji u austrijskom gradu Dornbirnu, gde u šouu Sugar baby u stilu pedesetih godina prošlog veka, glumi mačo tipa poput Džejmsa Dina. Već osam godina on radi u predstavi Rockabilly, jednom od najgledanijih i najuspešnijih varijete programa poslednjih godina u Nemačkoj, a veoma je i kao samostalni umetnik tražen širom Starog kontinenta.

Mali Valentino 3
Kao dečak umeo je da zmiju od četiri metra obavije oko vrata ili da je vrati u kavez

– Druga deca imala su psa ili mačku, a moji kućni ljubimci bile su zmije i krokodili. Dešavalo se da komšije dođu na kafu u naš dom u Novom Pazaru, a u hodniku zateknu zmiju i krokodila. Omiljena mi je bila jedna mala boa, koja me je ujela više puta, ali za to sam sam kriv jer sam joj gurao prst u usta. Imali smo i pet metara dugačke pitone. Od sedme godine od oca učio sam o tajnama žongliranja – sa osmehom mi priča Valentino svoju Priču sa dušom.

Zongliranje 2_533x800
Valentino na pozornici koristi devet krugova ili sedam kajli, odnosno pet fudbalskih ili sedam manjih lopti

Ihmija Bihorac, zvani Bata, bio je glavna atrakcija kao mađioničar, žongler, fakir i vlasnik jednog od najpoznatijih cirkusa u Jugoslaviji – Varijete Valentino – zvezde artističkih pozornica, dok je Valentinova majka bila asistentkinja. Starije generacije pamte paniku na stadionu u Novom Pazaru tokom izvođenja akrobatske tačke, kada je dvogodišnji Valentino, koji je dobio ime po čuvenoj porodičnoj umetničkoj trupi, iz publike skočio na scenu kako bi se poigrao sa zmijama.

Valentino Bihorac 2
Specijalnost mu je pimpovanje lopte glavom i istovremeno žongliranje sa osam krugova ili pet većih lopti

Prativši spisak načičkanih nastupa po republikama bivše Jugoslavije porodica Bihorac se sedamdesetih i osamdesetih godina sa trupom selila iz grada u grad, a Valentino kaže da su se braća i on rodili na četiri točka, u kampu: Valentino u Petrovcu na Mlavi, srednji Renato u Prištini, a najmlađi Haris Armando u Valjevu.

Mali Valentino 1_562x800
Sa ocem Ihmijom u okolini Novog Pazara

– Ocu je bilo važno da nas iškoluje. Lepo je što smo talentovani, ali obrazovanje mu je uvek bilo na prvom mestu. „Koliko god da si dobar žongler, uvek ćeš morati da treniraš. Bez vežbe nema uspeha“ – govorio mi je otac, a kasnije sam shvatio da je to živa istina. Pričao je da za pozornicu nije važno samo pokazivanje talenta već i umeće „prodaje“ svoje tačke i posedovanje karaktera na sceni. Ljudi osete da li radite iz srca ili ne – objašnjava mi i kaže da se ovih mudrih rečenica pridržava i danas.

Početkom devedesetih, Bihorci su se preselili u Nemačku, gde su pet godina svi nastupali u jednom malom, klasičnom cirkusu. Nešto pre punoletstva, Valentina je tokom nastupa na poznatom festivalu u Nemačkoj, zapazio direktor tamošnjeg varijetea i ponudio mu dobar posao. Od tada nastupa širom Evrope, a trenutno je, uz oca kojem su cirkuske veštine hobi, jedini član familije koji aktivno radi.

lavic_1067x800
U današnje vreme umetnik na sceni mora da bude fleksibilan i da ima hrabrosti da proba neke nove stvari koje su van njegovog stila, kaže Valentino

U braku je sa Ilenijom Sforci (Ilenia Sforzi) umetnicom iz čuvene italijanske artističke porodice Kazarteli (Cazartelli) koja je osnovala cirkus Medrano. Oni su višestruki dobitnici Zlatnog klovna, najvećeg priznanja za artiste koji se dodeljuje na čuvenom festivalu akrobata i umetnika u Monte Karlu.

https://vimeo.com/140918731

– Ovaj posao, između ostalog, volim i zbog toga što nije monoton: video sam svet, upoznao sam se sa ljudima raznih religija i pogleda na život. Svaki nastup je novo iskustvo. Lepo je videti kad u sedam minuta, koje imam na pozornici, nekoga učinim srećnim. Za ovaj posao je potrebna strast i ljubav, a da biste ostali na vrhu godinama, i kvalitet, vreme i rad – kazao mi je Valentino i najavio da će uskoro u Srbiji spremiti fantastičan šou.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com (sva autorska prava zaštićena, a prenos teksta dozvoljen je uz navođenje izvora i veze ka www.pricesadusom.com)

Fotografije: privatni album

Ostavite odgovor