ČETVRT VEKA MEDIOPTIKA: Kako su stigla prva MEKA SOČIVA u Srbiju

Znate kad ljudi svojataju i za drage ljude iz komšiluka kod kojih pazare ili se leče kažu „moja doktorka“, „moj obućar“, „moja prodavačica“, „moj zubar“… Tako bih ja gospođu Branku Kačarević (68) mogao da nazovem „mojim optometričarem“ jer kod nje više od dve decenije idem na oftalmološke preglede i kupujem meka sočiva i naočare.

Iako se ne poznajemo privatno jer ja tek jednom godišnje dođem po sočiva i u tih desetak minuta se ispričamo o tome šta se kod koga desilo u životu za tih 12 meseci (a u decembru mi uvek kao i svim mušterijama da novogodišnji popust), nedavno sam se obradovao njenom pozivu. Branka se setila da sam novinar, našla moj broj telefona u zdravstvenom kartonu, javila mi da prati moj sajt i pozvala me na proslavu 25 godina Medioptika, koji je osnovala 1991. godine. Osećao sam se kao da idem kod nekog svog.

medioptik-hotel-mI upravo ljubaznost i toplina koju sam osećao sve ove godine u toj prvoj privatnoj oftalmološkoj ordinaciji kod nas, u Bulevaru Kralja Aleksandra 87, nagnala me je da o gospođi Branki napišem Priču sa dušom. Tokom ovog intervjua prvi put smo od 1995. godine popili kafu, posedeli pola sata u ordinaciji i prisetili se lepih trenutaka koje je doživela sa svojim klijentima. Ja sam se odmah setio kako sam se kao petnaestogodišnjak onesvestio kada sam prvi put stavio sočiva na oči.

Moram priznati da mi je proletelo ovih 25 godina. Sa kontaktnim sočivima počela sam da radim u Gradskoj bolnici 1967. godine, odakle sam posle 15 godina prešla u Optiku Beograd gde sam otvorila kabinet za sočiva. Nakon toga postala sam privatnik. Jedan divan gospodin Damir Novak koji je živeo u Rimu i od koga smo kupovali sočiva dao mi je ideju da otvorim privatni kabinet. Sećam se njegovih reči „Ako ti ne kreneš prva, krenuće neko drugi“. U to vreme smo radili isključivo godišnja meka sočiva – seća se Branka.

branka-medioptik
Branka sa ćerkom i zetom

Najveću podršku početkom devedesetih godina davao joj je suprug. Branka mi priča da su prodali i stan i automobil, praktično sve što su imali, da bi sav novac uložili u Medioptik.

– Moj muž je bio inženjer geotehnike, a kad se razboleo od angine pektoris, penzionisao se i meni ovde dosta pomagao. Bio nam je spoljni momak za sve i najveća podrška.

Kriza pre, tokom i posle inflacije 1993. godine nije se mnogo odrazila na Brankinu firmu. Priča mi da je narod ipak imao novca za naočare i sočiva i da su tada imali najviše posla jer su bili jedini. Svi kabineti za kontaktna sočiva iz Srbije, Bosne i Hercegovine i regiona snabdevali su se u Medioptiku.

medioptik_1192x800
Gospodin Karl Aberdeen iz CooperVisiona održao je predavanje o novitetima u svetu sočiva

Nakon deset godina ponovo joj se javio gospodin Novak sa željom da preporuči Medioptik poznatom britansko-američkom brendu CooperVision (najvećem proizvođaču toričnih kontaktnih sočiva). Brankina ćerka Aleksandra i kompanija Medioptik trade postali su ekskluzivni distributer CooperVision kontaktnih sočiva i rastvora u Srbiji i Crnoj Gori.

– Već 15 godina moja ćerka sa timom saradnika vodi biznis koji ide uzlaznom linijom. Imamo vrhunska sočiva sa najmodernijim materijalima, a na proslavi 25 godina rada u gostima nam je bio gospodin Karl Aberdeen iz CooperVisiona, koji je održao predavanje o novitetima u toj industriji – kaže Branka.

branka-kacarevic_537x800Kroz Medioptik prošlo je nekoliko desetina hiljada ljudi, od kojih mnogi, kao ja, nisu menjali ordinaciju, iako ne žive blizu. Pitam Branku kako je opstala sve ove godine na tržištu i uprkos brojnim optičarskim radnjama i oftalmološkim kabinetima koji su nicali kao pečurke.

– Zahvaljujući kvalitetu proizvoda i ljubaznosti prema pacijentima. Ja sam veoma neposredna, pa uvek mojim pacijentima učinim neke usluge. Recimo, pred Novu godinu dajem popust od 20 odsto, a u poslednje vreme prodajemo sočiva i na par, jer narod nema para. Veoma mi je važno da nemamo reklamacije, što znači da iza nas stoji veoma stručan tim. Neću da se time hvalim, ali za sve ove godine nikoga nisam otpustila. Mnogi koji su otišli odavde, počeli su svoj biznis. Četiri vrhunska doktora koji su radili kod mene danas imaju svoje ordinacije. Ostali smo dobri prijatelji i oni danas kupuju sočiva od moje ćerke – priča mi Branka, koja osim doktora, defektologa i medicinskih sestara ima zaposlenu i jednu gospođu koja godinama kod nje radi kao kurir.

branka-kacarevic-i-nenad-blagojevic_1200x800Na proslavi u Hotelu „M“ u Beogradu okupilo se nekoliko stotina zvanica, saradnika i prijatelja firmi Medioptik exclusive i Medioptik trade. Sve je ovekovečeno kako i dolikuje ovakvom jubileju – lepim fotografijama, svečanim ručkom, finom muzikom i rođendanskom tortom.

Pre šest godina gospođa Branka je ostavila uspomenu i svojim unučićima. Zasadila im je platan u Bulevaru Kralja Aleksandra, nedaleko od ordinacije, pored kojeg piše „Šest grana za mog Jovana, pet za Ninu, četiri za Filipa, dve za Marka i jedna za Aleksu. Kakav divan platan. Rastite i čuvajte ga kao što je vas vaša baka“.    

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com (sva autorska prava zaštićena, a prenos teksta i fotografija dozvoljen uz navođenje izvora i veze ka www.pricesadusom.com)

Fotografije: Medioptik, Bulevar Kralja Aleksandra 87, Beograd

Ostavite odgovor