Devojka koja zna sve o stipendijama

Na neverovatan podatak od skoro 500 studenata rasutih po belom svetu sa kojima se Jelena Praizović (33) iz Fonda za mlade talente Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije dopisuje ne bi li im odgovorila na sva pitanja u vezi sa stipendijom za koju su konkurisali, i na to što na mejlove i telefonske pozive odgovara ljubazno i u kratkom roku, kao šlag na tortu dolaze utisci i lepe reči kandidata i njihovih roditelja o njoj, koje sam lično čuo, pre dodele stipendije Dositeja.

Univerzitetski sajam stipendija
Jelena sa bivšim ambasadorom Francuske na Univerzitetskom sajmu stipendija

Povodom ovih, prvenstveno činjenica, a onda i lepih reči, Jelena odgovara skromno i diplomatski potvrđuje da je tačno da komunicira sa velikim brojem studenata koji se prijavljuju za stipendiju Fonda, ali da joj u tome mnogo pomažu kolege iz Radne grupe. Kao razlog za to što, uprkos ogromnom broju učesnika, mnogim studentima upamti ime i prezime, navodi svoj trud u kvalitetnom obavljanju posla.
– Za šest godina Fond je dodelio više od 14.200 stipendija i nagrada studentima i učenicima srednjih škola. Ovde radim od 2011. godine i za četiri godine imala sam priliku da sarađujem sa mnogim stipendistima – kaže.

Svecanost povodom dodele stipendija najboljim studentima Univerziteta u Beogradu
Fond za mlade talente godišnje stipendira i nagrađuje više od 2.500 učenika i studenata, a predsednik je Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta

U organizaciji tri javna konkursa za stipendije i nagrade koje godišnje raspiše najveći državni fond za stipendiranje mladih talenata u regionu, Jelena učestvuje zajedno sa ostalim članovima Radne grupe. Njeni zadaci su organizacija i realizacija konkursa i organizacija svečanosti i drugih događaja ove institucije.
– Pored toga, pratim studente u njihovom akademskom i stručnom usavršavanju, budući da stipendisti Fonda imaju ugovornu obavezu da nakon završenih studija rade u Srbiji pet godina – priča mi Jelena i odgovara na pitanje da li se dešavaju anegdote sa studentima i šta oni koriste za izgovor kada kasne sa slanjem dokumenata.
– Anegdote su neizbežan deo ovih konkursa. Izgovora za neposlata dokumenta nema, obično se radi o pogrešnom tumačenju konkursa. Zato je Radna grupa tu, da sve kandidate obavesti na vreme o nepotpunoj dokumentaciji.

Sa kolegama iz Radne grupe Fonda za mlade talente, na Sajmu sporta

Ova diplomirana etnološkinja i antropološkinja i sama je bila stipendista Vlade Republike Italije 2008. godine za usavršavanje italijanskog jezika u Sijeni. Zbog toga, kad god može, izlazi studentima u susret davajući im korisna uputstva.
– Iz iskustva znam koliko prava informacija štedi vreme i energiju – sigurna je.

Osim za studiranje, u Italiji je imala vremena za izučavanje italijanskog jezika i kulture. Obišla je veliki deo Apeninskog poluostrva, analizirala italijanske dijalekte, običaje i tradiciju naroda.
– To je veoma kompleksna tematika kojoj pristupam interdisciplinarnom metodom. Jezik ne posmatram samo kroz kognitivnu lingvistiku, već nastojim da utvrdim simboličke vrednosti određenih reči koje su iznikle iz tradicije jednog naroda i uspostavim vezu sa istim ili sličnim fenomenom u jeziku drugog naroda.

Sa svecanosti povodom humanitarne akcije stipendista Fonda za pomoc kolegama sa poplavljenih podrucja
Sa svečanosti povodom humanitarne akcije stipendista Fonda za pomoć kolegama sa poplavljenih područja

Jelena u ministarstvu radi osam sati, a po potrebi i duže. Neretko baš zbog odgovaranja na silne mejlove ostaje u kancelariji dok posao ne privede kraju. U slobodno vreme pleše, čita knjige i piše.
– Sa plesnom umetnošću sam u vezi još od detinjstva, jer sam kao mala krenula na klasičan balet. U srednjoj školi sam rekreativno počela da vežbam džez balet, savremenu igru da bih se, na posletku, tokom studija okrenula standardnim i latino plesovima. Neko vreme sam se intezivno posvetila plesu, napornim treninzima i nedostižnoj lepoti koju umetnost nosi u sebi. Zbog povrede stopala prestala sam da se takmičim, tako da se sada samo rekreativno bavim plesom. Koristim tu divnu umetnost da malo pobegnem od svakodnevnice i odlutam u neki lepši prostor, u neka bolja vremena – iskrena je.

Sa koordinatorom Radne grupe
Jelena sa Milošem Radosavljevićem, koordinatorom Radne grupe Fonda za mlade talente

Za kraj intervjua, Jelena je otkrila još jednu svoju ljubav.
– Često odlazim na koncerte klasične muzike i to je, zapravo, moj odmor od posla. Rado sam u Beogradskoj filharmoniji, ali i na koncertima svih velikih umetnika koji gostuju u Beogradu. Klasična muzika ima blagotvorno dejstvo, tako da nakon naporne nedelje najviše volim da odem u Kolarčevu zadužbinu. Tu su i muzeji, ali ne samo tokom manifestacije Noć muzeja, koju svakako podržavam, jer je mnogo oplemenila naše sugrađane širom zemlje. Skoro nikada ne propuštam Festival italijanskog filma, Sajam knjiga, Festival nauke, Bemus, Fest i Džez festival, a vreme za pozorište je samo moje vreme koje delim sa porodicom i prijateljima – rekla mi je Jelena, koju studenti hvale na sva zvona.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com
Foto: Fond za mlade talente, privatni album

1 komentar

U ovom intervjuju, Jelena je, skromno i nenametljivo, u prvi plan stavila sve one manifestacije i aktivnosti koje svi mi treba da podrzavamo 🙂

Ostavite odgovor