DVA RANCA I BEG IZ KANCA: Bračni par iz Novog Sada obilazi svet na neverovatan način, a avio-karte plaćaju manje od 10 evra

Živeli su u komšiluku, a nisu se poznavali, sve do jedne rođendanske sedeljke. Od februara 2011. godine, kada su se i upoznali, putovanja su ih ispunila i spojila. Već u aprilu iste godine isplanirali su Rovinj i od tada svaki slobodan trenutak provode na nekoj novoj destinaciji. Zajedno su obišli 30 zemalja, u nekima su bili više puta, a neke avanture, poput onih u Italiji i Španiji planiraju da ponove još koji put.

Polazna tačka za bračni par Babić, Ivanu (32) i Gorana (33) uvek je Novi Sad, grad u kojem žive i rade. U inostranstvo uglavnom lete sa budimpeštanskog i temišvarskog aerodroma, ponekad i sa „Nikole Tesle”, a neretko uživaju i u putovanju kolima.

Retko kad planiraju putovanja mnogo unapred. Čekaju povoljne karte, a kad ih pronađu i kupe, lako se organizuju. U neke gradove, poput Gdanjska i Bergama otišli su samo zbog toga jer su našli jeftine avio-karte.

Putuju kad god imaju vremena: slobodnim danima, vikendima, praznicima ili tokom godišnjih odmora. Ove godine uzeli su neplaćeno odsustvo i na putešestviju ostali čak tri meseca, promenili 35 smeštaja i obišli sedam država. Sve su isplanirali svega 20 dana pred put!

Na svakih nekoliko dana menjali su gradove, putovali autobusima sa lokalnim stanovništvom, nebrojeno puta bili u situacijama da se teško sporazumeju, ali sve to je bilo, kažu za Priče sa dušom, kako treba, jer to i jeste zapravo čar putovanja.

Goran je došao na ideju da napravimo sajt na kojem ćemo objavljivati informacije o jeftinim letovima i aranžmanima, a posle smo je zajedno razvijali i ostvarili uz pomoć našeg drugara, programera Milorada. Ja uglavnom tražim letove i objavljujem korisne informacije, a Goran piše putopise. Zajedno snimamo i fotografišemo, u zavisnosti od toga kod koga je aparat u datom trenutku i ko je video bolji kadar – priča Ivana na početku razgovora.

Sve do prošlog leta mislili su da je najniža cena povratne karte koju će ikada platiti 10 evra (Temišvar – Milano – Temišvar), a onda su naišli na promociju novоg avio-prevoznika „Level” i povratnu avio kartu od Beča do Valensije platili samo dva centa (0,02 evra)! Da bi došli do ovakvih cena, potrebno je provesti dosta vremena na internetu, istraživati i pratiti određene sajtove i ponude.

Od drugih brojki za Priče sa dušom izdavajaju da su devet dana u Maroku i Italiji sa sve avionom, smeštajem i transferima iskombinovali za 300 evra po osobi. Na Tenerife i u Madrid skoro po istoj ceni otišli su na devet dana, sa sve rentakarom, a 11 dana na Šri Lanki koštala su ih 550 evra po osobi (avio-karta, smeštaji, viza, transferi, individualni troškovi).

Reakcije naših čitalaca su pozitivne, mada ima i onih koji nas ponekad kritikuju što ne objavimo let iz Beograda nego iz Budimpešte, iako je u tom trenutku Beograd višestruko skuplji. Mi uvek tražimo najpovoljniju mogućnost. Postavljaju nam i pitanja u vezi sa letovima i aranžmanima misleći da smo turistička agencija – kaže Goran.

Babići uglavnom putuju samo sa ručnim prtljagom. Reč o malim, kabinskim koferima ili bekpek rancima i rancima sa foto-opremom i laptopovima.

– Uklapamo se u dozvoljenu kilažu od 10 kilograma, kako bi nam avio-karte bile povoljnije i kako nas višak prtljaga ne bi kočio i usporavao. Čak smo i na ovo putovanje od tri meseca uspeli da se upakujemo u rančeve, a stvari smo prali u samouslužnim perionicama veša. Naučili smo brzo i lako da se spakujemo, tako da nam za to ne treba više od pola sata. Svima savetujemo da na put ne nose nepotrebne stvari i da potraže „packing cubes“ (vrećice za putovanja) jer će im to značajno olakšati pakovanje i sortiranje stvari – objašnjava Goran.

Na svakom odredištu prvo rezervišu smeštaj na dve ili tri noći, pa produže, ako im se svidi. Ako požele da idu u drugi deo grada ili da promene grad, onda samo nastave dalje i bez obaveza „puste put da ih vodi”.

– Volimo da šetamo, da upoznajemo život lokalaca i kulturu, ali i da upoznamo istoriju posećujući muzeje i razne lokalitete. Uvek gledamo da probamo domaće specijalitete i hranu, i to u lokalnim restoranima, a naročito da degustiramo ono čega nema kod nas. Kad tražimo smeštaj gledamo ocene i komentare gostiju i odnos cene i kvaliteta. Ako ostajemo duže od nekoliko dana, tada smo u dvokrevetnoj sobi, a na kraće, možemo i u spavaonici hostela. Znali smo da prespavamo i na aerodromu, u kolima, u autobusima i u vozovima. Pomeramo sebi granice, odričemo se komfora, jer nam je tako zanimljivije i uvek dobijemo više prostora za neku novu avanturu – objašnjavaju svetski putnici iz Novog Sada.

– Nemamo pravila kojih se pridržavamo. Kad stignemo, nekad sednemo da popijemo kafu, nekad odmah tražimo dobru hranu, nekad se smestimo, a nekad tragamo za internetom da bismo rezervisali smeštaj. Dešavalo se i da ga tražimo od vrata do vrata. Najzanimljiviji je bio dolazak u grad Nja Čang (Nha Trang) u Vijetnamu. Došli smo u četiri ujutru i iz busa videli da je mnogo ljudi na plaži. Mislili smo da mladi posle noćnog izlaska idu da se kupaju, a onda smo shvatili da lokalci dođu tamo pre posla i škole da se kupaju, vežbaju i udišu najčistiji vazduh u danu. Rekli su nam da je to uvek u pet ujutru, taman kada se sunce rađa. Sve je bilo neverovatno, planirali smo da ostanemo tri dana, a zadržali smo se deset. Svakog jutra smo pre svitanja bili na plaži, a za ovaj grad nas je vezala neverovatna energija, ali i teško od njega odvojila.

Pitam ih i kako sve usklađuju sa svojim poslovima, s obzirom na to da su oboje zaposleni u Novom Sadu?

Ivana radi u jednoj velikoj softverskoj firmi, a ja sam grafički dizajner i imam svoju agenciju tako da mi nije teško da se prilagodim. Zbog toga ponekad mogu ponešto za posao i da uradim sa putovanja. Nedavno smo pokrenuli mali porodičan posao tako da nam je to došlo kao neko novo putovanje i avantura – kaže Goran za Priče sa dušom.

Njihovi prijatelji reaguju pozitivno, a mnogi bi želeli da probaju isto. Dodaju da ima i onih koji ih ne razumeju i koji kažu „da nikad ne bi mogli tako kao oni”. Ivanina i Goranova želja je da vide što više od ove naše prelepe planete, da prate ono šta žele i da uvek znaju šta su im prioriteti.

Njihov sajt pronađite ovde, a jutjub kanal na sledećem linku.

Jedan od najčitanijih Ivaninih i Goranovih tekstova je OVDE.

* Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com * Fotografije: Jeftino putuj

* Napomena: Tekst je u vlasništvu privrednog društva Medijska kuća Priče sa dušom doo Aranđelovac i moguće ga je preneti u drugi digitalni medij uz obaveznu objavu izvora i objavu linka ka www.pricesadusom.com u tekstu i na kraju teksta. Potpisati i autora fotografija. Članak nije dozvoljeno preneti u štampane medije. Hvala vam što poštujete autorska prava u Srbiji.

5 komentara

Tekst je divan,o divnim ljudima,sve je lepo i tako i treba da bude,
kao dusa ovih mladih ljudi,hvala na Vasem tekstu,muz i ja smo putnici,takodje
pozdrav
Dragana

Lepo je što putuju kao par uz posao koji im to dozvoljava 🙂 Mene u ovoj priči fasciniraju jeftine karte i to brzo pakovanje u rančeve 🙂

Ostavite odgovor