Džipovi su joj u krvi: Za volanom savladava i blato i kišu

Minđuše na ušima i nakit na rukama Srbijanke Bebe Stanojević (27) kao i privezak u obliku džipa, krevet u njenoj sobi poput tog automobila i fotelja koja predstavlja rezervni točak, najbolje opisuju njenu ljubav prema gorostasnim četvorotočkašima, koja joj predstavlja način života. Istim emocijama „zaraženi“ su i ostali članovi porodice: sestra Srpkinja (30), brat Peko (19), otac Peko (53) i majka Radmila (47) koji učestvuju i takmiče se na džipijadama širom Srbije.

– Trenutno u porodici imamo šest terenaca, a omiljeni mi je isuzu trooper, moj zelenko, kojeg sam dobila za rođendan od tate i mame i koji ne dam nikome. Trudimo se da odemo na svaku džipijadu ili na druženje koje organizuju ljubitelji terenaca, tako da skoro svakog meseca putujemo negde – priča mi Srbijanka, diplomirani geograf za oblast zaštite životne sredine.

Srbijanka Stanojevic_800x532
Sestre sa osvojenim peharom

Porodica Stanojević živi u Kamenovu, selu poznatom po pčelarima, nedaleko od Petrovca na Mlavi. Pošto su porodično počeli da se bave ovim sportom, Srbijanka mi otkriva da je prvo sa sestrom osvajala nagrade, ali da se sada češće vozi sa bratom.

– Menjamo se, nekada on vozi, a nekada ja. Ipak, najviše volim da se vozim sa tatom. Obožavam kad je veliko blato ili sneg, a najlepši osećaj je da u takvom trenutku dam što veći gas (smeh).

Petrovac na Mlavi_800x600
Srbijanka i Peko vežbaju za trku

Srbijanka i Srpkinja položile su ispit za kategoriju C i umeju da upravljaju kamionom što, kažu, izaziva čuđenje i oduševljenje policajaca kad ih zaustave. Sa porodicom su pre 12 godina organizovale prvu džipijadu na njihovom, osam hektara velikom imanju, a Trka terenskih vozila TATA od tada se održava svakog aprila. Idealno vreme koje željno iščekuju svi vozači je kiša i uz nju blatnjava staza.

Srbijanka Stanojevic 2Avanturisti iz Kamenova osnovali su i auto moto off-road klub i simbolično ga nazvali Nas tata pustio.

– Srpkinja je predsednica kluba, a ja sam potpredsednica. Posle jedne džipijade na kojoj smo se vozili po blatu i prašini napisala sam na džipu „mene tata pustio“ i pošto je to svima bilo zanimljivo, tako smo nazvali klub. Otac je godinama vozio brze automobile i motore i nije nam dopuštao da ih vozimo, a onda su došli džipovi – priča mi Srbijanka.

Dzipovi Kamenovo
Za sada su putovali u skoro sve gradove u Srbiji koji organizuju 4×4 druženja, a u planu im je i inostranstvo

Osim na trkama, Stanojevići džip koriste i u svakodnevnom životu, a zanimljivo je da na takmičenje idu i sa njega se vraćaju istim džipom kojim se trkaju.

– Izazov je penjanje džipom na brdo, ali i zaglavljivanje i „spasavanje“ iz blata. Dok brat vozi, ja sam tu da pomognem vitlama, čekrcima i ostalom opremom. Dešava se da budem skroz blatnjava. Dosta sam naučila od tate i brata, a sada mnoge stvari umem sama da popravim – priča uzbuđeno Srbijanka i otkriva da članovi njene porodice toliko vole da organizuju trku, da se nekad oko nje više potrude nego oko rođendana ili slave.

Mene tata pustio
Srbijanka u svojoj sobi ima krevet koji izgleda kao džip

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com (sva autorska prava zaštićena, a prenos teksta dozvoljen samo uz navođenje izvora i veze ka www.pricesadusom.com)

Fotografije: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com , Dragan Blagojević, privatni album

Ostavite odgovor