Haljine iz Novog Pazara osvajaju Evropu

Koliko Amina Hasanbegović (29) voli svoj posao i kako ga posvećeno radi shvatio sam još prilikom našeg prvog susreta, juna 2013. godine kada mi je u svom ateljeu dala intervju za časopis Lisa pripremajući se za godišnji odmor na koji je sat vremena kasnije otputovala sa svojim suprugom Rasimom (33) i ćerkom Hatidže (4).

Svaki naredni put kada sam bio kod njih, u Novom Pazaru, gradu u kojem se uvek osećam kao kod kuće, oboje su vredno radili, pripremajući nove planove i optimistično gledajući napred. U Amininu predanost u stvaranju unikatnih haljina i kreativni naboj koji joj idejama i podrškom u svakom smislu dopunjuje suprug ponovo sam se uverio nedavno, kada mi je ispričala kako je skoro do porođaja radila i, nakon što je rodila malog Husaina, odmah prionula na posao.

Porodica na okupu u Amininom ateljeu (Foto: Emir Mehović)
Porodica na okupu u Amininom ateljeu (Foto: Emir Mehović)

– Imala sam zakazane brojne probe, pogotovo jer je to bio period maturskih večeri, ali i reviju na podgoričkom fešn viku. Ipak, Husain je odlučio da u stomaku sačeka još koji dan, pa su u Crnu Goru otišli suprug i asistentkinja. Sve je dobro prošlo, kao da sam bila sa njima – priča Amina.

Osim što pravi unikatne haljine i venčanice koje nose mlade na venčanjima širom Srbije, Bosne i Hercegovine, Turske i drugih država, Amina vodi emisiju Šik na Regionalnoj radio-televiziji Novi Pazar, a i stilistkinja je tamošnjeg muzičkog festivala Stari grad. Diplomirala na Fakultetu za modni dizajn i na Fakultetu za informatiku, radila je kao dizajnerka u firmama Zemax i Exit, a onda osnovala svoj brend Amina Hasanbegović.

Haljina sa metalnim elementima

Nekoliko nedelja pred porođaj 19. aprila ove godine, Amina je, iako u devetom mesecu trudnoće, održala veliku modnu reviju u Novom Pazaru, okupila brojne poštovaoce njenog rada, predstavila kolekciju Follow my birds and butterflies i otvorila svoj novi atelje u Fener centru u centru grada.


– Nova kolekcija je za nijansu nežnija jer sam je stvarala dok sam bila u drugom stanju. Ipak, nisam zaboravila nezaobilazne metalne delove i nakit na haljinama. Za njih je zadužen moj muž – objašnjava Amina, čiji suprug Rasim godinama stvara unikatni nameštaj, a planira i da proizvodi vintaž bicikle.
– Moj otac već tri decenije ima porodičnu radnju i fabriku za proizvodnju stolova i stolica od metala tako da smo Amina i ja spojili nespojivo u kolekciji Kovač & krojač (Blacksmith & Tailor) kombinujući metal i tkanine. Tako je nastala jedna haljina koju je ona dizajnirala, a ja napravio od gvožđa – nadovezuje se Rasim.

Amina i Rasim na svom venčanju

Ljubavno-emotivna priča ovo dvoje svestranih ljudi počela je pre 13 godina kada su se sreli na snimanju reklame za obuću, u kojoj su oboje radili kao modeli. Ne samo da su se zaljubili jedno u drugo nego su i shvatili da su komšije i od tada su nerazdvojni.
– Venčali smo se na motoru pre pet godina, Rasimu sam za svadbu kreirala dva odela, a ja sam se presvlačila osam puta. Napravili smo malu modnu reviju za goste. Ideja o mom samostalnom kreiranju garderobe nastala je upravo na našoj svadbi.
Baš kao i sedmomesečni Husain koji mami pravi društvo u ateljeu svakog dana, i njegova sestrica Hatidže od detinjstva je naviknuta na modu.

– Velika je privilegija to što je ona skoro uvek sa nama i što, iako imamo mnogo posla, ne oseća odsustvo mame i tate kao druga deca. Hatidže je u vrtiću dok mi radimo, suprug kao profesor fizičkog vaspitanja, a ja kao profesorka informatike – trenutno na porodiljskom odsustvu. Ali, nakon toga vrti se oko mene dok crtam nove haljine, nabavljam materijale i primam klijente na probu. Sad kad biste je pitali nešto o haljinama, znala bi da vam odgovori (smeh) – ponosna je Amina.
– Smislila je novu igru. Dok se druga deca igraju mame i ćerke, ona pravi revije sa drugaricama koje izlaze na pistu kao manekenke.

Amina i Rasim u ateljeu sa asistentkinjom Alisom, Hatidžom, Husainom i Nenadom.
Amina i Rasim u ateljeu sa asistentkinjom Alisom, Hatidžom, Husainom i Nenadom

Amina kaže da je očekivala dobre reakcije nakon revije, ali nije pretpostavljala da će je novinari iz prestonice bukvalno „okupirati“ intervjuima. Haljine su „planule“ za nekoliko dana, a nedavno je počela saradnju sa pevačicom Sekom Aleksić.
– Do sada sam prodavala haljine ženama koje žive u regionu, ali u poslednje vreme stižu narudžbine Austrije i Nemačke, gde pakete šaljemo poštom. Svesna sam da bi mi verovatno bilo lakše kada bih svoj biznis vodila iz Beograda, ali ne osećam nikakvu muku što to ga radim iz Novog Pazara. Uz svega nekoliko sati vožnje, i odavde ostvarim ono što poželim. Ovo je grad u kojem živim sa suprugom i decom, tu su njegova i moja porodica… Pazar ne bih menjala ni za šta na svetu – rekla mi je Amina na kraju razgovora.

POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA DOM AMINE I RASIMA HASANBEGOVIĆA i KLIKNITE OVDE.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com
Foto: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com, privatni album, Emir Mehović

Ostavite odgovor