Mirišljavi muzej u Bezdanu

Po računici Biljane Pudar (29) koja je sa sestrom Jelenom osnovala Muzej parfemskih bočica Pudar u Bezdanu, do 25. novembra ove godine u ovoj novoj turističkoj atrakciji na severu Srbije trebalo bi da bude više od 2.000 parfemskih imena. Bočica ima mnogo više, a Biljana ih uredno broji, beleži novopridošle, razvrstava po policama i, naravno, za svaku ima poneku priču.

Biljana sa sestrom Jelenom koja živi u Novom Sadu, a u muzeju je kad god dođe u Bezdan.
Biljana sa sestrom Jelenom koja živi u Novom Sadu, a u muzeju je kad god dođe u Bezdan

Pomenuti datum zajedno su odabrale još 2008. kada su počele sa 340 parfema koji su tada bili izloženi u njihovoj kući. Ove godine u maju kolekciju su preselile u luksuzan prostor u centru Bezdana, dvadesetak kilometara od Sombora, gde posetioci, koji se najave telefonom, mogu da dođu, besplatno posete muzej i čuju neverovatne priče o parfemima iz celog sveta. Tako sam i ja nedavno, posle posete Bačkom Monoštoru, navratio do Bezdana da zavirim u Biljanin i Jelenin svet mirisa.

– Sestra i ja sakupljamo bočice još od kad smo bile devojčice, a prve parfeme nam je donosila mama iz Francuske. Kasnije su nam ih poklanjale njene prijateljice, rođaci, bliski prijatelji, a pre šest godina rešile smo da se ozbiljnije posvetimo kolekcionarstvu. Počele smo da pretražujemo internet i forume i da upoznajemo istomišljenike – priča mi Biljana i objašnjava da je ovaj muzej jedini registrovani tog tipa na Balkanu, ali da je sledeći najbliži u Barseloni.
– Ovo je prvenstveno vremeplov. Ljudi se ovde sete svojih omiljenih mirisa, a ja volim sa njima da istražujem. Ako neko želi, može da mi napiše za kojim parfemom traga, pa ću da se potrudim da ga nađem. Dva puta godišnje idem u Beč na Sajam kolekcionara, a osim toga dosta čitam istražujem, pratim edicije, veliki sam ljubitelj – iskrena je Biljana.

Ona voli i da razmenuje parfeme. Veoma često ih kupuje, ali u poslednje vreme uglavnom u manjim bočicama, kako joj ne bi brzo dosadili i da bi uspela više vrsta da isproba. Neke koje nije skroz potrošila izložila je u muzeju, pa se turisti neretko naprskaju omiljenim mirisom.
– Ukoliko parfem iz bočice od 100 mililitara špricnete tri puta dnevno, bočica će trajati 490 dana. Ako to uradite 5 puta, imaćete je 294 dana, a ako na sebe poprskate 10 puta, aktuelni miris će vam trajati svega 147 dana – otkriva mi zanimljivu statistiku ova diplomirana ekonomistkinja.

Biljana dodaje i da gosti zastanu kod svojih omiljenih parfema, ali i da vole i pomirišu one skupe i retke koje nigde drugde ne mogu da vide. Do sada je imala najviše turista iz Srbije, ali svrate i Nemci, Mađari, Hrvati. Dok šetamo muzejem, pokazuje mi bočice iz celog sveta: iz Norveške, Austrije, Glazgova, Slovenije, Istanbula… Kaže da nema omiljeni parfem, ali izdvaja amouage epic i divin’ enfant (božansko dete).
– Njegova priča je da se iza nevinog dečjeg osmeha krije sam đavo. Miris neprospavanih noći, kože i duvana… Lep je, ali, pomirišite ga. Osetićete kako ga nešto preseca u toj lepoti – objašnjava.

Osim što brine o muzeju, Biljana ima dosta aktivnosti kao predsednica Turističkog udruženja Vikend iz Bezdana. Pošto je turistička sezona završena, sada se sa kolegama bavi pisanjem projekata i sprovođenjem javnih radova.
– U toku je raskrčivanje i sanacija divlje deponije između Bačkog Monoštora i Bezdana. U udruženju imamo desetak aktivnih članova i nastupamo kao mini-klaster – rekla mi je Biljana pred kraj razgovora.

Biljana sa Blaženkom, koleginicom iz Udruženja Vikend.
Biljana sa Blaženkom, koleginicom iz Udruženja Vikend

Pitao sam je i do kog broja parfemskih imena i bočica želi da dosegne?
– Kolekcionar nema granice. Vlasnik muzeja u Barseloni ima 60 godina i 4.000 eksponata. A ja imam 29 i skoro 2.000. Videćemo kad budem imala šezdeset dokle ću stići – nasmejala se i pozvala čitaoce Priča sa dušom da poklone muzeju prazne flašice parfema koje će u Bezdanu nastaviti svoj život.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com

Foto: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com, privatni album

Ostavite odgovor