Humani džentlmeni s juga: Bradonje grada Pirota spremaju paketiće za decu

Dejan Ćirić Kiki je otac jedne Lene, planinar, istoričar i ljubitelj Bahove muzike. Darko Pejčić je bajker, humanista i potpredsednik Moto – kluba Anđeli iz Pirota. Aleksandar Sale Mijalković je omladinski radnik, aktivista, volonter i, kako kaže, dežurni Kalimero. Profesor srpskog jezika Miloš Petrović zaljubljen je u svoju porodicu, posao i prijatelje, večiti je avanturista i obožavalac umetnosti, prirode i trčanja. Otac dvoje dece Branimir Pejčić Baki u stalnoj je potrazi za istinom i iskren je u svakoj prilici. Nemanja Živković je konsultant za digitalnu komunikaciju, omladinski radnik, aktivista, borac za neformalno obrazovanje, predsednik udruženja Pirot E Publika, ljubitelj planina, muzike i knjiga.

Osim što su jedni drugima prijatelji i što su svi iz Pirota, ovih šestoro džentlmena povezuju brada na njihovim licima i liderske pozicije u novoosnovanom klubu Bradonje grada Pirota. Da biste im se pridružili, treba da budete dobar momak iz Pirota i da imate bradu, a rasa, vera i seksualno opredeljenje nisu bitni. Oni grade mrežu na stubovima lojalnosti, podrške i ljubavi kroz mala dobra dela muškaraca, koje bi društvo veoma često odbacilo kao hipstere ili loše momke.

Bradonje grada Pirota
Osnivačka skupština je održana u Lisa Old Pub-u u Pirotu, gde su se opustili posle radnog dana uz pivo i uradili statut i osnivački akt i izabrali predsednika i potpredsednika. Gost je bio momak iz Belgije, Florijan, bradonja koji putuje biciklom oko sveta i promoviše zdrave stilove života.

Najnovija humanitarna akcija je prikupljanje novogodišnjih paketića za decu čiji roditelji nemaju sredstava za to, a koje će deliti u saradnji sa Crvenim krstom. Za tu priliku, staviće kapice Deda Mraza na glavu.

– Petog januara organizujemo Veče sa bradonjama u pirotskom pub-u Guverner. To će biti humanitarna žurka na kojoj će bradonje birati muziku, sakupljaće se sredstva za nastavak dobrotvornih akcija, a devojke će se pobrinuti da svako ko nije muško i ko nema bradu, dobije kartonsku bradu koju će nositi tokom večeri – najavljuje predsednik Nemanja.

– Napravili smo i fotografije sa Profoto studijem koje ćemo ponuditi na aukciji tokom izložbe, a sredstva ćemo iskoristiti da pomognemo još nekome – nadovezuje se Darko.

Bradonje grada Pirota 4
Ukoliko neko želi da postane član, mora najpre da privuče pažnju svojim delima i ponašanjem, a potom postaje prospekt. Dva meseca će biti deo ekipe, tokom kojih će biti praćeno njegovo ponašanje, stavovi, karakter i aktivnost u stvarnom životu i na društvenim mrežama u promovisanju kluba i dobrih stvari, objasnio mi je Darko.

Okupili su se početkom decembra, nakon Movembra, dobrotvornog projekta masovnog puštanja brkova sa ciljem da se skrene pažnja muškoj populaciji o važnosti redovnog kontrolisanja zdravlja. U razgovoru sa jednom prijateljicom koja je htela da na predavanje o muškom zdravlju pošalje svog oca, ustanovili su da takvih događaja, osim u Beogradu, nema u drugim gradovima Srbije.

– Sve to me je podsetilo na mog oca, koji je imao prijatelja lekara od kojeg je dobijao lekove bez pregleda, samo protiv bolova, ali je kasno saznao da boluje od raka u završnoj fazi, i nepuna dva meseca nakon toga preminuo. Malo se priča o muškom zdravlju i to je jedna od tema kojom želimo da se bavimo priča mi Nemanja.

– Cilj osnivanja Kluba je da okupi i predstavi bradate muškarce sa karakterom iz Pirota, da ujedinjuje ljude i bori se protiv nepravde, maltretiranja, stereotipa, homofobije i diskriminacija. Grupa predstavlja šansu da nas, bradate muškarce, primete i da se osećamo još vrednije – kaže potpredsednik Baki.

– Pored kritika, poklona i brada, tu su i osećaj bratstva i povezivanje sa ljudima. Klub je šansa da se borimo protiv loših stvari i da učinimo ovaj svet još boljim mestom za život. Inkluzija i tolerancija su u srcu kluba. Kroz lične primere učimo ljude oko nas i razbijamo negativne konotacije koje se vezuju za muškost. Učimo da se mačoizam razlikuje od muškosti – mačoizam znači biti univerzalan. Mi se igramo sa zastarelim stereotipima – dodaje Kiki.

Bradonje grada Pirota 3
Sve češće nailaze na komentare devojaka kako su uvek mislile da je brada nešto prljavo, što retko kome stoji, što bocka i izaziva crvenilo, a sada znaju da se ona sređuje i čisti svakodnevno, kao i svaki drugi deo tela.

Na pitanje kada je trend brada stigao u Pirot, odgovaraju mi da on nikada nije došao u njihov grad.

– Našu ljubav prema bradi ne vezujemo za trend. Brada je bila tu i pre nego što je bila trend, a tu će i ostati. Biti bradonja je način života i to nosi određenu odgovornost, koja ne nestaje sa trendom – zaključuje Sale.

Iako su već dobili pozive bradonja koji ne žive u Pirotu da im se priključe, za sada primaju samo one iz Pirota. U skorijoj budućnosti planiraju i dopisne članove, koji će ono što klub radi promovisati preko društvenih mreža. Kažu da ukoliko budu u mogućnosti da uključe i nekog berberina, njihovoj sreći neće biti kraja.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com (sva autorska prava zaštićena, a prenos teksta dozvoljen uz navođenje izvora i veze ka www.pricesadusom.com)

Fotografije: Profoto studio Pirot 

1 komentar

Ostavite odgovor