Posle ove knjige DECA POJEDU SVE iz tanjira: Nadmudrila je ćerke uz ZDRAVE ZALOGAJE

Kako mnogi njeni prijatelji imaju decu sličnog uzrasta, Katarina Stojković (36) počela je na druženjima i okupljanjima da pravi i servira mališanima zdrava i zabavna jela. Pošto su deca odlično odreagovala i probala ono što inače nikada do tada nisu želela da jedu, ova diplomirana inženjerka menadžmenta se sa jednim drugom – fotografom, upustila u avanturu stvaranja zanimljive i korisne knjige. Ona je pisala, kuvala i aranžirala, a Goran Srdanov je slikao. Tako su nastali Veseli zalogaji.

zeleni-napitak_1280x669
Njena ideja bila je da jela budu maštovita, bogata vitaminima, a sa dostupnim i ne previše skupim namirnicama

– Iznenadila sam se koliko moji prijatelji i ljudi oko mene malo znaju o namirnicama koje su veoma zdrave, a dostupne i jeftine. Mnogi i ne znaju kako žitarice poput prosa, heljde i ovsa zapravo izgledaju. Iako je takva hrana sjajna za dečji organizam, ali i za nas starije, iz nepoznatog razloga roditelji je retko ili nikako ne pripremaju. Sada sam veoma ponosna što sam mnogima dala dobre ideje i što su krenuli da menjaju navike – priča mi Katarina prve utiske nakon što je knjiga objavljena u Vulkan izdavaštvu.

majmun-zdravkoZajedničko za sve recepte koje je prikupila za svoje ćerke i čitaoce je da su zdravi, da se brzo pripremaju i da to što ih je napravila i ukrasila može i svako drugi bez previše muke.

– Činjenica je da su heljdino, speltino i ražano brašno skuplji u odnosu na obično pšenično brašno, kao i kokosovo ulje i urma, ali sve ove namirnice veoma brzo zasite i daju energiju za duži vremenski period. S druge strane, proso, heljda, sočivo, ovas, lan, suncokret izuzetno su jeftini, a od njih možete napraviti savršena jela. Pokušajte da samo u toku jedne nedelje pišete koliko para dajete na slatkiše i grickalice iz prodavnice i, zaprepastićete se. A, kada te zdrave grickalice sami napravite i ponesete od kuće, njihova cena ispadne smešna u odnosu na količinu koju dobijete.

katarina-stojkovic-veseli-zalogaji-4_1075x1200
Suprug je podržava u ovom projektu i prisustvovao je nekim snimanjima. Katarina mi je otkrila da jedino ne može da ga ubedi da jede potaž od cvekle i krem od urmi, za razliku od domaće ovsene kaše i zdravog domaćeg hleba, koje pojede pre ćerki i supruge.

Katarina je naglasila našu staru kuhinju i to jela koja joj je njena majka svojevremeno spremala, kao što su kuvana boranija, musaka i grašak, ali je odabrala i recepte novog trenda: sa chia semenkama, kurkumom i kokosovim uljem. Priča mi da se iznenadila podatkom koliko neka deca ne jedu i ne vole voće, zbog čega je jedan odeljak posvetila toj temi.

zeka-sampinjoni_1280x615– Svaki recept daje mogućnost da mu dodate neki svoj začin ili zamenite namirnicu onom koju više volite. Mislim da će knjiga svima dati dobru inspiraciju za neke nove kreacije i da će mnogi uz nju otkriti svoje kulinarsko umeće, iako su do sada mislili da nisu baš vešti u kuhinji – poručuje ova mlada mama.

Njena starija ćerka je do rođenja mlađe sestre jela sve što joj je majka spremala, tako da nije bilo potrebe za specijalnim osmišljavanjem na tanjiru. Međutim, kada je sa dve i po godine krenula u vrtić počela su izvoljevanja i ono čuveno „bljak“, seća se Katarina.

gusarski-brod_1280x735– E, tada sam počela da smišljam kako da je nadmudrim i krenula su ta maštovita rešenja. Ispostavilo se da sa tim pristupom imam čarobnu formulu kako da ubedim dete da pojede skoro sve što sam mu pripremila. Kada im je lepo servirano, sve može da prođe. Mlađa ćerka, koja ima jednu i po godinu, voli apsolutno sve. Zanimljivo je da odbija da jede industrijske proizvode, voćni jogurt, na primer. Sa starijom stvari idu ponekad „na mišiće“, ali s obzirom na to da ide u vrtić i da po parkićima vidi sve i svašta što druga deca jedu, mogu reći da sam zadovoljna i njenim odabirom hrane.

griz-od-rogaca_1280x571Svojim devojčicama voli da priprema zdrave pudinge, zdrave palačinke, ribu, sve vrste voća i povrća, zdrav domaći hleb. Često im pravi i različite slane i slatke namaze, a bez čorbice na stolu ručak ne može da prođe. Kaže da je dugo proučavala, čitala i učila na temu zdrave hrane, priznaje da mnogo toga još uvek ne zna, ali i da se trudi da sve što sprema bude kvalitetno, zdravo i raznovrsno.

– Za sada veliki deo svog novog posla koji se tiče pisanja i pripreme hrane uspevam da obavim kod kuće. Mlađa ćerka još ne ide u vrtić, ali kao da razume kada treba sama da se zaigra da bih ja obavila svoje dnevne poslovne zadatke. Ja sam jedna velika radoholičarka, pa često mislim da radim i dok spavam. Što bi Džejmi Oliver rekao – „multitasking do daske“. Ipak, za one najmlađe, najvoljenije i najslađe uvek mora da postoji vreme, oni su najvažniji i kada osetimo da smo im potrebni – sve zbog njih staje. Oni su i poenta naših života, zar ne? – zaključila je Katarina i pozvala čitaoce Priča sa dušom da posete njen blog www.veselizalogaji.rs i da potraže knjigu u knjižarama.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com (prenos teksta dozvoljen uz link ka www.pricesadusom.com u skladu sa Pravilima korišćenja i uslovima oglašavanja)

Fotografije: Goran Srdanov, Veseli zalogaji

Ostavite odgovor