Kad nema ispite, ona pravi cvetne rajfove: Hit među mladama i deverušama

Znajući da je zaljubljena u cveće i da je veliki poznavalac flore, njena drugarica je pred svoju svadbu pozvala Mariju Čorbić (23) da joj napravi kompletnu dekoraciju za devojačko veče i venčanje. Tako su pre dve godine nastali prvi rajf sa belim cvetovima za buduću mladu i sedam rajfova sa roze cvetićima za deveruše. Marija je već sledećeg leta sa tetkom i mamom na crnogorsko primorje ponela rajfove uklopljene sa dizajnom kupaćih kostima, pa su ih devojčice, devojke i žene poželele na svojim glavama.

– Prodala sam petnaestak komada i shvatila da mogu ozbiljno da ih pravim. Otvorila sam fejsbuk stranicu Cvetni rajfovi by MARA i to mi je za sada jedini vid reklame. Planiram da učestvujem na sajmovima i manifestacijama kako bih širila posao koji je nastao iz hobija – priča mi ova apsolventkinja pejzažne arhitekture i hortikulture na Šumarskom fakultetu.

Marija Corbic 2_800x600
Rajfovi se traže na devojačkim večerima, na svadbama, na 18. rođendanima, a mogu da ih nose bebe, devojčice, devojke, buduće mlade i sve žene mladalačkog duha

Cvetni rajfovi su od veštačkog i prirodnog cveća, najčešće od sitnijih cvetića poput ružica, hrizantema, poljskog cveća i zelenila. Osim njih, Marijinu opremu za rad čine i makaze, satenske trake raznih boja i električni silikonski pištolj kojim cvetove lepi za rajf. Ukoliko ima veću porudžbinu, počinje na vreme da ih pravi, nekada danju, a nekada noću – bitno joj je da ih u roku isporuči mušterijama i da ne zapostavi ispite na fakultetu.

– Bavim se i kompletnom cvetnom dekoracijom za venčanja i pravim bukete (bidermajere), aranžmane za mladenački sto, stolove za goste i automobil, vence za kapiju ili vrata i cvetiće za svatove. Sve su traženije narukvice od prirodnog cveća za mladinu kumu.

Još u detinjstvu zavolela je cveće, zahvaljujući baki Desanki kojoj je bila pomoćnica u uređivanju bašte sa lalama, zumbulima i ružama. To je uticalo na njeno životno opredeljenje, pa je završila srednju Poljoprivrednu školu u Krnjači, smer tehničar hortikulture, gde je naučila sve o proizvodnji i negovanju cveća.

– Svakog proleća kupujemo cveće koje se gaji u jednoj sezoni (begonije, kadificu, ageratum, petonije) i to u velikim količinama, a omiljeni cvet mi je beli amarilis. Pratim trendove o uređenju životnog prostora biljkama u svetu, najviše iz Holandije, Norveške, Švedske i Engleske, a oni imaju i fenomenalne kreativne pravce u aranžiranju – kaže Marija.

Marija Corbic_800x600
Cene rajfova zavise od vrste cveća, i uglavnom se kreću oko 700 dinara

S obzirom na to da njena porodica ima imanje u Šumadiji, volela bi da sa mlađim bratom, koji studira voćarstvo i vinogradarstvo na Poljoprivrednom fakultetu, nastavi dedinu tradiciju.

Cvetni rajfovi 4– Maštam o tome da pokrenem proizvodnju cveća i ukrasnih sadnica drveća i žbunja. Imam iskustva i u radu u cvećari, tako da mi je potajna želja da otvorim cvećaru u kojoj bi umetnost bila na višem nivou – predstavljala bi moj mali cvetni atelje. Ideja ima mnogo, videćemo koja će se ostvariti – sigurna je mlada studentkinja.

Marija Corbic 3_450x600
Marija se 15 godina bavila folklorom, ali je zbog obaveza na fakultetu napravila pauzu. Slobodno vreme provodi u prirodi, druži se sa prijateljima i surfuje po internetu tražeći nove ideje u cvetnom svetu. Najveću podršku pružaju joj porodica, momak i prijatelji.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com (sva autorska prava zaštićena, a prenos teksta i fotografija dozvoljen samo uz navođenje izvora i veze ka www.pricesadusom.com)

Fotografije: Cvetni rajfovi by MARA

Ostavite odgovor