Ivani i Milici nagrada za pojas i futrolu od vune

Mlade dizajnerke, koleginice sa Fakulteta primenjenih umetnosti i najbolje drugarice Ivana Kustudić (24) iz Lovćenca i Milica Todorić (23) iz Beograda nagrađene su za svoje ideje – Ivana za dizajn pojasa u tehnici „vez na tkanju”, a Milica za dizajn futrole za telefon u tehnici „vez na pustovanju”. Njih dve su učestvovale na konkursu Dizajn protkan tradicijom za najbolji savremeni dizajn sa autentičnim etno – motivima koji je organizovala Etno mreža uz podršku ambasade SAD, NALED-a i Etnografskog muzeja.

Februar 12. Izlo++ba EM - Etnografski muzej (96)_1195x800_1280x857
Dobitnice priznanja sa učesnicima svečanosti i Druom Giblinom, atašeom za kulturu ambasade SAD

Nagrade su dobile i Nevena Savojev za dizajn jastučnice u tehnici „vez na platnu” i Sanja Raković za dizajn detalja za pirotski ćilim u tehnici „ručno tkanje”.

IMG_7211_720x960Sa Ivanom i Milicom razgovaram odmah posle dodele u Etnografskom muzeju i prvo ih pitam gde su naučile te stare, pomalo zaboravljene tehnike.
– Pošto smo na smeru dizajn tekstila, o svemu smo se upoznale na fakultetu. Zaista volim pustovanu vunu i bilo mi je zanimljivo da od takvog materijala osmislim nešto što se svakodnevno koristi. Preuzela sam i jedan tradicionalni element sa zubuna. Žene iz Etno mreže izradile su nekoliko futrola u prirodnim bojama vune jer sam želela da zadržim bogatstvo materijala. Futrola je namenjena modernim, većim telefonima, ali može da se napravi i za manje, prema dimenzijama – rekla mi je Milica i dodala da će uskoro za sebe obezbediti jedan primerak.

Futrola za telefon - Milica Todoric_940x960
Futrole koje je Milica dizajnirala

Pojasom koji je dizajnirala, Ivana je spojila tradicionalno i savremeno, a izradile su ga žene iz Negotina. Inspiraciju je pronašla u pregači iz južne Srbije i iz zapadnog dela naše zemlje, prema Crnoj Gori.
– Bazirala sam se na ornamentu po kojem je naše kulturno nasleđe poznato. Glavni motiv je romb, a kreativnošću i igranjem sa njim dolazi se do modernog motiva. Tehniku „vez na tkanju“ naučila sam još u srednjoj dizajnerskoj Bogdan Šuput u Novom Sadu, a i kasnije na fakultetu – priča Ivana.

Pojas - Ivana Kustudic_1280x392
Ivanin pojas

Ove dve nerazdvojne prijateljice kažu da su se upoznale čim su se upisale na fakultet, dodaju da su jedna drugoj davale savete tokom pripreme radova za konkurs i otkrivaju mi da do kraja ove godine planiraju izložbu master radova. Osim radova na fakultetu Milica je dizajnirala muške kapute od vune i predstavila ih na Beogradskom fashion weeku, a Ivana je dizajnirala posteljine, uradila idejno rešenje za reklamne majice i učestvovala na brojnim konkursima.

– Sada smo zauzete master studijama i nemamo vremena ni za šta drugo, ali nadamo se da ćemo kasnije još posvećenije moći da dizajniramo – slažu se obe.
Da osim lepog prijateljstva i brojnih dogodovština ove talentovane devojke povezuje i još jedna zanimljivost, saznao sam na kraju intervjua. Obe su imale priliku da se sa starim zanatima upoznaju još kao devojčice sa svojim bakama – Milica u Vrnjačkoj Banji, a Ivana kod bake lično – u šivari u kojoj je praktično odrasla.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com
Foto: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com, Etno mreža, privatni album

1 komentar

Divan vam je časopis i vrlo sam ponosna na vas A ove pečurkice me vuku dvitnjsteu, jer je mama pravila slične (sa običnim jajima i paradajzom) za sestrin rodjendan u julu. Samo napred, odlične ste!

Ostavite odgovor