Kako su PRIČE SA DUŠOM spojile Jovanu Leu i Ademira i odvele ih PRED MATIČARA

Jovana Lea je uveliko u svojoj firmi u Srbiji proizvodila džem, slatko i pekmez i plasirala ih na američko tržište, a Ademir je radio u zapadnom delu Londona, u porodičnoj firmi koja se bavi uvozom i distribucijom proizvoda sa Balkana.   

Jedno za drugo nisu znali sve dok krajem januara 2017. godine Jovana Lea od Ademirovog oca nije primila mejl sa pozivom za saradnju. Odmah je pomislila da će to biti samo još jedan od uzaludnih pokušaja, plaćanja i slanja uzoraka, čekanja. Međutim, fakture su bile uredno plaćene, komunikacija poslovna i kulturna, a proizvodi su počeli da se prodaju.

U Sarajevu

Krajem februara pozvana je da im se priključi da zajedno izlažu na najvećem gastronomskom sajmu u Velikoj Britaniji, International Food Exhibitionu. Znala je da je to neverovatna šansa za njen brend i nju lično i poziv je oberučke prihvatila. U poslednjem momentu je dobila vizu i imala je, kako kaže, neverovatan osećaj da je London ponovo zove.

„U Londonu nam najviše nedostaju porodica i prijatelji iz Bosne i Hercegovine i Srbije. Naša kuća je u Londonu, Beogradu i Maglaju – tamo gde smo mi.“

Prva je stigla u izložbeni prostor Magaze, a za njom i vlasnici ogromnih firmi, neuporedivo većih od njene. Došao je i gospodin Amir, kako Jovana Lea kaže, kulturan i nasmejan čovek, veseli Bosanac šaljivdžija, sa vrlo savremenim i ljudskim pristupom u poslovanju. Bilo joj je drago što je u takvom društvu i u trenutku je bila ponosna i treperujuće samopouzdana. A onda je stigao Ademir…

– Bio sam nervozan jer sam kasnio na sajam. Rečeno mi je da će doći novi partner iz Srbije, žena koja pravi džemove, o kojoj je moj otac čitao u Pričama sa dušom, nakon što su mu mušterije predložile da uveze Little blue pot proizvode – seća se Ademir sudbonosnog susreta.  

Neposredno posle veridbe

– Zadesilo se da moj sadašnji muž nije pročitao priču sa dušom, a da ni ja nisam pogledala priču o Magazi koju je objavio hrvatski RTL. Propustili smo priliku da vidimo jedno drugo pre ličnog upoznavanja, ali se ni najmanje ne kajemo. Jedva smo prozborili naša imena i otišli da donesemo kafu ostalima, i meni toplu čokoladu. Već tada je jedan biznismen prokomentarisao (što smo, naravno, tek kasnije saznali): „Izgleda da će izgoreti sajam“. U momentu smo shvatili šta zaista znače te kliše izjave poput „ljubavi na prvi pogled“ – priča Jovana Lea za Priče sa dušom iz Londona, dok sa svojim mužem sedi na kauču pored novogodišnje jelke na kojoj su motivi hrane i čeka da im se instaliraju nove igrice na playstation-u.

Ademir i Jovana na Sajmu hrane

– Sve vreme sajma držali smo se poslovno, razgovarali satima i danima obilazili štandove. Jeo sam hranu koju nikad ne bih probao da me Jovana nije naterala, ali sam imao priliku da je pitam i slušam, upoznajem. Već sledećeg jutra poranio sam kako bih joj nabavio tu njenu posebnu toplu čokadu sa malo soli, na šta se svaki barista i dalje čudi. Odlučio sam da je izvedem u ozbiljan restoran, da potvrdim svoje mišljenje u vezi sa njenim uzbuđenjem oko hrane. Znao sam tačno koje mesto će je oduševiti, a posle se ispostavilo da ona upravo za taj restoran „Duck and Waffle“ štedi već pet godina, iako mi to nije rekla – nastavlja Ademir.

Zajedno su proveli četiri dana, skoro svaki minut, delili ljubav prema najrazličitijim stvarima i temama, a onda je došlo vreme da se Jovana teška srca vrati kući. Na aerodromu ju je čekalo iznenađenje. Ademir.

Na venčanju…

– Nismo bili spremni da propustimo priliku u ljubavi i nakon dve nedelje on je došao u Beograd. Već pri sledećem viđanju, mesec dana nakon upoznavanja, verili smo se u njegovom rodnom gradu Maglaju. Venčali smo se u aprilu 2018. godine uz komentare kume i matičara da nikad nisu videle par koji toliko želi da stupi u brak – otkriva Jovana Lea.

Salkići trenutno vode prodavnicu domaće, ex-ju hrane u Londonu „Magaza Balkan fine food“, uz podršku starije generacije ove porodice koji brinu o distribuciji. Tradicija ove familije je, kako kažu, uživanje u hrani, kuvanju i u obezbeđivanju ukusa nostalgije na ovom udaljenom ostrvu.

Ispred prodavnice Magaza u Londonu

Hvatamo svaku priliku da dođemo u Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, makar na dva dana. Dok se nisam preselila u London, otprilike pola vremena sam provodila u Beogradu. Kako se sada trudimo da zaista razvijemo i proširimo sedmogodišnji porodičan biznis, odlučili smo da više vremena provodimo u Londonu i posvetimo se našim poslovnim željama. Što se tiče mog brenda iz Srbije, on i dalje živi, mada sam zbog preseljenja morala da spustim loptu, sa operativne strane. Uz moje znanje u vezi sa proizvodnjom, brendingom i nabavkom zaokružili smo celinu i sjajno se uklopili – kaže mlada gospođa Salkić.

Kada je o slobodnom vremenu reč, kažu da im je hrana lajtmotiv, da istražuju nove restorančiće i kuhinje za čije nacije 90% ljudi nije ni čulo i da obožavaju da idu na pijacu i u nabavku novih sastojaka.

Prvi zajednički utovar robe

– Nekad sam mislila da je to moguće samo u snovima, a sada vidim da je i te kako ostvarivo da kupujem u prodavnicama koje snabdevaju najluksuznije restorane ili da nabavljam nešto novo što sam pročitala u kulinarskom časopisu. Uživamo u igricama, u bioskopu (moj dragi je studirao fotografiju i kinematografiju), u uređenju doma, u modi i planiranju putovanja, izlazaka i mesta na kojima ćemo jesti i uživati sa našim multikulturalnim društvom i porodicom.

U životu ništa nije slučajno, za sve postoji razlog. Oduvek sam verovao u sudbinu i pojednostavljenu karmu. Za svakog čitaoca ova percepcija biće različita, a nama je mnogo drago što smo do sada našom pričom i ljubavlju inspirisali nama bliske ljude – rekao je Ademir.  

Iako je obišla Evropu i deo sveta, Jovana je bila sigurna da će ostati u Beogradu, gde je živelo i živi već deset generacija njene porodice. Nakon studijske ekskurzije autobusom do Ujedinjenog Kraljevstva, bila je u dvadesetak evropskih gradova. Međutim, jedini grad koji je na nju još tada ostavio utisak bio je London.

Čitaocima Priča sa dušom u novoj 2019. godini bračni par Salkić poželeo je da ne odustaju od prave ljubavi i da se ne opiru promenama. Kažu da je njihova ljubav bila toliko slučajna da ih je oboje ostavila bez daha i zainteresovala mnoge oko njih.

– Prepustite se i znaćete. Kad osetite da je „ to – to“ verujte sebi, slušajte intuiciju, na svim planovima, i poslovnim i privatnim!

Jovaninu Priču sa dušom koja je spojila ovaj mladi par pročitajte OVDE, a sajt Magaze iz Londona pronađite na sledećem LINKU.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com (Članak je u vlasništvu privrednog društva Medijska kuća Priče sa dušom doo i moguće ga je preneti na drugi portal uz objavu izvora teksta i linka ka www.pricesadusom.com u tekstu i na kraju teksta. Prenošenje u štampane medije nije dozvoljeno)

Fotografije: privatna arhiva porodice Salkić

2 komentara

Ostavite odgovor