Lazarevački umetnici: Direktno sa scene prvog prigradskog pozorišta

Osim kopova u Termoelektrani Kolubara, koji turistima mogu da budu i te kako zanimljivi, spomen-kosturnice u crkvi Svetog Dimitrija, etno-sela Babina reka i drugih priča iz bogate istorije Lazarevca, u ovom gradu na šezdesetak kilometara od Beograda pronašao sam još jednu znamenitost – Prvo prigradsko pozorište Puls teatar. Prvo na ulazu u kancelarije, a kasnije u sali u kojoj se igraju predstave, dočekali su me Nevena Lazarević (26), scenska maskerka i vlasuljarka i glumci Predrag Paunović (26) i Pero Bjeković (28). Sve troje odrasli su u Lazarevcu, gde i danas žive, i ponosni su što su deo tima pozorišta od dvadesetak umetnika.

– Ja sam izgleda jedan od retkih koji baš voli svoj grad. Dok su mnogi moji vršnjaci gledali kako da što pre odu u Beograd, ja sam oduvek maštao o tome da ovde radim i živim. Moja porodica je starosedelačka, odmalena volim Lazarevac i priznajem da mi je pomalo žao što sam rođen u Beogradu – priča mi Predrag, koji se oženio i sa suprugom živi u Lazarevcu.

Puls Lazarevac 008_1067x800
Ispred Centra za kulturu Lazarevac, u kojem je pozorišna sala

– Drago mi je što mogu da se razvijam u ovom gradu, da se bogatim znanjem i da ponudim neke svoje talente. Trudim se i da odem dalje od scene i da kroz muziku, književnost i poeziju obogatim kulturni život grada Lazarevca – objašnjava mi Pero, koji je diplomirao u klasi Ivana Bekjareva, na Fakultetu za dramsku umetnost Slobomir P univerziteta iz Republike Srpske. Sa svojim kolegom i prijateljem Predragom (beogradska Akademija umetnosti u klasi Predraga Ejdusa) poznaje se od gimnazijskih dana, kada su obojica pravili prve glumačke korake.

– U Lazarevačkoj gimnaziji amaterski smo se bavili glumom, a onda upisali fakultete. Ugovor o radu u Puls teatru potpisali smo 2013. godine, baš kad i Nevena – kaže Pero.

Puls Lazarevac 010_1067x800
Nevena radi na svim predstavama, Predrag glumi u 10, a Pero u 12 naslova

– U Puls sam pre pet godina došla kao honorarac. Malo smo pozorište, pa radim sve frizure i šminku za glumice i glumce. U predstavama koje radimo u koprodukciji pridružuju mi se koleginice iz drugih teatara. Završila sam srednju tehničku školu u Novom Sadu, tokom koje sam počela da se spremam za rad u pozorištu i posle studirala dizajn odeće i tekstila u Beogradu.

– Nevena je veliki profesionalac, nikad se nije iznervirala, staložena je i smirena osoba – ubacuje se Predrag.

U predstavi Studenko Pero igra Medveda, a Predrag Studenka i Mraza

Osim što glume, Predrag i Pero režirali su po jednu predstavu. Prisećaju se likova i doživljaja tokom rada na popularnim dečjim predstavama Zekolovko, koju je Pero režirao i Studenko, Predragovog rediteljskog čeda.

– Dok smo bili pripravnici trebalo je da prođemo i rediteljsko iskustvo, pa su nam date kraće i jednostavnije dečje predstave da na njima radimo. Mi smo jedan veliki tim u kojem svi pomažemo jedni drugima – složni su moji sagovornici.

– Družimo se, idemo na piće, pravimo žurke. Dosta putujemo po Srbiji i regionu sa našim predstavama. A čitaoce Priča sa dušom pozivamo da dođu u Lazarevac da nas posete i da uživo vide kako radimo na daskama koje život znače – rekli su mi na kraju razgovora ovi mladi umetnici.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com (sva autorska prava zaštićena, a prenos teksta i fotografija dozvoljen samo uz navođenje izvora i veze ka www.pricesadusom.com)

Fotografije: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com, arhiva Puls teatra

Ostavite odgovor