Mesto na jugu u kojem se SELFI pravi u bazenu i to SA PAHULJAMA

Dva puta sam bio u Prolom Banji i oba puta, po dolasku na produženi vikend, posle plivanja u bazenu i masaže, zaboravljao sam na putovanje od Beograda. Autobusu od prestonice treba oko četiri sata i 45 minuta, a pošto postoji ekspres linija koja ide tačno do hotela, po meni, tih 300 kilometara ne treba da budu prepreka da biste došli u ovaj kraj Srbije. Red vožnje pronađite na www.bas.rs

Ko voli automobil, još je jednostavnije. Ako, recimo, rešite da dođete u petak popodne, odmah po smeštanju u sobe ili apartmane, moći ćete da se opustite i da gustirate razne usluge do nedelje ili ponedeljka.

Domaćinska atmosfera oseća se već na recepciji hotela Radan. Napisao sam Priču sa dušom o tome (pročitajte je OVDE), a podatak da radnici vode ovu firmu tako što poseduju akcije i da su praktično porodice te koje odlučuju o mnogim stvarima je fascinantan.

Zaposleni su uglavnom iz Kuršumlije i okolnih mesta i stvarno se trude da ovaj kraj Srbije oživi u ekonomskom smislu.

Plavi bazen, kako sam ga ja sam nazvao, prvo je mesto u hotelu koje posetim. Uprkos novim tehnologijama i novootvorenom Svetu sauna (finska sauna, bio sauna, infracrvena sauna, đakuzi bazen, tepidarijumi, slana soba, parno kupatilo, kneipp staza i otvoreno-zatvoreni bazen), ja ipak prvo odem na plivanje u Prolom vodi.

U Beogradu posećujem jedan mali bazen jednom nedeljno, ali jedno je obična voda, a sasvim drugo ova izvorska. Jedna devojka mi je rekla da joj se i kosa promenila na bolje posle kupanja, odnosno da je omekšala. Unutra jeste toplo, temperatura je oko 30 stepeni.

Ono što je najzanimljivije, Prolom voda teče i kroz cevi, pa ćete i u svojoj sobi moći da se njom kupate i da je pijete koliko želite. U sobama će vas čekati bade mantili i peškiri, na recepciji ćete dobiti narukvicu, a vaše je da ponesete kupaći kostim i papuče za bazen.

Ove godine sam prvi put isprobao kneipp stazu, kojom šetate naizmenično nekoliko metara kroz toplu, a zatim kroz hladnu vodu. To je odlično za cirkulaciju i za noge, a meni posebno prija jer sam imao zdravstveni problem sa venama. U početku je malo neprijatno dok se ne priviknete, ali znajte da ništa niste uradili ako ne obiđete bar pet krugova!

Nekoliko puta sam isprobao slanu sobu (prostor u kojem su zidovi od kamene soli, a koji ima lekovitu mikroklimu prirodnih slanih pećina). Kažu da je super i za popravljanje raspoloženja, jačanje imuniteta, za disanje i rad srca i otklanjanje glavobolje.

Sve ovo kad se isproba i spoji u više dana, odlično je i za umanjenje stresa kojim smo u današnje vreme svi izloženi. Uvek pomislim na Rimljane koji su svakog dana išli u svoje terme i opuštali se u vodi i u saunama.

Plivali smo u otvoreno-zatvorenom bazenu punjenom lekovitom Prolom vodom, sa pogledom na crkvu. Imali smo sreću da je padao sneg, pa smo mogli da u isto vreme budemo u toplom, ali pod vedrim nebom. Fotografije sa pahuljama, pogotovo selfiji, neizbežni su skoro kod svih gostiju koji ovde dođu zimi.

Pre ili posle kupanja, šetnja, odnosno prelazak preko mostića i penjanje do male crkve svakako će prijati, a po lepom vremenu i nešto duže pešačenje do Lazarice, crkve brvnare, svojevrsne turističke atrakcije u ovom kraju. Izlet do Đavolje Varoši ne propustite, posebno ako ostajete više dana u Prolom banji.

Ovde treba da probate HBH pivo, koje se proizvodi od Prolom vode i samo se u ovom kraju može probati. Tako da… Nema suvenira ni poklona, šta ste popili ovde, popili ste.

Mi novinari imali smo i specijalnu wellness večeru po ideji čuvenog srpskog kuvara Mirka Baveljića, pa se nadam da će to biti uskoro u redovnoj ponudi hotela Radan. Za ručak sam „kupljen“ salatom od cvekle, koju obožavam i koju sam, posle čorbe i glavnog jela, birao svakog dana!

Ako imate novca za tu uslugu, možete doplatiti i neku od masaža, koje izvode stručni fizioterapeuti ove banje. Kažu da u sezoni izmasiraju i po nekoliko stotina ljudi dnevno, a video sam kako je samo njih troje bilo fantastično uhodano dok se petnaestak gostiju iz naše grupe smenjivalo pod njihovim veštim rukama.

Predrasude da su banje samo za penzionere odavno više nisu aktuelne. Sve je više porodica koji beže iz velikih gradova, bar na nekoliko dana, u oazu prirode, lekovite vode i zone bez stresa. Kažu da u Prolom Banji treba videti atmosferu i tokom leta, kada su spoljni otvoreni bazeni prepuni mladog sveta, ali to ću svakako proveriti naredne godine.

Priču sa dušom o ovoj banji pronađite OVDE.

* Tekst: NenadBlagojević www.pricesadusom.com * Fotografije: Nenad Blagojević i arhiva Prolom banjeNapomena: Tekst i fotografije su u vlasništvu privrednog društva Medijska kuća Priče sa dušom doo Aranđelovac i moguće ih je preneti u drugi digitalni medij uz obaveznu objavu izvora članka i slika i objavu linka ka www.pricesadusom.com u tekstu i na kraju teksta. Potpisati i autora fotografija. Članak nije dozvoljeno preneti u štampane medije. Hvala vam što poštujete autorska prava u Srbiji.

1 komentar

Ostavite odgovor