Životna priča Mirka Alvirovića: Pola veka u svetu automobila

Predsednik kompanije, urednik, novinar, televizijski voditelj, osnivač… Dizajneri vizit-karte Mirka Alvirovića (69) sigurno imaju problem, jer je sve funkcije koje obavlja ovaj svestrani čovek teško smestiti na malo prostora. U brendove koje je godinama stvarao, uključujući i njegovo ime i prezime, koji su odavno postali sinonim za bezbednu vožnju, stručnost i temeljnost u oblasti saobraćaja, automobilizma i turizma, utkani su veliki rad, trud i požrtvovanost.

Mirko Alvirovic 15_1024x681
Na svakih sat vremena članovi ekipe pređu tridesetak kilometara, jer često staju zbog snimanja, dok se na samom cilju rastrče da bi prikupili što više informacija

Njegove patrole do popularnih letovališta nezamenljiv su izvor informacija turistima, a Mirko mi priča da šestočlana ekipa u dva automobila putuje do destinacije i po nekoliko dana.
– Verovali ili ne, za 23 godine koliko patrole traju, naša ekipa se nijednom nije okupala u moru! Odmah po povratku u Beograd sledi montaža jer emisiju emitujemo iste nedelje. U našoj redakciji od prvog dana važi pravilo da posao mora da se uradi najbolje moguće, da oni koji nas prate uvek dobiju naš maksimum. Često se prepričava situacija u kojoj smo snimatelja slali 70 km od Beograda da bi napravio jedan kadar koji će pomoći da ključna stvar u emisiji bude jasna – kaže gospodin Alvirović.

Mirko Alvirovic 8_1024x681
Iako može da utiče na putare da reaguju i u roku od 24 sata, Mirko ne smatra da je to moć, već istrajnost

Mirko je rođen u Drvaru i od najranijeg detinjstva drži se parole da je u životu važno biti vredan i u svemu praviti dobar temelj. Osim nekoliko časopisa i emisije SAT koja se emituje na prvom programu RTS-a, stvorio je i NAVAK – Nacionalnu vozačku akademiju, prvu školu bezbedne vožnje u Srbiji. Alvirović poseduje vozačku dozvolu za sve kategorije osim za A, kao i licencu za instruktora vožnje, do sada je imao više od trideset automobila u privatnom vlasništvu, a prvi je bio fića kojeg je kupio 1969. godine. Diplomirao je književnost, ali i studirao i žurnalistiku, i sertifikovani je predavač i ispitivač u oblasti unapređenja znanja iz bezbednosti saobraćaja.

Mirko Alvirovic i Nenad Blagojevic_1024x681
Sa gospodinom Alvirovićem popričao sam u prostorijama redakcije Sat plus

– Trebalo je preživeti kada sam došao u Beograd šezdesetih godina. Sam sam se izdržavao, prao prozore i radio na građevini dok sam studirao, a posle sam shvatio da kao instruktor najbrže mogu da zaradim novac za parče hleba. Radio sam u auto-školama, vezao se za automobile, ušao u taj svet… Prekretnica je bila kada sam, vođen intuicijom, prešao u Službu 987 za daleko manju platu, ali sa željom da dalje napredujem. Radeći kao telefonski operater i pomažući vozačima na putu naučio sam mnogo toga. Kasnije sam osnovao prvu službu za članstvo kao početak novog načina pružanja pomoći članovima AMSJ, ali i počeo da pišem za Večernje novosti, gde sam ispekao novinarski zanat – priseća se.

Početkom osamdesetih godina osmislio je i napravio Informativni centar Auto moto saveza Srbije, a onda po tom receptu obišao bivše republike i stvorio Centre za pružanje važnih informacija vozačima. I danas taj Centar u Auto moto savezu Srbije uspešno posluje. Ipak, posebno je ponosan na NAVAK.
– To je, pre svega, porodična investicija i rezultat životne želje da napravim nešto što će ostati za sva vremena, a u funkciji je bezbednosti u saobraćaju. Bez pomoći države, bez velikih kredita kod banaka, bez svega onoga za čime se danas često poseže u ostvarivanju ovako velikih ciljeva, moja porodica stvorila je nešto čime Srbija može da se ponosi. Danas u NAVAK dolaze ljudi iz cele Evrope, a neke velike automobilske manifestacije su premeštene iz regiona u našu zemlju baš zbog toga.

Mirko Alvirovic 12_1024x681
Sa sinom Mladenom sa Sajmu automobila

Mirkova porodica radi zajedno, a njegovog sina Mladena (38) nedeljom gledamo i u emisiji SAT.
– Učio je zanat u hodu, sa 19 godina pisao je mnoge tekstove za kataloge i za naše emisije. Mladen je danas novinar i jedan od najškolovanijih trenera bezbedne vožnje u ovom delu Evrope. Između ostalog, stekao je najviše licence u školama BMW-a, Audija ali i specijalizovanim školama za obuku trenera za vozače obezbeđenja. On je prvi sa ovih prostora završio reli akademiju svetskog prvaka Juhe Kankunena. Stariji sin Momir (43) je čovek iz senke, ne pojavljuje se pred kamerama, ali je i te kako uključen u poslovanje naše firme.
Moj sagovornik kaže da nema vremena za hobije i da mu je najveće zadovoljstvo predstavlja dolazak unuka, sa kojima se rado poigra. Još uvek kreativno razmišlja nekoliko godina unapred, provodi vreme u proširivanju znanja ili se zabavi čitajući literaturu, što je i, kako kaže, logično za čoveka koji je završio književnost.

Mirko Alvirović je preminuo 1. aprila 2018. godine. 

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com
Foto: SAT

Ostavite odgovor