Oni prave najbolji pekmez od šipuraka

Pobednike u kategoriji „najbolji pekmez“ Vladana Divjaka (23) i Dubravku Korać (26) iz Apatina upoznao sam na Sajmu torti, kolača i poljoprivrednih proizvoda u Bačkom Monoštoru. Osim od šipuraka, ovi mladi ljudi na običnoj peći kuvaju i pekmez od šljiva, kajsija i duda, slatko od dunja i šljiva, sirupe od zove i višanja i ajvar i feferone.

Proizvodi 4_1280x691
10557248_718736618192735_6290603944764241195_n

Želeći da predstave domaće proizvode koje i sami sa svojim porodicama godinama prave, ali i da ljudima koji nisu bili u Apatinu dočaraju gurmansku atmosferu Vojvodine, ove godine registrovali su poljoprivredno gazdinstvo i simbolično ga nazvali Sosina zimnica. Završili su fakultete u Novom Sadu, Vladan elektrotehniku, a Dubravka psihologiju i, za razliku od mnogih svojih vršnjaka koji bi čekali posao sedeći kod kuće, odlučili da, dok Vladan ne počne da radi u struci (Dubravka je već psiholog u gimnaziji u Apatinu) stvar preuzmu u svoje ruke. Oni se ne libe da zavrnu rukave i uđu u voćnjake, a da posle sednu kraj šporeta i kuvaju svoje specijalitete i sipaju ih u tegle.
– Za nas je normalno da sami beremo voće na našim imanjima, i da spremamo pekmeze, slatko, sokove i ajvar. Volimo prirodu i apatinsko okruženje i ne bismo sve ovo radili da ne uživamo u tome – priča Vladan i seća se početaka.
– Poznajemo se i družimo već četiri godine, i za to vreme svako je sa svojim roditeljima ostavljao zimnicu. Kada su prijatelji rekli da im se dopada ukus i kada je reklama „od usta do usta” otišla dalje, krenuli smo sa proizvodnjom. Radionica se nalazi kod mene u kući, a u sezoni, kad ima najviše posla, pomažu nam Vladanovi i moji roditelji, braća i sestre i drugari – dodaje Dubravka.

10408953_760204160712647_5483127966569830878_n
Vladan dobija diplomu od Zdenke Mitić na Sajmu u Bačkom Monoštoru

Tada nema pravila oko podele posla, oboje rade ono što je u tom trenutku potrebno, a kada prođu berba i kuvanje, Vladan se usmerava ka marketingu i promociji, a Dubravka bira sajmove na kojima će nastupiti.
– Najtraženiji naš proizvod je pekmez od duda. Sve tegle smo prodali čim smo ih pustili u prodaju. Nekada je najviše dudova bilo u Vojvodini i oni su služili kao sirovina za početnu proizvodnju svilenih buba. Našao sam podatak da je Jugoslavija pred Drugi svetski rat bila peta sila u svetu po proizvodnji svile. Pekmez od duda smo počeli da pravimo da bismo ljude podsetili na ukuse i mirise detinjstva, da se sete starih dana – priča mi Vladan.

10559813_718737084859355_1839503014682063301_n

Ovi mladi Apatinci zadovoljni su svojim dosadašnjim uspehom. Priznaju da, kad ih vide na sajmovima, posetioci pomisle da su oni tu tek da prodaju bakine i dekine pekmeze i zimnicu, ali nema onog ko se na kraju ne oduševi njihovom preduzetničkom pričom. Kažu da su počeli od nule i dodaju da su od iznosa novca potrebnog za jedan biznis, u njihovom slučaju, bili važniji ideja i verovanje u sebe.

IMG_1648_1280x960
Dubravka i Vladan sa svojim pokretnim štandom

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com
Foto: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com, Sosina zimnica

3 komentara

Mi sa sela cemo vam odmah reci ovo u teglama je sa konzervansom 200% , termicki obradjen i zdrav proizvod ne moze biti ovako pakovan ovo je obicni pekmez ili dzem sa konzervasnom i secerom mogu u zivot da se kladim, ovim poslom se bavim 25 godina i znam sta pricam, ko razume znace o cemu kucakam ovde, ovo je dobra prica ali ne i zdrav proizvod kako se predstavlja, ovakve price treba malo opreznije podrzavati.

Poštovani Rajs kad nekoga optužuješ i prozivaš bilo bi lepo da se predstaviš imenom i prezimenom, a ne da se kriješ kao neki hejter ili malo idete iza nekih kvazi nadimaka. Sasvim je sigurno da je proizvod kvalitetno napravljen.

Pa gospodine Rajs, to sto vi mislite da je sa konzervansom, to samo znaci da Vi niste upoznati sa starim nacinom konzervisanja…ima nas sto smo po nesto i zapamtili od baka….One kao sto znate konzervanse nisu imale na raspolaganju…

Ostavite odgovor