Mirisni biznis inženjera iz Kraljeva: Od narodne nošnje do domaćih sapuna

Popularnost sapuna koje prave, fotografije koje korisnici dele na fejsbuku i neobičan izbor proizvoda, odaju utisak da su Jelena (28) i Velimir Banjanac (29) iz Kraljeva uložili hiljade evra u svoj biznis. Naprotiv, oni su sa malim ulaganjima, ali uz kvalitetne sastojke i veliko zalaganje, a kako kažu, pre svega sticajem okolnosti jer su se upoznali sa dobrim ljudima iz medija koji su ih progurali na velika vrata, dostigli nešto o čemu i velike firme sanjaju.

Vilin dar 226_1067x800
Sapune Vilin dar možete naći na sajmovima, na Kalenić pijaci u Beogradu, na Zlatiboru

Ja sam ove mašinske inženjere u svetu mirisnih sapuna, zapazio na njihovom štandu na manifestaciji Prođoh Levač, prođoh Šumadiju, kraj manastira Kalenić, gde smo uz klaker iz Trstenika popričali o Vilinom daru.

Vilin dar 231_1067x800– Naši sapuni nastaju u istoj maloj sobi u kojoj smo počeli, s tim što se nadamo da ćemo našu radionicu uskoro proširiti. Pre dve godine supruga je ostala bez posla, i dok je „ubijala“ vreme, predložila mi je da počnemo da pravimo sapune. Ja sam prihvatio i naša priča o spoju tradicionalnog zanata sapundžija i savremenih primenljivih saznanja je krenula – priča mi Velimir i seća se kako su počeli sa jednom šerpom, štapnim mikserom i pola litre ulja.

Danas u ponudi imaju pet vrsta sapuna: sa ruzmarinom, lavandom, nevenom i kozjim mlekom, medom i makom, i bundevom, i prave ih na bazi biljnih masti, bez veštačkih boja, aroma i aditiva. Iako mnogi posetioci na sajmovima traže lek za razne bolesti, Jelena i Velimir im objasne da se njihovi proizvodi koriste preventivno i kao sredstvo za održavanje higijene. Ističu sapun sa eteričnim uljem čajnog drveta koji je dobar za problematičnu kožu kod tinejdžera, a tu su i sapuni od ruže, meda i grožđa, pomorandže, anisa, cimeta.
Vilin dar 228_600x800– Nemamo posebnu podelu poslova i radimo ko šta stigne. Kada smo prvi put izlagali imali smo tremu, jer nismo znali šta nas sve čeka, i moram da priznam da nismo verovali da ćemo doći od ovog uspeha – iskrena je Jelena.

Velimir i Jelena Banjanac
Jelena i Velimir upoznali su se u KUD Kraljevačka riznica iz Kraljeva

Mladim ljudima koji žele da pokrenu posao, Banjanci poručuju da je najvažnije da veruju u sebe i u svoje ideje, ali priznaju i da je potrebno malo sreće da se sretnete sa ljudima koji će vam, kao njima, bez ikakve nadoknade, dati vetar u leđa.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com
Foto: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com, privatni album

2 komentara

Ostavite odgovor