Mlada profesorka užičkog kola i moravca

Svesna da će kao diplomirani vaspitač za tradicionalne igre i profesionalni igrač narodnih igara teško naći stalan posao, a bogata iskustvom u pedagoškom radu još od tinejdžerskih dana, mlada Maja Kragović (23) preuzela je stvar u svoje ruke i otvorila školu Terra Balkanika. Ideja da odatle regrutuje male talente sa željom da u budućnosti naprave zavidne karijere samo je nastavak njene posvećenosti mališanima koju je započela u sedmom razredu osnovne škole, kao asistent Biljane Bunčić u Kulturno-umetničkom društvu Dimitrije Tucović iz Beograda.

http://lacajagris.com/
http://lacajagris.com/

Maja je završila srednju baletsku školu Lujo Davičo, zatim Visoku školu strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Kikindi, radila je u Nacionalnom ansamblu Kolo, a sada je, osim u svojoj školi i u Tucoviću, posvećena i vannastavnim aktivnostima kao nastavnica modernog plesa u Francuskoj školi École Française de Belgrade.
– O ovome sam maštala još dok sam završavala baletsku školu i želja mi se napokon ispunila. Časovi se održavaju u Dečijem kulturom centru Majdan petkom i nedeljom, a uvela sam i specijalne časove za odrasle, takođe nedeljom. Ko god hoće da nauči da igra narodna kola i sve što je u vezi sa folklorom, slobodno neka dođe, bez obzira na godine. I za decu i za odrasle napravila sam program u kojem se prvo uče koraci iz Šumadije, a zatim širi repertoar. Dečja grupa za sada ima deset polaznika, među kojima su i dve devojčice iz Francuske – ponosna je Maja.

IMG_0130_1024x683
Deca uče mangupsko kolo, moravac, dunje ranke, osmicu i mnoge druge igre

Interesovanje odraslih za narodne igre je, prema Majinim rečima, izuzetno, a polaznici su mame, tate, bake, deke… Najviše ima tridesetogodišnjaka kojima nije imao ko da prenese neophodno znanje kako bi zablistali na podijumu svih slavlja i lepih događaja. Maja je instruktorka za užičko kolo, moravac, sa-sa i bilo koju drugu, u našem narodu popularnu igru.
– Jedna baka se upisala i posle nekoliko časova dovela i svog muža. Pohvalili su mi se da su shvatili da u životu nikad nije kasno za učenje i sada oboje igraju trojanac, drdavku, krivo kuče, moravac – priča mi.

Maja Kragovic 011_1024x768Sve probe i kompletnu organizaciju škole Maja obavlja sama, dok joj kolega Saša, pedagog iz francuske škole pomaže oko programa za decu.

– Verujem u svoj projekat i ideju koja me vodi. Folklor igram od drugog razreda osnovne škole, kada me je tata koji je bio igrač deset godina, nagovorio da probam. Prvo mi se nije svidelo, ali kada sam prešla u Tucović, sve se promenilo. Ja sam živnula, a narodne igre postale su moj izbor, ne samo kada je o slobodnom vremenu reč, nego i u školovanju. Sa ovim ansamblom sa Banovog brda proputovala sam svet i nadam se da će tako biti jednog dana i sa polaznicima moje škole – rekla je Maja i otkrila mi da su cene kursa foklora simbolične: 2.200 dinara mesečno za decu i 1.200 za odrasle.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com
Foto: Asier Bastida www.lacajagris.com, Nenad Blagojević www.pricesadusom.com, privatna arhiva

12 komentara

Cestitke i sve najbolje u daljem radu,i ja imam jednu Maju za koju kazu da je extra talentovana za folklor,koji obozava i igra vec 6 godina,ali je deci sa sela jako uskraceno zadovoljstvo da igraju po velikim kulturno-umetnickim drustvima.Tako je slucaj i kod moje Maje.Zao mi je,ali tako je!Pozdrav iz malog sela na severu Backe,koje nosi ime velikog pesnika,-Aleksa Santica!!!

izvinite, a od kada se Tucovic bavi folklorom, oni izvode neke vratolonije na sceni. Nema tu ni F od folklora. A ona ce nadam se uciti decu i odrasle pravom srpskom tradicijom, a ne glupostima kao Tucovic sto uci decu godinama.

A od kada ti znas sta je folklor?I da ja sam clanTucovica od malena,i ti ne znas sta je igra,ako tako mislis…skloni se sa komentarom

Pa svako ko je bio na koncertu Tucovica zna da se ne bave srpskom tradicijom. A i jedan od umetnickih rukovodilaca je to potvrdio. Eto kako.

SVAKA CAST ,TEKST JE VERODOSTOJAN ,MAJU ZNAMO OD RANOG DETINJSTVA ,TAKO DA NAM JE POZNATO KOLIKO JE RADA I TRUDA ULOZILA U SVOJU PROFESIJU ,NADAMO SE DA CE SE TO I ISLATITI ,NE SAMO MATERIJALNO NEGO U SVAKOM POGLEDU ,JER JE MAJA TO I ZASLUZILA ,I ZATO ,NAPRED MAJOOO ,A PISCU TETKSTA SVE CESTITKE PORODICA NIKOLIC

Bravo Majo, prelepa i pametna devojcice!!! Samo napred, bices uspesna sigurna sam jer kada iza nekoga stoji takva posvecenost, rad i ljubav, ne moze ni biti drugacije!

Ostavite odgovor