Nagrađena urednica najškolovanije redakcije na internetu

Torta i sok od višnje bili su na stolu u redakciji vodećeg poslovnog portala u Srbiji i regionu eKapija.com, nakon što je glavna i odgovorna urednica Marija Kambić (32) od Kluba privrednih novinara, na svečanosti Poslovni čovek godine, dobila godišnju nagradu za istraživačko novinarstvo Gordan Ranitović. Ovim slatkišem i napitkom redakcija koju čini deset novinarki i jedan praktikant, proslavljaju svaki poslovni uspeh portala, ali i lepe događaje iz njihovih privatnih života.

Marija Kambic 003_1400x1050
Kao prošlogodišnji laureat priznanja Gordan Ranitović, imao sam čast da ove godine Mariji uručim plaketu

Priznanje Gordan Ranitović Mariji je posebno drago, jer je, kako mi je rekla, reč o nagradi koja je prvi put pripala jednoj mladoj urednici koja se bavi internet novinarstvom. Veoma je ponosna i na priznanje Virtus, koje je za medijski doprinos korporativnoj filantropiji dodeljeno njenoj redakciji za 2012. i 2013. godinu jer je Marija prethodno osmislila rubriku Filantropi o događajima, kompanijama i pojedincima – primerima dobre prakse društveno- odgovornog poslovanja.
– Ovde radim već devet godina, a ove godine obeležavamo deceniju postojanja eKapije. Kada sam postala urednica 2007. to je za mene bio stresan period, a za menadžere kompanije veoma smela odluka – iskrena je.

marija_kambic_1400x1050
Priče o uspešnim privrednicima i firmama iz Srbije, eKapija objavljuje i na engleskom i nemačkom jeziku

Da će jednog dana postati novinarka, Marija je znala još u osnovnoj školi. Kaže da druga mogućnost nije postojala, iako je njen otac maštao o tome da njegova ćerka bude učiteljica. Tokom studija radila je na radiju, pa u redakciji za istoriografiju emisije Trezor Radio televizije Srbije, u novinskoj agenciji MMV info, a zatim svoju veliku ljubav prema ekonomiji prenela u eKapiju.
– Uređivanje internet portala bio je veliki izazov u kojem mi je svojim iskustvom pomogao tadašnji urednik Ivan Aranđelović. Savladala sam tehniku veoma kompleksnog sajta, naučila kako se pišu naslovi, kako se biraju ključne reči i otkrila zbog čega će neki tekst biti veoma čitan. Najveće znanje i vrednost mog tima je umeće plasiranja sadržaja na internetu. Možete imati najbolju tehniku, ali bez sadržaja nema očekivanog efekta – priča Marija o elektronskom biltenu koji svakog dana stiže na oko 20.000 imejl adresa domaćih privrednika.

Marija Kambic 008_1400x1050
Deo novinarskog tima eKapije sa urednicom Marijom Kambić

Zamolio sam svoju sagovornicu da mi opiše atmosferu u ovoj ženskoj redakciji, a zanimalo me je i da li su im dijete i šoping glavne teme u pauzama pisanja tekstova i rada na terenu.
– Dokazale smo da ženski tim može da bude uspešan, a ja u šali volim da kažem da je ovo najobrazovanija i najlepša redakcija. Sve moje novinarke su na masteru ili na doktorskim studijama, imaju visoke proseke, odličnu životnu energiju i kućno vaspitanje. Nadam se da se neće naljutiti kad ovo budem rekla, ali… Kod nas se odlično jede! Neretko doručkujemo podvarak, a petkom se čašćavamo prebrancem ili roštiljem. Osobama koje su na dijetama predlažem da probaju ovu našu jer, kao što vidite, ima efekta, a mi smo tanke kao grana (smeh).

Marija Kambic 001_788x1050
Marija na dodeli nagrade u Privrednoj komori Srbije

U slobodno vreme Marija se trudi da što manje bude „online“, čak je kupila telefon koji ne podržava internet. Veliku podršku pruža joj suprug sa kojim je u braku sedam godina, a kad nije na poslu najčešće čita knjige, sprema tematske večere za prijatelje i pravi rakiju višnjevaču.
– Suprug i ja volimo prirodu i selo i znamo sve pešačke rute Divčibara, Kopaonika, Zlatara, Fruške gore. Svake godine povećavam litražu višnjevače jer je moji prijatelji obožavaju. Otac mi u Grockoj nabavlja kvalitetne višnje, ambalažu kupujem u fabrici stakla u Paraćinu, a prijateljica dizajnira etikete. Ove godine planiram da pravim slatko od belih trešanja – rekla mi je Marija i dodala da je za uspeh u životu neophodno da se sve radi sa ljubavlju.
– Poenta je u tome da se saberemo, da radimo šta želimo i da budemo srećni. Danas je sve moguće: i zaposliti se, i biti dobro plaćen, i naći muža. Važno je samo izabrati put koji želite i bez straha stremiti ka ostvarenju cilja – poručila je Marija čitaocima Priča sa dušom.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com
Foto: eKapija.com, privatna arhiva, Nenad Blagojević www.pricesadusom.com

1 komentar

Ostavite odgovor