Mladi doktori hemije usred Šumadije posadili neven, smislili originalan recept i napravili najprirodnije šampone i kreme

Nakon što su završili prepodnevnu smenu na Prirodno-matematičkom fakultetu u Kragujevcu gde su zaposleni, troje doktora hemijskih nauka zamenili su bele mantile sa logoom Instituta za hemiju za mantile njihovog brenda HerbaLab i sačekali me u poljima nevena, u Borču, nedaleko od Knića.

Supružnici Nevena i Vladimir Mihailović i njihov kolega Nikola Srećković 2020. godine pokrenuli su posao sa idejom da ponude, kako sami kažu, drugačije biljne kozmetičke proizvode i prirodnije od onih koji već postoje na tržištu.    

Selo Borač u kojem su posadili neven, tačnije na placu u podnožju čuvenog Boračkog krša, nisu slučajno odabrali, jer je u tom mestu odrastao Vladimir.

Drugo selo iz kojeg se snabdevaju propolisom i pčelinjim voskom je Veliko Krčmare, gde se nalazi Nikolina dedovina sa četrdesetak košnica.  

Poznanstvo sa fakulteta ovih troje naučnika preraslo je prvo u prijateljstvo, a posle u preduzetništvo.

Važan faktor u nastanku njihovih proizvoda jesu doktorski radovi o lekovitim biljkama, čiji je način istraživanja, u međuvremenu, postao usko povezan sa konceptom HerbaLab-a.

„Moj doktorat sam odbranio pre 11 godina i u njemu sam se bavio ispitivanjem dve biljke iz Srbije iz roda lincure. To su gencijane koje su dobre za lečenje žutice, a osnova rada je bila koliko mogu da utiču na poboljšanje funkcionisanja jetre i zdravlja uopšte“, kaže Vladimir na početku Priče sa dušom.

Njegova supruga Nevena je doktorirala pre pet godina, a tema joj je bila vezana za optimizaciju načina ekstrakcije aktivnih jedinjenja iz biljaka.

Ona je istraživala familiju ruža, odnosno divlju trešnju, jabuku i maline i njihove potencijalne biološke aktivnosti, pre svega antioksidativne.

Treći i najmlađi doktor u ovom timu je Nikola, koji je doktorirao pre dva meseca, a bavio se ispitivanjima bioloških aktivnosti i hemijskog sastava purpurne vrbice, odnosno potočnjaka, koji raste pored potoka i livadske žalfije, koja se ređe susreće u Srbiji.

Njegov mentor je bio Vladimir, pa su tokom saradnje na pisanju doktorske teze razmišljali i o novim proizvodima.

„Naša prva krema se zvala „Neven krema“, ali kako smo je interno, od milja, a često i pred pratiocima na instagramu nazivali „Nevenka“, ona je na kraju zaista postala „Nevenka“ (smeh).“

„Slično se desilo i sa drugim proizvodom, sa „Smiljkom“, koja se pravi od smilja. Sada imamo 20 proizvoda na tržištu, među kojima je i naš šampon, za koji ponosno mogu reći da je „najbiljniji šampon“ koji može da se nađe u Srbiji“, kaže Nevena i dodaje da su sastojci svih njihovih proizvoda isključivo biljke, odnosno macerati, ulja, list, cvet i koren (neven, smilje, kopriva, hajdučka trava, rastavić, kamilica…).

Vladimir, Nevena i Nikola

Ideja ovih mladih Kragujevčana bila je da u moru proizvoda koje nam nude velike farmaceutske i kozmetičke kuće, oni u svojoj preduzetničkoj radnji naprave nešto zaista prirodno i po pristupačnim cenama.

„Ovo su naši originalni proizvodi, za koje smo zajedno osmislili recepture, ali smo u svaki dodali i nešto naše, tojest jednu nadogradnju na osnovu znanja stečenog tokom studiranja. Recepture nisu farmaceutske, već su modifikovane na naš način, tako da svaki bude proizvod bude efektniji i više prirodniji“, objasnila je Nevena za Priče sa dušom, koja je više radila na proizvodima za žene od Vladimira i Nikole.

„Posle krema za koje se pročulo na osnovu reklame „od usta do usta“, ali i preko instagrama, na red je došao šampon.“

U jednom teškom i stresnom periodu života, imala sam problem sa kosom, pa sam želela prvo sebi da pomognem, a onda i drugima“ (NEVENA)

„Tako je nastao šampon za oporavak kose koji u sebi ima mešavinu nekoliko biljnih ulja i ekstrakata, od ricinusa i makadamije do koprive, nevena i drugih. Pratioci su zatim počeli da postavljaju pitanja u vezi sa borama, pa smo na bazi smilja napravili kremu, a zatim ulje, prirodni dezodorans, i tako stigli do 20 etiketa“, nastavlja Nevena.

Pošto najmlađi u timu, tridesetjednogodišnji Nikola (prvi zdesna), ima svoje košnice sa pčelama, on od samog početka snabdeva proizvodnju voskom i propolisom.
Međutim, u poslednje vreme, kako je sve veća potražnja, počeli su da kupuju i od drugih pčelara u okolini Kragujevca.  

U proizvodnji smo svo troje, dok se Nevena dodatno bavi i digitalnim marketingom i društvenim mrežama. Nas dvojica ponekad napravimo neku fotografiju ili učestvujemo u ideji, ali sve oko kreativnosti prepuštamo njoj“, kaže Vladimir, koji kao i Nevena i Nikola pre podne radi na fakultetu, a popodne u radionici.

Nevena i Vladimir ispred prodavnice u centru Kragujevca

„Sirovine poput macerata (ulja) nevena, koprive, kamilice, kantariona, smilja proizvodimo sami u Borču, dok sastojke ostalih biljaka nabavljamo od domaćih dobavljača.“

„Kupci nam kažu da kupuju naše proizvode jer su kvalitetno napravljeni po originalnim recepturama, zbog toga što ne štedimo na sirovinama i jer se trudimo da ne naplaćujemo sve što radimo“, kaže Nevena.

„Pored kvaliteta, tajna našeg uspeha su vrlo pristupačne cene, jer su često ovakvi proizvodi na drugim mestima preskupi. Jeste raritet da se danas napravi dobar prirodan kozmetički proizvod, to jeste i teže, ali mi smo uspeli da održimo cene po kojima svako može sebi da priušti nešto iz našeg asortimana.“

„Kupci iz brojnih gradova širom Srbije kupuju onlajn ili prodavnicama naših saradnika, dok Kragujevčani vole da dođu u našu prodavnicu u centru grada“, kažu moji sagovornici i ponosno dodaju da imaju sve više muškaraca među kupcima.

„Koristimo veoma visok procenat nevena, odnosno ekstrakt u takvom obliku koji retko ko koristi. Tu je bilo presudno i naše naučno znanje sa fakulteta“.

Selfi za uspomenu na snimanje Priče sa dušom u Borču

„Imamo utisak da su ljudi stekli i određenu bliskost sa nama preko mreža (imamo čak i leksikon u koji se upisuju), jer kod nas ništa nije pod pritiskom i na silu. Svako kupuje po svojoj želji ono što mu treba, najiskrenije preporučimo proizvode, a otvoreno kažemo i ako neki proizvod nije po meri klijenta“, kaže Nevena.

Nakon što se pročulo za ovaj brend, i studenti Prirodno-matematičkog fakulteta su počeli da se raspituju o ovom preduzetničkom projektu.

„Iako tokom studija nismo pravili kozmetičke proizvode, osnova našeg znanja mnogo nam je pomogla u tome. Trudimo se da motivišemo studente kako bi i oni jednog dana mogli da budu preduzetnici. Profesori me često zovu da održim predavanja na temu preduzetništva, odnosno da kolegama ispričam kako je tekao naš put i da ih motivišem. Baš ovih dana imam susrete sa studentima kojima ne držim vežbe, ali koji znaju za HerbaLab“, rekla je Nevena Mihailović na kraju Priče sa dušom.

Sve proizvode ovih doktora hemije pogledajte na sajtu njihove prodavnice OVDE, instagram profil ovde, a u Kragujevcu ih posetite u Karađorđevoj 17.

Adrese prodajnih objekata su:

u Beogradu (Market zdravlja, Vatroslava Jagića 4),

Novom Sadu (Zdravologija, Bulevar kralja Petra Prvog 73),

Kraljevu (Apoteka Tilia, Žička 33),

i u Kragujevcu u Karađorđevoj 17 i u Apoteci Dar (Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića 102, lokal 9).

Autor teksta i fotografija: Nenad Blagojević; Tekst je dozvoljeno preneti na drugi sajt uz objavu izvora i linka ka sajtu www.pricesadusom.com i uz potpis fotografa.

Priče sa dušom možete podržati kupovinom vodiča kroz Šumadiju, čiji je autor Nenad Blagojević, urednik sajta.

1 komentar

Ostavite odgovor