Upoznajte majstore za poslastice

Kada sam stigao u fabriku kolača, torti, sladoleda, makaronsa i ostalih slatkiša HomeMade Company iz Beograda, mlade dame iz četrdesetočlanog tima, u duhu predstojećeg Osmog marta postavljale su srca, ukrase crvene boje i brojnu dekoraciju na već pripremljene kolače i torte. Obukao sam specijalnu uniformu, stavio kapu na glavu i krenuo u istraživanje ovog slatkog sveta. Blizu ulaza u radionicu, u odeljku u kojem nastaju francuski makaronsi, specijalitet živih boja i raznolikih ukusa, vazdušast kolač od dve okrugle korice spojene finim kremom, vredno je radila Kristina Ilić (36), specijalista za ove kolače.

Homemade fabrika 008_600x800
Kristinini omiljeni makaronsi su sa ukusom pistaćija, vanile i čokolade

– Zaljubila sam se u makaronse čim sam počela da ih pravim, pre oko godinu dana. Prvo napravim smesu za „školjkice“, zatim ih pečem i onda između svake dve stavljam fil. Imamo petnaest ukusa, a u pripremi su još dva. U početku ništa nisam znala o makaronsima, samo sam ih gledala na slici – iskrena je Kristina, koja svakog jutra ustaje u četiri sata, a na poslu je već u pola šest.

– Po povratku u Guncate, čekaju me kućne obaveze i tri sina. U slobodno vreme bavim se cvećem u bašti – priča mi.

Homemade fabrika 041_600x800
Dok sam pravio reportažu, dobio sam srce od marcipana

Na nekoliko desetina metara od nje, dočekali su me šef smene Saša Šipić (33) sa šeficom proizvodnje Marijanom Stanić i poslastičarkom Slavicom Đorđević. Imali su dosta posla, a atmosfera je bila baš vesela. Saša kaže da je u svet pekarstva i poslastičarstva ušao pre 13 godina, kao dvadesetogodišnjak, a u kratkom razgovoru otkrio mi je još i da osim na poslu i kod kuće pravi torte i kolače.

Homemade fabrika 013_1067x800
Šefica proizvodnje Marijana, šef smene Saša i njihova koleginica Slavica

– Članovi moje porodice obožavaju ledene kocke i mafine, a da ne govorim o dečjim rođendanima. Mojoj supruzi je lakše zbog moje profesije, ali ona ne zaostaje za mnom kada je o kulinarskim specijalitetima reč – kaže Saša.
Pitam ga kakav je osećaj biti šef u ženskom kolektivu.
– Neprocenjivo iskustvo sam stekao u ovom velikom timu. Petnaestak žena je uvek u mojoj smeni, od linije sladoleda i dekoracija do proizvodnje kolača i torti, i moram priznati da sam, kao i svaki šef, upućen u sve njihove radosti i probleme i promene raspoloženja – kaže Saša.

ananas jagoda_1202x800
Ukusna kremasta torta od ananasa i jagoda

A Marijana Stanić (37) u svet poslastičarstva ušla je 1995. godine praveći prve korake sa starim majstorima tog zanata i ove godine obeležava 20 godina u profesiji.
– Počela sam sa kuvanjem sladoleda u šerpi, a danas radim sa najsavremenijom tehnikom. U ovoj firmi sam od početka, a to da li sam stroga treba da pitate moje radnike – ostala je tajanstvena, dok su žene u smeni dobacile da je „prvo pravična, pa stroga“.

Homemade fabrika 023_1067x800
Drugarice sa posla – Suzana i Sanja

Suzana Milićević (32) i Sanja Polimac (33) od prvog dana zajedno rade na poslovima dekorisanja dečijih i svadbenih torti.
– Najtraženiji su likovi iz crtanih filmova i svadbene torte na sprat, sa cvetnim dekoracijama, a nas dve najviše volimo slobodnu temu. Najvažnije je biti strpljiv i imati ideju – iskrene su.
– Družile bismo se i van posla, nego živimo daleko jedna od druge. Fantastično smo se provele na Sajmu pekarstva i poslastičarstva Sigep u Riminiju, u Italiji i svašta smo naučile – pohvalile su mi se ove vredne poslastičarke-dekoraterke poklonivši mi jedno srce od marcipana, direktno sa proizvodne linije.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com
Foto: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com, HomeMade Company

1 komentar

Kao veliki ljubitelj slatkisa, a bolji amater u spremanju slanisa, od ove reportaze mi je posla voda na usta 🙂

Ostavite odgovor