Najbolji edukatori u našoj zemlji

Šest učitelja i učiteljica, pet nastavnica i nastavnika osnovnih škola i pet profesora i profesorki srednjih škola izabrani su za najbolje edukatore u našoj zemlji. Ovo priznanje dodelilo im je udruženje Živojin Mišić, nevladina, nestranačka i neprofitna organizacija čija je želja da unapredi društvo različitim projektima. Svoje predavače na konkurs prijavili su učenici, roditelji i kolege, a nagrađeni su nastavnici, učitelji i profesori iz Aleksinca, Beograda, Bora, Valjeva, Kraljeva, Kragujevca, Knjaževca, Mionice, Niša, Prijepolja, Ćićevca i Šapca koji su pored novčane nagrade, dobili i iznos do 100.000 dinara, za svoje aktivnosti sa učenicima. Odabrani edukatori su inovativni i kreativni, majstori svog zanata, pravedni, motivisani i entuzijastični, organizovani, ohrabrujući, komunikativni i elokventni, strpljivi i spremni da doživotno uče.
Biljana Vučković iz Ćićevca, Saša Čorboloković iz Bora i Željana Radojičić Lukić iz Mionice otkrivaju za Priče sa dušom kako izgledaju njihovi časovi, po čemu se oni razlikuju od drugih predavača i kako su reagovali kada su nominovani za ovo novo priznanje.

2Biljana Vučković: Učim decu da budu bezbedni na internetu

Nastavnica tehničkog i informatičkog obrazovanja u Osnovnoj školi „Dositej Obradović” u Ćićevcu Biljana Vučković (41) svoje učenike uči da budu veoma oprezni na internetu, kako kroz nastavu, tako i kroz projekte i takmičenja na kojima su učestvovali. Zalaže se za edukovanje i dece i roditelja o bezbednom korišćenju interneta, vodi školski sajt, fejsbuk grupu i blog svog odeljenja, saobraćajnu sekciju i modelare, a autorka je sajta na kojem postavlja prezentacije sa časova i dodatne materijale za učenje. Njeni đaci osvojili su više nagrada na takmičenju Igraj bezbedno, kao i na republičkim takmičenjima, a jedan od nagrađivanih sajtova je Mi na netu.

1
Biljana je sama savladala tehnike izrade sajtova, a završila je seminar Google aplikacije za Google generacije

– Moji đaci se pridržavaju saveta o svojim ličnim podacima na internetu, a većina se seti naših filmova o tome šta im se može desiti ako se sastanu sa nepoznatim osobama koje su upoznali preko interneta – priča.
U školi u Ćićevcu, koju je i sama pohađala (u to vreme se zvala „Moša Pijade“) Biljana radi od 2010. godine. Osim studiranja na fakultetu u Beogradu, u Ćićevcu je provela najveći deo svog života. Majka je dva sina, a u slobodno vreme, kojeg ima malo, voli da čita knjige.

Saša Čorboloković: Jezički kvizovi u kojima đaci uživaju

Đaci nastavnika srpskog jezika Saše Čorbolokovića (34) u Osnovnoj školi „3. oktobar” u Boru svaki put željno iščekuju jezičke kvizove. Neke osmišljava sam, a pojedine pravi na osnovu već poznatih i popularnih televizijskih kvizova poput Slagalice i Milionera. Najvažnije mu je da kvizovi nikada ne odvlače pažnju od nastavnih sadržaja, već da doprinose stvaranju vrlo podsticajne radne atmosfere za njihovo utvrđivanje i proširivanje.

portret n
Saša već dve godine učestvuje u kreiranju zimskih radionica na Republičkom zimskom seminaru na Filološkom fakultetu u Beogradu

Saša vodi i novinarsku sekciju, a autor je i glavni odgovorni urednik školskog lista Osnovac. Inicijator je pokretanja i jedan od priređivača zbornika najuspešnijih učeničkih literarnih radova Naši mali stvaraoci i zbirke učeničkih lapsusa i dosetki Školski biseri. Svoje ideje izlaže i na naučnim skupovima, a sa učenicima redovno ostvaruje zapažene rezultate na svim nivoima takmičenja, smotrama talenata i literarnim konkursima.

– U ovoj školi radim punih devet godina, od samog početka svoje profesionalne karijere. Bor je moj rodni grad, grad u kome sam odrastao, završio osnovnu i srednju školu. Najlepše studentske dane proveo sam u Nišu na osnovnim studijama Filozofskog fakulteta, a trenutno sam student četvrte godine doktorskih studija na Filološkom fakultetu u Beogradu – priča Saša na početku razgovora i priseća se svoje reakcije kada je pročitao mejl sa informacijom o priznanju.
– Nekoliko puta sam čitao mejl misleći da je u pitanju šala ili greška. Kad sam se uverio, ili bolje rečeno proverio, bio sam veoma srećan, a najviše zbog profesije kojom se bavim. Retki su primeri da neko vrednuje i ceni naš rad i rezultate, da se zapita koliki je put do dobrog nastavnika, a još manje da shvati kako je profesija nastavnika osnova svih drugih zanimanja.

pikadoPitao sam Sašu da li je kao profesor zadovoljan načinom na koji se današnji tinejdžeri izražavaju.
– Nažalost, ne. „Trend nečitanja” i neformalnog izražavanja doveli su do toga da je fond reči učenika vrlo siromašan uz veliki broj tuđica, poštapalica i žargonskih reči. Osim toga, tinejdžeri često ne znaju i ne prave razliku između formalnog i neformalnog izražavanja, između izražavanja na velikom odmoru i času, što je nedopustivo – siguran je Saša.
Iako nema mnogo slobodnog vremena, ovaj nastavnik kad god ugrabi priliku, slobodne trenutke provodi s dragim odabranim ljudima u opuštenom razgovoru i šali, najčešće u nekom kafiću. Veliki je ljubitelj i pozorišta, ali i dobrih knjiga i određenih TV emisija iz kojih može nešto da sazna i nauči.

Željana Radojičić Lukić: Učionica pod otvorenim nebom

Mnogi zameraju Željani Radojičić Lukić, učiteljici u Osnovnoj školi „Milan Rakić” u Mionici kad za sebe kaže da je seoska učiteljica, a ona je samo istinski ponosna što ima iskustvo rada sa seoskom decom. Rad u seoskoj sredini, koji prema njenim rečima, ima svoje prednosti i mane, doneo joj je za poslednjih 25 godina mnogo inspiracije i ideja, jer je uvidela sve obrazovne resurse koje selo ima, a koji su danas slabo ili skoro nikako iskorišćeni.
– U prošlosti je to bilo drugačije, setimo se samo serije za decu Priče iz Nepričave i biće nam jasno kako se tada pristupalo edukaciji najmlađih, ali i odraslih. Danas smo postali konformisti, dovoljni smo sami sebi, sve je postalo instant, sada i ovde i za ovaj trenutak. Upravo, ova serija bila mi je putokaz da pokušam da iskoristim sve najbolje iz seoske sredine i da to utkam u jednu celinu – Čarobno selo.

383171_108057442641852_2040665773_n
Master studije je završila u Beogradu, gde je trenutno na doktorskim studijama

Željana je osnovala ovaj prvi edukativni kompleks za decu u kojem deca u prirodnom ambijentu uče i podstiču svoju kreativnost i radoznalost, a projekat je sproveden uz podršku UNICEF-a i Udruženja građana Kreativa, sa ciljem da poboljša kvalitet rekreativnih nastava i promoviše dečiji obrazovni turizam. Sve radionice koje se realizuju za decu uzrasta od 5 – 12 godina prvo su iskusili njeni đaci unutar integrativnih dana, koje su zajednički realizovali u prirodi, pod otvorenim nebom.
– Po njihovim reakcijama zaključivala sam šta može da prođe kod dece, a šta se mora korigovati. Tkali smo na malim razbojima, sejali i gajili biljke, krojili i šili, pecali na Toplici, jednom rečju, uživali smo u novim iskustvima igrajući se – kaže Željana.

-îS 1_1024x680
Nastavnici su čarobnjaci, samo toga uvek i na svakom mestu treba da budu i svesni, kaže Željana

Ova učiteljica je autorka bloga Kreativna čarolija, na kojem predstavlja i dokumentuje rezultate svog rada. Njena učionica je uređena po meri učenika, a svaki kutak je opremljen tako da predstavlja nastavno sredstvo: TV, DVD, video bim, biblioteka, panoi, kuća za lutkarske predstave.
jyhhh_1024x651– Jedna od aktivnosti na kojima se neguje vršnjačko učenje je i dečja manifestacija Kreativna čarolija koja se svakog proleća dešava u Mionici i u Banji Vrujci i okuplja decu iz Srbije i regiona. Uz pomoć Kreative i opštine Mionica uspela sam da u ruralnoj sredini, sa veoma skromnim budžetom, jedanaest godina okupljam najbolje dečje stvaraoce iz oblasti literarnog, likovnog, filmskog i dramskog stvaralaštva – rekla mi je Željana, dobitnica najvećeg priznanja kod nas u oblasti obrazovanja, Svetosavske nagrade.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com
Foto: privatni album

2 komentara

Ostavite odgovor