Samo u Zemunskoj gimnaziji: Profesor sa maturantima trči na maratonu

Za pet godina koliko u Zemunskoj gimnaziji radi kao profesor fizičkog vaspitanja Saša Porubski (35) ulio je svojim đacima toliko samopouzdanja i želje da se bave sportom van njegovih časova, da će 18. aprila na 28. SuisseGas Beogradskom maratonu trčati oko 250 đaka, od kojih više od 100 na polumaratonu, petoro na maratonu, a ostali u Trci zadovoljstva.

Sasa Porubski 12
Saša na dodeli priznanja Najbolji edukatori Srbije

Mladi profesor, jedan od 16 dobitnika priznanja Najbolji edukatori Srbije, udruženja Živojin Mišić, kaže da svojim učenicima konstantno ponavlja da iskoriste priliku koja im se pruža jednom, jer imaju sve što je potrebno da ispune zacrtane ciljeve: mesto, program i stručnu osobu sa iskustvom u maratonu. Sašin entuzijazam đaci svesrdno koriste, iako su svesni da pripreme za maraton uz takvog profesora na prvi pogled deluju jednostavne, ali ne i lake.

Sasa Porubski
Maturanti maratonci pokrenuli su humanitarnu akciju za pomoć Janji Stamenković koja boluje od tumora na hipofizi, a svi maratonci učestvovaće kupovinom majice od 500 dinara

– Maturanti maratonci na pripremama su učili nordijsko skijanje, a zatim vežbali off road trčanje po prelepim brdima Zlatibora. Učestvovali smo na nekoliko trka od kojih je glavna provera bio polumaraton na Paliću u organizaciji ARK Tron – priča mi Saša čije je sportsko udruženje Maturanti maratonci ove godine dobilo i đake dve nove članice – Gimnazije Sveti Sava i Tehničke škole Železnik.

Sasa Porubski 1
U oktobru 2014. godine organizovali su humanitarnu manifestaciju Coca Cola Happy run na kojoj je učestvovalo 500 đaka, a prihod je išao deci iz Svratišta

– Ideja je da se učenici prve, druge i treće godine pripremaju za polumaraton, a da se u četvrtoj godini, kruni njihovog školovanja, oprobaju u celom maratonu. Na nedeljnom nivou imamo četiri treninga, a u zavisnosti od toga koliko učenici imaju vremena, energije i volje, na toliko treninga će učestvovati. Za nas ne postoje praznici, zimski i letnji raspust ili bilo kakva pauza jer je reč o kontinuiranom procesu. Trudim se da im budem na raspolaganju 365 dana u godini, jer jedino tako dostižemo zajednički cilj. Ovaj sistem pokazao se kao izuzetno uspešan, a o tome svedoče činjenice da smo za Beogradski maraton 2013. godine pripremili 34 učenika, a naredne čak tri puta više, njih 112. Takvu tendenciju rasta želimo da zadržimo – objašnjava mi.

Sasa Porubski 77Saša je rođen u Zemunu i živi na svega pet minuta od gimnazije u kojoj radi. Završio je Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu, a maratonom i polumaratonom aktivno se bavi od 1998. godine.
– Trenutno mi je 35 godina, ali se osećam kao da imam 25. Velika je prednost i privilegija raditi sa mladima jer vas oni podmlade i oplemene u svakom pogledu. Najviše cenim to što konstantno učim od njih i što na taj način postajem bolji. Pored škole i svih tih obaveza imam dosta hobija, ali i misija koje me održavaju na ispravnom putu. Moja velika strast je veslanje, sport koji sam trenirao 10 godina i u kojem sam bio trener narednih 10. Pored toga, tu su i humanitarni rad i edukacija o zdravom načinu života – ispričao mi je ovaj plemeniti profesor.

***Tekst o ostalim dobitnicima priznanja Najbolji edukatori Srbije pročitajte ovde.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com
Foto: privatni album

Ostavite odgovor