Naš mladi ekonomista ostvaruje američki san: Od 16. godine izdržava roditelje, a sada radi za MMF

Svoju životnu priču David Jutrša (23) ispričao mi je na Cvetnom trgu, nekoliko sati pred avion kojim se posle dvoipomesečnog odmora u Beogradu vratio u Sjedinjene Američke Države, gde živi od svoje devetnaeste godine. Predah u rodnom gradu dobro mu je došao jer ga je u Vašingtonu čekalo potpuno novo iskustvo i posao u Odseku za finansijsku regulaciju i nadzor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Ali, iako ovakav sled događaja u ovom periodu njegovog života dođe kao šlag na tortu, Davidova priča do pre nekoliko godina nije bila tako sjajna.

David Jutrsa 62560016_n
Sa kolegama sa Vol Strita

– Bio sam sa prijateljima na ručku kada su mi javili da sam dobio posao. Odmah sam pozvao roditelje koji su bili srećni, ali i pomalo tužni jer neću živeti u Srbiji. Sada je situacija mnogo bolja jer otac radi, ali u vreme krize, kada su ostali bez posla, ja sam kao jedinac izdržavao našu porodicu snimajući seriju Priđi bliže, prevodeći tekstove na engleski jezik i radeći na gradilištu nedaleko od kuće – seća se.

pridji blize 2581_1195x800
Da se prijavi na kasting za ulogu u Priđi bliže, predložila mu je razredna: Sa ekipom popularne serije

Kada je kao šesnaestogodišnjak jedini donosio novac u kuću, David kaže da je tokom mnogih noći ostajao budan obuzet razmišljanjima o tome da se upiše na neki od koledža i, kako kaže, proba da napravi nešto od sebe.
– Bilo je teško. Po slikama vidim da sam bio mršav i ispijen, jer sam malo jeo, a mnogo radio. Dosta sam izostajao iz škole zbog serije, a jedna žena iz produkcije, kojoj sam opisao situaciju sa roditeljima, pisala mi je opravdanja i onda kada nisam snimao. Imao sam fantastične profesore koji su razumeli moju odsutnost i izlazili mi u susret. Težinu svega toga nadjačalo je sve pozitivno što se kasnije desilo. Oduvek sam bio optimista i pobornik sam teze da „što više radim, više imam sreće“. Tako ćete ćešće biti izloženi mogućnosti da je imate – kaže David.

David Jutrsa 9_n
U Central parku u Njujorku: U vreme kada je diplomirao, završena je i zgrada u daljini

Po završetku Osme gimnazije, prijavio se na više koledža i primljen je na Grinel, odličan fakultet za doktorske studije, gde je u maju ove godine diplomirao ekonomiju. Davidovi roditelji imali su još jedan razlog za ponos, jer je njihov sin prvi član familije koji je završio fakultet.
– Dobio sam punu stipendiju za centralnu i istočnu Evropu, kao jedini u toj kategoriji. Na mom fakultetu čest je slučaj da diplomirani, imućniji studenti, po završetku fakulteta plate stipendiju i postave uslov kome je namenjena. Radio sam posle predavanja, prao sudove na koledžu, bio kuvar, zatim asistent jednom profesoru tokom istraživanja, a posle predavao ekonomiju zatvorenicima u zatvoru.

David Jutrsa 018_1067x800
Na kafi na Cvetnom trgu u Beogradu nekoliko sati pred odlazak u Ameriku

Pitam ga da li je imao predrasude prema poslovima koje bi mnogi njegovi vršnjaci u Srbiji, koji se školuju za posao u kancelariji, teško prihvatili da rade.
– Svaki posao je posao, ako vam plaća račune i pomaže na ovaj ili onaj način. Kada sa 16 godina prođete od građevine do kuvara i steknete iskustvo u City group na Vol stritu u Njujorku, ne postoji posao koji je ispod časti. Mora od nečega da se počne. Prvi novac zarađen na Vol stritu potrošio sam na avionske karte za roditelje, koji su došli na proslavu mog diplomiranja – iskren je.

David Jutrsa 025_1067x800
Disciplinu i radnu etiku preneo mu je otac, a od majke je nasledio komunikativnost u radu sa ljudima

David ovih dana, kao najmlađi ekonomski analitičar u svom sektoru, uveliko stiče iskustvo u MMF-u. Našao je stan koji deli sa cimerom, jer, kako kaže, zbog manjka socijalnog života, želi da van kancelarije ima nekoga svojih godina sa kim može da popriča. Ono malo slobodnog vremena najčešće provodi plesanjem hip hopa, čiji je zaljubljenik, kao i spremanjem sušija, što je naučio radeći tokom studija.
– Nadam se da ću uspeti da ostvarim još nekoliko ciljeva koje sam sebi zacrtao. Zadovoljan sam dosadašnjim napretkom, ali nema stajanja, mora se ići napred – siguran je mladi David Jutrša.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com
Foto: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com, privatni album, RTS

1 komentar

Ostavite odgovor