Nataša je rođena u Kragujevcu, okupila je NAJLUKSUZNIJE smeštaje sveta, na spisku je i Srbija, a ideju pokreće iz Pariza

Još od kad se sa suprugom iz Kragujevca preselila u Grad svetlosti Natašu Jovanović (42) pratila je neprestana borba. Doći u Pariz te 2002. godine sa četvorogodišnjim sinom, u vreme kada slika o stanovnicima Srbije u Francuskoj nije bila nimalo sjajna, za porodicu Jovanović bio je veliki izazov.

Ali, kako nam sada priča za Priče sa dušom, uprkos tome što tamo u početku nisu imali prijatelje, što nisu govorili francuski jezik, što su bili razdvojeni od svojih najdražih, što bake i deke nisu mogli da čuvaju malog unuka, uspeli su da radom budu konkurentni na francuskom tržištu i da ne odustaju od svojih ideja.    

Nataša na proputovanju kroz Prag, koji se nalazi na spisku gradova na njenom sajtu

Najnoviji Natašin projekat koji je nedavno nastao upravo u Parizu je vebsajt za rezervaciju luksuznih smeštaja u svim zemljama sveta, preko kojeg će turisti moći da pronađu hotele, kuće i stanove po svom ukusu.

Kao rođena Kragujevčanka Nataša želi da na ovaj način podrži srpski turizam i da inostrane goste, pogotovo Francuze, preko platforme BlueSide Home dovede u zemlju u kojoj je odrasla. 

„U gradu poput Pariza neprestana je borba. Ovde su mi se dopali ljudi jer poštuju i cene druge prema njihovom radu, a ne na osnovu nacionalnosti. U Parizu smo našli neki naš mir i zavoleli ovaj grad. Bilo je teško, ali sada kada se prisetim, da uspemo najviše nas je pogurao sin“, seća se Nataša i otkriva zbog čega je napustila Srbiju.

„I dok sam bila tamo imala sam osećaj da treba da odem negde preko. Žao mi je što to kažem, ali to je istina i tu nisam pogrešila. Iako materijalna strana nije bila idealna, glavni razlog bio je taj što ni suprug ni ja nismo želeli da nam život kroji partijska knjižica. Znate i sami kako je u Srbiji. I stvarno sam želela da pokušam da u novoj sredini napravim neku svoju priču i to u jednom od najvećih gradova – u Parizu“.

Mama i sin, Nataša i Luka na fotografisanju u Parizu

Nataša je 2013. godine otvorila firmu koja se bavi čišćenjem i održavanjem zgrada. Danas ima 27 zaposlenih, a delatnost je proširila i na konsijerž usluge.

Bila je uporna i iako nije odmah govorila francuski tečno uspela je da dobije poslove održavanja raznih kompanija, stambenih i poslovnih prostora u glavnom gradu Francuske.

Nije bilo nimalo jednostavno, ali ja sam baš htela da uspem. Po prirodi sam radoholičar i u stanju sam da radim 20 sati dnevno. Da ne pomisle čitaoci da je sve stiglo preko noći, ali ja se jednostavno nisam zaletala, to moram da naglasim, već je firma mudro i stabilno rasla. Držim se toga da nikad iz osnovne škole ne treba otići na fakultet. Zna se kojim redom šta ide. Tako je i u poslu.“

Kako živi i radi u jednom od najposećenijih turističkih gradova na svetu, sagovornica Priča sa dušom kaže da je sa suprugom videla da i u tom segmentu mogu da razvijaju posao.  

Razlika između Bukinga, Airbnb-ja i nas je ta što mi poslujemo u oblasti usko vezanoj za luksuzni turizam i luksuzni lajf stajl.

„Pošto smo imali sve više klijenata, primetili smo da oni pored smeštaja nude i konsijerž usluge (concierge). Rodila se ideja da stvorim našu platformu koja će pružati objedinjene servise kako vlasnicima tako i zakupcima odnosno gostima, na svim teritorijama. Bilo gde da se nalazi, svaki vlasnik može da prijavi na BlueSide Home svoj stan, hotel ili bilo kakvu nekretninu koju gost može preko nas jednostavno da iznajmi“, objasnila je Nataša.  

Fotografija svake nekretnine prijavljene na sajtu se proverava, a obavezno je da slike budu profesionalne. One koje su napravljene mobilnim telefonom ne mogu biti objavljene.

Takođe je obavezno da vlasnik pored smeštaja ponudi gostima i određene usluge, kako bi oni uživali sve vreme: od prijema, tokom boravka, pa do odlaska. To može da bude usluga turističkog vodiča, posluge, čišćenja stana i slično.

„Srbija je zemlja koja poslednjih godina beleži rast turističkih poseta. S obzirom na to da velike platforme nisu zainteresovane za to tržište, ja sam tu videla prostor za rad. Pogotovo sam optimistična jer sam poreklom iz Srbije, iz Kragujevca i drago mi je da ovaj deo svog biznisa mogu da proširim i tamo.“

„Kažu da je najteže u svom selu biti prorok, ali ja sam borac i daću sve od sebe da BlueSide Home u Srbiji bude uspešan kao ovde u Francuskoj.“

Ono što je izuzetno zanimljivo za vlasnike smeštaja u Srbiji je da nije neophodno da znaju engleski ili francuski jezik. Recimo, ako jedan Francuz želi da rezerviše luksuzni apartman ili hotel u Srbiji, on može da ga izabere, a zatim da kontaktira vlasnika ili recepciju na svom jeziku (francuskom). Vlasniku smeštaja će stići prevedena poruka na srpski, a zatim njegov odgovor Francuzu na francuskom. Čitava komunikacija se tako vodi preko interfejsa i olakšava rad i jednima i drugima.

Deo pariskog tima: Luka i Nataša Jovanović sa Natašom Srećković, koordinatorkom operacija

„Verujem u uspeh ove ideje. Uz rad, odgovornost i odricanje, dobre saradnike i stalne ideje koje se pretaču u delo – samo je nebo granica„, rekla je Nataša.

„Naš narod u Srbiji je vredan. Mislim da ćemo uskoro imati mnogo prijava odande. Moram istaći da je konsultant moje firme Danny Lambert, bivši direktor prodaje Airbnb-a.

Natašin sin Luka sada ima 23 godine i mamina je desna ruka. Kao student Instituta Mines-Telecom Business School zbog obaveza na fakultetu nije u mogućnost da radi puno radno vreme na sajtu, pa je zadužen za poslove poput komunikacije sa klijentima, odgovaranja na mejlove i odlaska na pojedine sastanke. 

„Krenuo je maminim stopama, dosta mi pomaže i nadam se da će po završetku školovanja moći više da se posveti porodičnom projektu i da, kad mama ostari, preuzme BlueSide Home. Odličan je đak od malena. Guram ga u što veće obrazovanje, kako bi se oformio kao poslovan čovek i jednog dana sve to preneo u našu firmu. Sada ga ne opterećujem mnogo sa poslom, jer suprug i ja želimo da ulažemo u njegovo znanje. Svakako prati šta se dešava u firmi i upućen je u sve“.

Nataša u Srbiju dođe više puta godišnje, a ove godine proredila je odmor zbog korone. U Francuskoj joj iz Srbije nedostaju majka, brat i prijatelji. Iako se navikla na Pariz, nostalgija se, kako kaže, povremeno javi. (na slici je sa sinom u jednom pariskom lokalu)

U privatnom životu Nataša je najponosnija na to što je Luka izrastao u ozbiljnog, vrednog i vaspitanog čoveka, a u poslovnom na to što je u snažnoj poslovnoj konkurenciji uspela da se izbori da njena firma dobije svoje mesto pod suncem.

Ponosna je i na to što je, kako kaže, uspela uvek da održi reč prema svojim prijateljima i porodici i prema svim zaposlenima i poslovnim saradnicima.

Da nije njih, BlueSide Home ne bi stigao dovde. Zaposleni su joj najveći ambasadori firme i zbog toga im skida kapu i u ovoj Priči sa dušom zahvaljuje im se na svemu.

Natašin sajt pogledajte OVDE i prijavite vaš luksuzni smeštaj gde god da se on nalazi preko ovog LINKA.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com; Fotografije: Arhiva sajta Luxtop360.com; Napomena: Tekst je u vlasništvu privrednog društva Medijska kuća Priče sa dušom doo Aranđelovac i moguće ga je preneti u drugi digitalni medij uz obaveznu objavu izvora članka i slika i objavu linka ka sajtu www.pricesadusom.com u tekstu i na kraju teksta. Članak nije dozvoljeno preneti u štampane medije. Tekst sadrži plasiranje proizvoda i usluga i sponzorisane linkove. Hvala vam što poštujete autorska prava u Srbiji. Ponudu za reklamiranje na PSD pogledajte ovde.

Ostavite odgovor