Od Bretanje do Provanse: Nikola je obišao vinograde širom Francuske, a onda se preselio u Srbiju i pokrenuo neobičan posao

Za 11 godina, koliko je živeo u Francuskoj, Nikola Petrović (37) je mnogo toga naučio o francuskoj kulturi i gastronomiji, posebno o vinima, a proputovao je Francuskom uzduž i popreko, od Bresta do Marselja, od Kaena do Bordoa.

Dugo je razmišljao o povratku u Srbiju, u zemlju u kojoj je rođen 1987. godine i gde je odrastao, a onda mu je pre nekoliko godina na pamet pala neobična poslovna ideja, koja nije postojala na domaćem tržištu: da u Beogradu otvori vinoteku koja bi nudila isključivo francuska vina.

Njegova višegodišnja zamisao ostvarila se u maju 2023. godine, nekoliko meseci nakon preseljenja u Srbiju, a Maison du vin (Kuća vina) dobila svoje mesto u Bulevaru Kralja Aleksandra 204, pedesetak metara iznad pijace Đeram.

„Kada su se spojile moje tri ljubavi prema vinima, Francuskoj i Srbiji, rešio sam da se vratim u rodni grad.“

„Francuska vina godinama istražujem, a za 11 godina sam sa prijateljima i samostalno posetio stotinak porodičnih francuskih vinarija. Videvši da u Srbiji nema prodavnica koje nude isključivo vina iz Francuske, rešio sam da takav posao donesem u Beograd i da ga pokrenem porodično“, priča mi Nikola.   

Realizacija nije bila jednostavna, kaže sagovornik Priča sa dušom.

Odabir vinarija kojih u Francuskoj ima na hiljade, zatim organizacija direktnog uvoza i papirologija oko carine i prevoza, iziskivali su višemesečne pripreme.

Ipak, pored svih problema koje je imao na ovom poslovnom putu, Nikola kaže da je zadovoljan i, pre svega, srećan što se vratio u svoju zemlju u kojoj je uvek u kontaktu sa nekadašnjim sunarodnicima Francuzima i sa njihovom kulturom.  

Pored kvalitetnih vina u njegovoj ponudi, od kojih 60 odsto čine organska vina (u Francuskoj poznata kao „bio“) bilo mu je važno da i cene budu pristupačne kupcima iz Srbije.

„Gledali smo da ponudimo kvalitetna vina po pristojnoj ceni. Najjeftinije je vino iz Gaskonje i ono košta 1.200 dinara, a oko 40 odsto vina kod nas koštaju od 1.800 do 2.500 dinara. Naskuplje je organsko crveno vino iz Bordoa, kupaža kabernea i merloa, čija flaša košta 9.000 dinara.“

Nikola kaže da naši ljudi vole francusku kulturu, da uprkos svim istorijskim događajima ipak pamtimo francusko-srpsko prijateljstvo tokom Prvog svetskog rata, bratimljenje boemske četvrti u Parizu Monmartra i beogradske Skadarlije, kao i da tradicionalno volimo Pariz i modu, gastronomiju i stil koji stiže odande. 

„Vina su počela privatno da me zanimaju odmah nakon preseljenja u Pariz. Počeo sam da se susrećem sa vinskom kulturom, gastronomijom, tamošnjim načinom i stilom života, tako da mogu reći da sam se brzo zaljubio u vina.“

„Pošto sam živeo u Parizu 7, a Sena mi je bila blizu, često sam provodio vreme na betonskom obodu pored reke, sa prijateljima, uz vino.“

„Francuzima je dovoljno da pozovu društvo, ponesu ćebence, flašu vina i čaše i nađu mesto za uživanje – u parku ili pored vode.“

„Francuzi umeju da uživaju u životu. Uz ručak ili uz večeru obavezna im je jedna čaša vina. Tamo sam dosta naučio o drugačijem stilu života nego u Srbiji. Slobodno mogu da kažem da sam unapredio sebe u sredini u kojoj se spaja mnogo kultura i gde se svuda vidi raznolikost nacija“, kaže Nikola.  

„Kada se kaže da je neko vino organsko to znači da su vinogradi održavani na poseban način, da moraju da budu udaljeni određen broj kilometara od industrijske zone, kao i da nema kontakta sa životinjama. U pojedinim vinima koja prodajemo nema sulfita, već se stavljaju posebni kvasci kao zamena.“ 

U Beogradu je završio fakultet i stekao zvanje diplomiranog ekonomiste, a život ga je nakon toga odveo u Grad svetlosti.

Njegovom povratku u Srbiju najviše se obradovao otac, ali i sestra kao zagovornik bratovog povratka, koja je čelo porodice otkad im je majka preminula.  

„Imao sam sreću i priliku da dobro upoznam Francusku i da obiđem skoro sve vinske regije. Od Tuluza, Lila, Bordoa, Nice, Eks an Provans, Normandije, Bretanje, Alzasa… Potrudili smo se da na policama vinoteke „pokrijemo“ sve regije: od Provanse, Langdoka do Gajaka i Loare.

Da bi kupcima olakšali uparivanje vina i hrane, na svaku flašu zalepili su dodatne etikete na kojima piše koje vino se predlaže uz koju hranu.

Tamo ćete pronaći bela vina koja se lepo slažu uz salatu i ribu, kao i crvena koja idu uz jagnjetinu i crveno meso.  

Nikola planira da vremenom u ponudu ubaci i konjak, armanjak i francuski viski: Sa urednikom Priča sa dušom i frankofonim novinarom Nenadom Blagojevićem.

„Sarađujemo sa porodičnim vinskim kućama. To nisu male vinarije, već ozbiljna imanja sa površinom zasada i preko 12 hektara, koji se vekovima nasleđuju s generacije na generaciju. Zbog toga sam imao saradnika somelijera koji mi je pomogao oko odabira vina koja ću prodavati u Srbiji.“

„Pošto je i moj posao porodičan, želeo sam da imamo u ponudi porodične vinske kuće jer su one veoma kvalitetne i sa tradicijom dugom i po 300 godina, nisu komercijalizovane, a cena im je samim tim pristupačnija“, rekao je Nikola za Priče sa dušom.  

Sajt Nikoline prodavnice posetite OVDE, instagram profil je na ovom linku, a vinoteka se nalazi u Bulevaru Kralja Aleksandra 204 u Beogradu.

Lako ćete je prepoznati po francuskoj poslovici na izlogu „Dan bez vina je dan bez sunca.“

Autor teksta i fotografija: Nenad Blagojević; Tekst je dozvoljeno preneti na drugi sajt uz objavu izvora i linka ka sajtu www.pricesadusom.com;

Za brz hosting kao kod Priča sa dušom kliknite na sliku iznad.
Za naručivanje vodiča kroz Šumadiju koji je napisao urednik Priča sa dušom Nenad Blagojević kliknite na sliku iznad.

Ostavite odgovor