Novi Pazar kroz Emirov objektiv

Mladom fotografu Emiru Mehoviću (25) nisu bile potrebne ni dve godine da se dokaže svojim kvalitetom i postane jedan od traženijih fotografa u Novom Pazaru, da napravi na hiljade fotografija i fotografiše brojna venčanja u jugozapadnoj Srbiji. Ideja uvek, kako kaže, ima na pretek, a dan pre nego što smo se sreli u centru Pazara, Emir je pre venčanja, glumicu lokalnog pozorišta i njenog supruga simbolično fotografisao u bioskopskoj sali.

1233588_339385499530561_1681734498_n
Emir sa svojom suprugom Šejlom

Fotografisanje je otkrio i zavoleo slučajno, kada se snimajući jednu svadbu slučajno oprobao i sa foto-aparatom. Pre nego što ga je uzeo u ruke osam godina je radio na televiziji Jedinstvo, bio je snimatelj, bavio se montažom, realizacijom programa i pohađao brojne seminare. Sada ima svoj studio i produkciju, odakle osim svadbenih fotografija izlaze i modni editorijali, video spotovi, katalozi. U sezoni venčanja Emir praktično nema vremena za odmor.

– U ovom poslu najviše volim njegov kreativni deo, a mladencima uglavnom preporučujem fotografisanje napolju, u prirodi, van grada. Često u toku snimanja dodam i poneki rekvizit da bih izašao iz okvira klasične romantike – kaže Emir i dodaje da je njegova supruga Šejla (28) zadužena za kreativni deo posla i da mu je stalna podrška.

1072235_778713818837998_5967582434662551462_o_1024x680

– Iako posle dugog snimanja mlada i mladoženja obično kažu: „Hvala Bogu da je gotovo“, kad vide slike oduševe se i zaborave na vreme koje su proveli na fotošutingu. Trudim se da svako moje fotografisanje bude drugačije od prethodnog, da nije viđeno kod nas i želim da bude unikat – priča mi Emir.

Skoro u isto vreme kada je počeo da se bavi fotografijom 2012. godine, Emir i Šejla su se venčali. Pitao sam ga da li je bračna sreća uticala na veću kreativnost i požrtvovan rad u poslu?
– (smeh) Otprilike kada sam počeo da se zabavljam sa njom, prelomio sam i umesto televizije odabrao samostalnu delatnost i fotografiju. Sa Šejlom je počela nova etapa ne samo u privatnom nego i u profesionalnom životu. Ona je master ekonomista i student engleskog jezika i književnosti, ima mnogo obaveza oko svoje škole jezika, ali uprkos tome, ne može da odoli a da ne učestvuje u svakom poslu vezanom za fotografisanje. Sva sreća i ljubav koja je između nas, uvek se odrazi u mom poslu, jer je ona konstantno uz mene, pruža mi ogromnu podršku i jak mi je vetar u leđa. Veoma ozbiljno shvata moj posao i maksimalno je uključena u njega, perfekcionista je, ne dozvoljava ni najmanju grešku. I slobodno mogu reći, da nije bilo nje, i naše ljubavi, ne znam da li bih postigao ovoliko na polju fotografije i na tome sam joj mnogo zahvalan.

10498424_610684895725174_6392498358419678635_o_1024x645
Oni su pokrenuli projekat „Mi Pazarci“: Adel, Šejla i Emir

Emirovu i Šejlinu svadbu fotografisale su njegove kolege iz Novog Pazara, Bojan Milović i Emir Sadović. U ovom gradu ima ih desetak, lepo se slažu i sarađuju u više projekata.
– Zajedno sa našim prijateljem, započeli smo i rad na projektu Mi Pazarci. Pokrenuli smo ga Adel Zeković, moja supruga i ja. Ideja je da predstavimo građane Novog Pazara na neobičan i potpuno nov način. Spontano ih zaustavljamo na ulici, stariji ljudi su uglavnom raspoloženi za priču, ali ne vole da se slikaju, dok mlađi radije pristaju da stanu ispred objektiva. Na ovaj način, svi imaju pristup profilu „običnog čoveka“, ali sada je to u pozitivnom duhu društvene mreže – kaže Emir i dodaje da su oni savremeni hroničari našeg vremena, jer će ove fotografije i njihove priče sigurno ostati u arhivi i uspomeni nekim sledećim generacijama Novog Pazara – grada sa najmlađim stanovnicima u Evropi, u kojem se prožima staro i novo, tradicionalno i moderno, grada u kojem se susreću različite vere i kulture i običaji.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com
Foto: Emir Mehović

Ostavite odgovor