Priče sa dušom

Portreti slikani BOŽANSKIM PIĆEM: Crveno vino umesto boja

Prvi put posle 20 godina umetnik iz Holandije i povratnik u Srbiju Dragan Despotović (51) izložio je svoje slike, asamblaže i prostorne crteže na izložbi Duhovni preobražaj materije, u Galeriji ULUS-a u Beogradu. Sva dela nastajala su u Holandiji od 2002. godine do danas, gde je Dragan stvarao inspirisan arhitekturom i životom u Amsterdamu i okolini Ajndhovena. Naš susret u Beogradu bio je i prilika da popričamo i o vinarelima, slikama koje Dragan slika veoma starom, ali zaboravljenom tehnikom, i po kojima je nadaleko poznat.

Novak Djokovic_1024x684

Svoj vinarel ima i Novak Đoković

– Reč je o nastavku moje priče sa vinom na koju me je inspirisao moj brat Veselin, koji je u taj svet ušao pre desetak godina. Prijatelji su mi predlagali da zaštitim tehniku patentom, ali kako sam dublje ulazio u slikanje crvenim vinom, došao sam do informacija da su i u vreme Grčke i Rima postojali takvi radovi, ali na drugačijim podlogama. Pošto nisu bili postojani, danas ne postoje dokazi. Prijatno sam iznenađen mogućnostima te tehnike, a vidim da se mnogima dopadaju vinareli – priča mi Dragan.

Vinarel 6_1024x685

Dragan kaže da skoro nikad ne radi samo jedan rad već odabere motive i krene u avanturu. Potezi moraju biti precizni i brzi.

Osim poštovalaca u Srbiji, Despotović je stekao i nove ljubitelje vinarela u Holandiji, koji su poželeli da ih nauči slikanju. Organizovao je nekoliko radionica, a napravio je i izložbu u tamošnjem najstarijem Muzeju vina. Do sada je najviše oslikao portreta prijatelja, rodbine i njemu dragih ljudi, najčešće sa čašom vina u ruci. Ima i pejzaža, a i slika drugih slikara koje mu se učine zanimljivim za rad u vinu. Oni koji žele da naruče vinarel za sebe, mogu da mu donesu željenu fotografiju i vino kojim žele da taj rad bude oslikan.

– Najčešći problem kada je o vinu reč jeste kako da skinemo fleku sa odeće, a u vinarelima – kako je sačuvati na papiru (smeh). Razmišljao sam i o slikanju na tkanini, ali bi u tom slučaju trebalo napraviti koncentrat od vina kako bi boja bila jača. Pod uticajem oksidacije i drugih hemijskih promena, menja se boja slike na papiru i ona neminovno vodi u sepiju. Možda ću probati i sa belim vinom, ali još nisam prelomio – objašnjava mi Dragan.

Nenad Blagojevic i Dragan Despotovic

Radio je kao profesor istorije umetnosti u tri srednje škole u Prijepolju i izlagao na izložbama ULUS-a i samostalno: Posle tri godine, ponovo smo se sreli, na otvaranju izložbe u Beogradu

Dragan Despotovoc izlozbaOvaj umetnik, koji je diplomirao u klasi profesora Radoslava Tadića na Likovnoj akademiji u Sarajevu, sa porodicom se iz Srbije preselio u Holandiju 2000. godine. Ipak, posle 15 godina života u zapadnoj Evropi, gde je radio kao docent na umetničkom institutu Piter Brojgel, vratio se u Beograd.

– U Srbiji pokušavam da se priviknem na staro, odnosno na novo. Trudim se da se vratim u kolosek i da posle tog zareza, koji sam napravio, nastavim život u struci u kojoj uživam. Dosta ljudi me pita zbog čega smo se vratili, a ja kažem da je možda reč o životnoj raskrsnici koja se poklopila sa našom odlukom, a i deca su u tim godinama da mogu da ostanu ovde ili da se vrate u Holandiju. Svi mi imamo malo iskrivljenu i naparfemisanu sliku Zapada iz ove perspektive, ali kad dođete tamo i kad na svojoj koži, a ne turistički, osetite sve to što Zapad jeste, može da bude fino, a i ne mora. Ja sam „izgubio“ 3:1 od svoje dece i supruge, tako da smo se vratili i nije mi žao – iskren je Dragan.

Dragan Despotovic 016_1024x768

Za eksponat koji je privukao najviše pažnje posetilaca, Klavir, na kojem dve dame sviraju u četiri ruke, Dragan kaže da je trodimenzionalni crtež

Njegove radove u Galeriji ULUS-a u Knez Mihailovoj 37 u Beogradu, možete pogledati do 24. februara 2016. godine. Nakon ovog datuma, eksponati odlaze u selo Golobok kraj Smederevske Palanke, u muzej vinarije Despotika, gde je uramljeno i izloženo više od 30 vinarela.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com (sva autorska prava zaštićena, a prenos teksta i fotografija je u skladu sa Pravilima korišćenja i uslovima oglašavanja)

Fotografije: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com, Jugoslav Škarić Despotika, privatni album Dragana Despotovića

 

Da li vam se dopao ovaj tekst?

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.