Profesori, ekonomisti i arhitekte – čuvari etno-muzike

Ja ne razumem nijednu vašu reč, ali meni je ovo prelepo – tek je jedna od poruka koju su članovi etno-grupe Trag primili putem interneta od svojih vernih obožavalaca širom sveta. Zato na moje pitanje o tome gde se nalazi njihova najvernija publika odgovaraju da je nemoguće tačno odrediti mesto i regiju, ali i da se muški deo grupe rado seća cveća koje su u Rusiji kao znak zahvalnosti dobili nakon odsviranog koncerta. Pamte i jedno veselo druženje sa Kozacima, a Rusija im je, za sada, među najzanimljivijim turnejama.

Foto21-Bianka Kristi_1200x800
Foto: Bianka Kristi

Oni su jedna od najtraženijih i najkvalitetnijih grupa ovog tipa u regionu. Pričaju mi da je njihova misija u okviru etno-muzike da pronađu i odaberu najlepše tradicionalne narodne pesme, da ih ožive u njihovim aranžmanima, da im udahnu duh njihove generacije i vremena i utisnu im lični, kreativni pečat.

4_1200x800Grupa ima devet aktivnih članova: šest instrumentalista i tri pevačice, i četiri saradnika. Pošto su svi raštrkani na više strana Republike Srpske jer žive u Banjaluci, Laktašima, Trebinju i Doboju, pitam ih kako se organizuju kada treba da idu na nastupe.
– Putujemo minibusom, a na bliže relacije prevozimo se sami, pa naš basista i perkusionista preuzmu uloge vozača, dok smo mi ostali zaduženi za dobru atmosferu, hranu i, naravno, muziku u toku vožnje. Toliko smo razradili i organizovali život u autobusu da violinistkinja Jelena ponekad nosi i pidžamu i vunene čarape, radi kompletnijeg ugođaja – priča Valentina Milekić (32) koja je umetnički rukovodilac od 2008. godine.

1_533x800– Ako uzmemo u obzir da je kultura u posljednje vrijeme degradirana u svakom pogledu i da se mi bavimo nekomercijalnim tipom muzike, mogu da kažem da su naših 40 koncerata i nastupa godišnje prilično veliki broj. Vrlo često i ne možemo da se odazovemo na neki zanimljiv poziv s obzirom na to da nam poslovi kojima se primarno bavimo to ne dozvoljavaju – objašnjava.

Foto_Trag_1280x655Pre pet godina na 11. međunarodnom festivalu horova i folklora Zvučit Moskva osvojili su prvu nagradu u kategoriji folklorne muzike. Nakon toga usledila su brojna gostovanja u Rusiji, a pored učešća na mnogim prestižnim festivalima, Trag je prvi ansambl iz Republike Srpske koji je dobio priliku da nastupi na jednom od najvećih ruskih državnih i crkvenih praznika Dani slovenske pismenosti i kulture u Moskvi. To je bilo 2012. godine u državnom dvorcu Kremlja na Crvenom trgu, u prisustvu najviših ruskih državnih zvaničnika i crkvenih velikodostojnika.

12_1200x800Svi članovi grupe imaju svoje redovne poslove u toku dana posle kojih se prepuštaju muzičkim karijerama. Valentina je magistar nauke o književnosti, predavač na Filološkom fakultetu i diplomirana solo pevačica. Goran Pivašević Piva (34) je arhitekta koji, kaže Valentina, veruje da će jednog dana postati gradonačelnik i napraviti idealnu Banjaluku, Zoran Vujić Zoka (33) diplomirani ekonomista koji radi kao taksista, a Vesna Milekić (28), Jelena Škrbić Jela (29) i Dragan Grahovac Graha (32) su diplomirani ekonomisti. Mladen Janković Mlađo (24) ima diplomu kompozitora, dok je Mirko Lučić (30) večiti student elektrotehnike koji već tri godine piše diplomski (ali zato muzičke aražmane uradi za tili čas), a Tanja Danojević (28) predaje nemački jezik u gimnaziji.

2_1200x800– Nije rijetkost da nam proba počinje u mom stanu u stambenoj zgradi u 22 časa, a gotovo uvijek idemo pravo sa nastupa na posao. Ponekad čak direktno iz autobusa – priča Valentina koja se bavi organizacijom i menadžerskim poslovima.

3_1200x800
Na snimanju spota za pesmu „Kad lijevčansko žito zatalasa“

Na pitanje ko je najduhovitiji u grupi odgovaraju da je to bez premca – Piva.
– Bez njegovih šala putovanje bi bilo prazno. On svaku, pa i najstresniju situaciju amortizuje svojim prostodušnim humorom koji plijeni. To zna i naša publika koja često ostane sa nama na druženju i razgovoru poslije koncerata. Pored Pive tu ima još mnogo komičnih individua. Mi smo jedna velika porodica osobenjaka, u kojoj su svi ludi na neki svoj pozitivan način, pa oni koji putuju sa nama imaju priliku da se naslušaju svega – kažu.

5Foto_Miladin_Mihajlovic_571x800
Goran Pivašević Piva (Foto Miladin Mihajlović)

Upravo duhoviti Piva u Tragu svira na fruli, gajdama, kavalu, tamburi i gitari i na harmonici, koju je zavoleo u nižoj muzičkoj školi.
– Moje intenzivnije sviranje započinje u KUD Pelagić iz Banjaluke gdje sam planirao svirati na harmonici, ali sam ipak prešao na gitaru, a kasnije i na basprim u tamburaškom orkestru. Na jednoj turneji u Srbiji, slučajno sam u Sokobanji kupio prvu suvenirsku frulu i iz te znatiželje rodila se želja da nabavim i prvu profesionalnu frulu Bore Dugića. Moje sviranje u Tragu počinje početkom 2009. godine kada je glavni frulaš Goran Ćetojević morao ići u Srbiju na školovanje. Naći novog frulaša bilo je kao pronaći pingvina u Africi. Vremenom sam sve bolje svirao i uz to naučio i druge tradicionalne duvačke instrumente. Ova situacija je dokaz da se u životu sve stvari poslože na svoje mjesto, naravno ukoliko mi to želimo i ukoliko odvajamo dovoljno vremena da to i ostvarimo – objasnio mi je Piva.

6Foto_Miladin_Mihajlovic_1121x800
Na jednom od nastupa – Foto: Miladin Mihajlović

Prethodnih godina Tragači su svaki januar provodili na inostranim turnejama, a ove godine su organizovali šest prazničnih koncerata u Republici Srpskoj. Koncerti su bili veoma posećeni, publika zadovoljna, a ovih dana montira se reportaža kojom će publici da pokažu kako je sve izgledalo. Jedan deo ekipe bavi se pripremanjem i prikupljanjem materijala, a drugi aranžiranjem i komponovanjem, pa se nadaju da će uskoro snimiti nove pesme. Do tada poslušajte jednu od brojnih numera ove divne grupe. Link ka pesmi Crven cvete o kosovkim junacima, koja je skinuta sa jutjuba pronađite ovde.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com
Foto: Miladin Mihajlović, Bianka Kristi, grupa Trag

1 komentar

Ostavite odgovor