Vukova čarolija od 15.000 sijalica

Kuvano vino i rakija, božićne i novogodišnje pesme, praznična atmosfera i tradicionalno odbrojavanje od deset do nula i ovog decembra obeležili su paljenje sijalica i novogodišnje rasvete na kući u Gostivarskoj ulici u Beogradu. Svake godine sve više posetilaca dođe ispred doma Vuka Tomića (26) i njegovih roditelja kako bi uživali u svetlosnoj magiji koju ovaj Beograđanin već 12 godina priređuje žiteljima prestonice.

IMG_6201_1024x683
Sa Vukom u pauzi montiranja sijalica

Tako je bilo i večeras, 26. decembra u 18 časova. Oko 15.000 lampica koje je Vuk sa svojim prijateljima montirao punih dvadeset dana, palilo se i gasilo na zidovima i krovu kuće, ogradi, okolnom drveću, prozorima, vratima, kapiji.

10540548_10153002693469090_5769859709851931417_n_1024x576
Magija Gostivarske ulice privlači i turiste koji se zateknu u Beogradu u vreme praznika

Ovom kreativnom momku i PR executivu agencije New moment nije bilo teško da se nebrojano puta penje i silazi sa merdevina, da izvodi „akrobacije” na krovu, da postavlja raznobojne ukrase, svetleće irvase, zvezde i Deda Mrazeve, jer mu je, kako mi je rekao, najvažniji krajnji rezultat. Najzadovoljniji kad, po paljenju sijalica, čuje vrisak oduševljenja ljudi ispred njegove kuće i srećan je kada usreći prolaznike ili one koji su namenski došli na Voždovac da vide čaroliju. To ga motiviše da ljubiteljima svetlosne dekoracije svake godine pripremi nešto novo.
– Cele godine beležim ideje koje ću ostvariti i prikazati u decembru. Najbolju inspiraciju dobijem kad sednem na ogradu, posmatram kuću i razmišljam gde bih šta mogao da postavim. Otkad radim, imam manje vremena za ovaj hobi nego ranije, ali na kraju sve postignem – priča mi Vuk.

Vukove sijalice 023_576x768Roditelji su mu velika podrška i takođe su uključeni u čaroliju Gostivarske 32. Majka mu je usadila ljubav prema novogodišnjem ukrašavanju, a od oca je kao dečak dobio prvih deset metara sijalica u crevu u beloj i deset metara u žutoj boji.

Vukove sijalice 028_576x768

Sa 15 godina, Vuk je samostalno okitio je prozore, krov i dve jelke, a 2005. godine dobio je nagradu Grada Beograda za najlepše ukrašenu kuću u prestonici.
– Sijalice kupujem u knjižarama, velikim tržnim centrima i preko interneta. Odavno sam prestao da ih brojim, ali svake godine ih ima sve više. Pre bih dao novac za lampice nego da otputujem negde. Sve novosti iz oblasti dekorisanja doma dobijam putem sajtova, a jedno vreme sam bio u kontaktu sa porodicama iz Amerike koje se time bave – iskren je Vuk.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com
Foto: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com, Marina Stojadinović, Anja Bilbija, Tomas Ljumović

1 komentar

Ostavite odgovor