Čika Batina CVETNA PRIČA: Ljubav prema RUŽAMA jača od DIJABETESA

U svako doba godine kod gospodina Save Kosovca (65), koji je u Kovinu i okolini poznatiji kao Bata Kifler, uvek ima raznovrsnog cveća. Trenutno su u njegovom dvorištu u selu Gaj aktuelne hrizanteme, odnosno zimske ruže kojih ima čak 1.800 i koje će redom cvetati do početka zime.

dsc_0161_1024x683Sava uredno vodi evidenciju i priča mi da belih, u carskoj boji, ima 450 komada i da su one prve stigle, ali ne zanemaruje ni one šarene, kao ni 500 kaktusa, obične ruže i brojne druge sadnice na njegovom imanju. Šeretski dodaje da mu je najveći problem što mu gazdinske mlade koje, kako kaže, vole cveće, a ne i da ga plate, bez dozvole beru njegove ljubimice. On sam nikada nije nameravao da ih prodaje, ali zato voli da ih pokloni.

dsc_0043_1024x683Baštovanstvo je zavoleo još pre četiri decenije, a cveću se potpuno posvetio kada je pre četiri godine otišao u penziju. Radni vek je proveo kao šofer, ali se od vajkada bavi i poljoprivredom. Prvo cveće koje je krasilo ovaj baštenski raj u južnom Banatu bile su ruže iz rasadnika braće Topalović.

dsc_0251_1024x683Oko njegove bašte koja izlazi na Partizansku ulicu i Ulicu Devetog maja, ima dosta posla, ali to Savi nije problem jer je celog života radio na imanju. Priča mi da poseduje kompletnu opremu, koju čini osam motika, više makaza, razni dodaci za orezivanje i sadnju. Ništa mu nije teško iako nosi protezu, jer je u borbi s dijabetesom pre nekoliko godina izgubio nogu.

dsc_0179_512x768– Ustajem rano ujutru, pre sunca, a na spavanje odlazim s prvim mrakom. U pet sati izjutra namestim nogu i već sam u dvorištu, a ležem oko sedam uveče jer noga mora da se odmori – iskreno će.

dsc_0227_1024x683Cveće mu predstavlja oazu mira i gaji ga za svoju dušu, a ne za račun.

Ćerka mi je donosila kaktuse iz Afrike, evo sada ih ima pet stotina. Imao sam i čuvarkuće, ali se nisu zadržale. Volim ove hrizanteme iz Holandije. Kada smo ih kupovali, Holanđani nam nisu odmah sve dali, oni vole da prodaju mnogo pelcera, ali vam odaberu svega nekoliko boja, kako biste morali kasnije još da uzmete. Oni najbolje znaju šta znače trud i rad, pa to očekuju i od drugih ljubitelja cveća, da se pomuče malo, a ne da misle da mogu odmah da se obogate. Kupovao sam sadnice od velikih poznavalaca iz Smedereva, Bele Crkve i drugih gradova. Cveće je moja ljubav i u tome mi dosta pomaže moja supruga Zaga, koja je imala nekoliko operacija srca. Nemamo velike penzije, ali imamo porodicu, unučiće i ljubav ka baštovanstvu koja nas pokreće – rekao mi je Sava Kosovac.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com (prenos teksta dozvoljen uz navođenje veze ka www.pricesadusom.com u skladu sa Pravilima korišćenja i uslovima oglašavanja)

Fotografije: privatna arhiva

Ostavite odgovor