Prvo mesto za GIMNAZIJALKU IZ KURŠUMLIJE: Nina je najbolje otpevala pesmu na FRANCUSKOM JEZIKU

Učenica drugog razreda kuršumlijske gimnazije Nina Jakovljević, pobednica je ovogodišnjeg takmičenja za najbolju frankofonu pesmu, u kategoriji juniora. Priznanje i nagradu – putovanje u Rumuniju, uručila joj je Polin Montoneks, prva savetnica Ambasade švajcarske konfederacije, na svečanom prijemu povodom završetka Meseca frankofonije, u Ambasadi Republike Francuske u Beogradu. Nina je tom prilikom za sve prisutne, uz klavirsku pratnju Miše Komnenića ponovo otpevala pobedničku pesmu Lare Fabian – Pas sans toi.

Frankofona pesma 008_1067x800
Francuski jezik u školama u Srbiji uči 120.000 učenika

– Volim Laru i njene pesme, a ova mi je posebno odgovarala i zbog teksta i zbog načina na koji se peva. Odmah sam znala da je to – to – priča mi Nina, koja se pripremala kod kuće, uz časove i savete njene profesorke francuskog jezika i književnosti iz osnovne škole Biljane Marinković.

– Profesorka me je slušala kako izgovaram reči dok pevam i ispravljala me je kad je bilo potrebno. Volim francuski jezik jer je melodičan, mnogo mi se sviđa kako zvuči dok pevam – kaže Nina za Priče sa dušom.

– Iako je Nina pre dve godine završila osnovnu školu, nas dve smo ostale u i te kakvom kontaktu, jer se svake godine spremamo za frankofonu pesmu. Na ovom takmičenju ona učestvuje od sedmog razreda, a prošle godine smo spremili i pozorišnu predstavu na francuskom jeziku za festival gimnazijalaca u San Malou. Trenutno se uveliko pripremamo i za ovogodišnje učešće – ispričala mi je profesorka Marinković, koja obožava svoj posao i koja svakog dana od jednog sela kraj Niša do osnovne škole Miloje Zakić u Kuršumliji, putuje autobusom i prelazi 80 kilometara u jednom smeru.

Frankofona pesma 010_1067x800
Na prijemu u ambasadi: Profesorka Marinković, Ninin brat Aleksandar, Nina Jakovljević i Fabrice Peutot, ataše za saradnju za francuski jezik

Iako je to jedina osnovna škola u Kuršumliji u kojoj se uči francuski jezik, po rečima Biljane Marinković, u ovom malom gradu na jugu Srbije i te kako vlada frankofona atmosfera.

– Dosta smo aktivni, od pre dve godine organizujemo i polaganja za DELF diplome, tako da imamo dosta razloga da budemo ponosni. Prvo mesto koje je Nina osvojila takođe je ogroman uspeh za sve nas, a meni lično dodatni podstrek da nastavim da radim sa đacima koji imaju želju i volju da rade – istakla je profesorka.

Nininu radost na veoma posećenom prijemu nije moguće lako opisati. Uzbuđeno mi je rekla da je veoma ponosna, da su je na polufinalnoj i finalnoj večeri bodrili i roditelji, brat, drugarice iz Srbije i Bugarske, kao i da će, iako pohađa prirodno-matematički smer, nastaviti da usavršava francuski jezik, kroz razgovor, ali i kroz pesmu, naravno.

Frankofona pesma 011_600x800
Na amatersko takmičenje za najbolju frankofonu pesmu koje je održano u Kladovu, Nišu, Novom Sadu i Beogradu prijavilo se 83 učesnika, a za finale kvalifikovalo se 16 pevača

Tekst i fotografije: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com (sva autorska prava zaštićena, a prenos teksta dozvoljen u skladu sa Pravilima korišćenja i uslovima oglašavanja)

Ostavite odgovor