Ručni rad je na ceni: Zlatne vezilje iz Vrnjačke Banje

Nema odmora za vredne žene iz Vrnjačke Banje, članice udruženja Zlatne niti. One ne samo da tkaju, pletu, vezu i prave kulinarske specijalitete tokom cele godine, već stižu nekoliko puta mesečno da predstave svoje radove na manifestacijama širom Srbije, ali i da ugoste stotine ljubiteljki ručnog rada svakog marta u svom gradu.

Zlatne niti 2
Zlatne niti svake godine obiđu Niš, Batočinu, Lapovo, Bački Jarak, Temerin, Srpsku Crnju, Rumu, Morović, Martince i mnoga druga mesta, a specijalni su gosti u Makedoniji i Sloveniji (na slici)

Ovog proleća, njihova manifestacija Sabor narodnog stvaralaštva, prela i posela održava se po 12. put, a Svetlana Trifunović (60) iz Vrnjačke Banje, predsednica udruženja, glavna je organizatorka i domaćin još od prvog izdanja ovog velikog događaja.

Zlatne niti n– Dočekale smo učesnice iz cele bivše Jugoslavije, a ove godine po drugi put imamo gošću iz Pariza, gospođu Dragicu. Tu su i predstavnici Ambasade Palestine i prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina – priča mi.


Opštinska, regionalna i međunarodna takmičenja i priredbe za njih su rutina još od 2004. godine, od kada društvo postoji. Zlatne niti imaju 24 članice, od toga deset aktivnih dama. Pričaju mi da su 2010. godine organizovale Projekat edukacije u razvoju turizma i ugostiteljstva u tkanju, pletenju, vezu i zlatovezu pri Ministarstvu za regionalni razvoj. Osvojile su brojna priznanja, između ostalog i Zlatno srce, Zlatni gran pri Južne Evrope, priznanje opštine Vrnjačka Banja, priznanje časopisa Praktika u oblasti tkanja kao i zlatnu medalju od Mirjane Marković, autorke knjige Pokrenimo niti – naučimo tkati. Sedište im je u staroj kući pokraj domaćinstva u kojem stanuju Svetlana i njen suprug.

Zlatne niti a
Predsednice Marija i Svetlana potpisuju povelju posestrimstva udruženja Zlatne niti i Univerza Velenje iz Slovenije, na Festivalu veza

– Mi ne radimo iz interesa nego iz zadovoljstva, a kada tako radite, onda vremenom dođe i zarada. Najmlađe članice su Tijana Radenković koja ima 18 godina i Bojana Bulatović koja od svoje četvrte godine prati sve manifestacije i recituje pesme. One su uz nas naučile da vezu i da tkaju i još mnogo toga – objašnjava Svetlana.

Zlatne niti 14 031_1024x768Ova turistička radnica u penziji, poreklom iz Rume, uskoro će obeležiti 35 godina ručnog rada. Od sedme godine, uz svoju tetku učila je da tka i motala konac na špulice, a kasnije savladala i složenije tehnike.
– Moja porodica se oduvek bavila rukotvorinama koje su za nas duhovno zadovoljstvo. Izuzetno mi je drago kada vidim da narod čuva svoje korene i tradiciju – rekla mi je Svetlana koja će na manifestaciji predstaviti svoje umeće u tkanju, vezu i zlatovezu i ugostiti dame iz regiona koje svoje rukotvorine izlažu na 125 štandova.

Zlatne niti 026_1024x768Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com
Foto: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com, privatni album

6 komentara

Gospodju Svetlanu poznajem punih 20 godina, istina je da je VELIKI covek, radnik, prijatelj, stvaralac, organizator, humanista, zena puna zivota i plemenitosti, a to potvrdjujem jer smo mnogo lepih aktivnosti zajedno radile. Nazvala sam je Gospodja jer ona to i jeste i zasluzuje da se tako zove. Ja joj od srca na svakom njenom delu cestitam i zelim joj jos puno, puno uspeha u poslu i samo tako Ceco draga nastavi jer takav rad oplemenjuje dusu a adje dusa vesela onda se sve lakse radi. Zelim pozdraviti tvog DIVNOG supruga koji te stalno prati a takva podrska ti mnogo znaci i daje ti jos veci moral i zelju za stvaranjem. Draga Ceco samo nastavi dalje, puno te iskreno pozdravlja kako si nekad mi rekla sestro moja, tvoja iskrena prijateljica Dara.

Hvala Daro na podršci i lepim rečima.Bolo bi mi još draže da si sa nama i ove godine pa da ovako lepe trenutke provedemo.Velika je sreća kad se iskreni prijatelji sećaju svih mojih i vaših aktivnosti.Pozdrav veliki iz Vrnjačke Banje i nadam se dogodine i Vašem učešću.

Svetlanu poznajem davno,pre nekih možda i preko 20 god.Pomogla nam je pre 15 godina u osnivanju našeg udruženja dok je bila u Rumi.Ubrzo posle toga se preselila u Vr.banju.Učesnice manifestacije „Zlatne niti“smo 8 god.Sa Svetlanom(Cecom)smo bile dva puta u Velenju.Ona je naš gost na našoj manifestaciji „Kolači naših baka“ nekoliko godina a mi ćemo ove godine u julu održati 8 put. Svaka joj čast za organizaciju manifestacije koja je velika i u nju je uloženo puno truda i rada.Veliki oslonac i pomoć joj je njen suprug.Ovoga meseca smo se srele čak 3 puta.Mi smo obeležavale 15 god.postojanja a ona je sa suprugom bila na Sajmu turizma pa je u povratku uveličala našu godišnjicu.Potom smo se srele u Rumi na „Sremskom kolaču“ a od 26_29 smo bile u Vr.banji i juče se vratile pune utisaka i novihprijatelja a tamo smo se družile sa starim koje smo ranije upoznale.Družićemo se i dalje sa Cecom i „ZLATNIM NITIMA“

Hvala Maro Vama i Vašim članovima na lepim pohvalama .Trudim se da ovo saživi i da mnogi prepoznaju svoje kvalitete.Ciljevi su nam isti,a kraljni rezultati pokazuju koliko smo složni i prepoznajemo svačiji trud.Moj suprug je moja velika motivacija i podrška i veliko mu hvala.Još jednom veliki pozdrav od Ceca i svih članova.

Vama i listu ‚‚Lisa‚‚ hvala veliko na iskrenim komentarima.Bože zdravlja za dogodine čemo pripremiti više tema .Nadam se Vašoj poseti Zlatnim nitima uskoro.Veliki pozdrav od članova Zlatnih niti i moje porodice.Svetlana Trifunović.

Da je vise ovakvih zena koje svoje prirodne sklonosti ka tradicionalnom ujedine sa drugim sestrama 🙂 Kao mlada i neudata jos uvek se ucim, a od ovakvih primera mogu samo da vidim gde zelim da stignem 🙂

Ostavite odgovor