Hrana, muzika i MUŽEVI IZ SRBIJE: Kad Latinoamerikanke SLAVE BOŽIĆ u Beogradu

Muzika veselog ritma, domaća hrana po receptima iz zemalja Latinske Amerike, božićni običaji, novogodišnji pokloni i, naravno, španski jezik, sve se to može čuti i probati na prazničnom okupljanju koje u Beogradu tradicionalno organizuju žene iz tog dela sveta. Na druženje koje su nazvale Café Latino dolazi osam dama iz Kolumbije, El Salvadora, Argentine, Venecuele, Kostarike, koje su se upoznale u Beogradu. One su advokati, grafički dizajneri, modeli, arhitekte, lični treneri, menadžeri kulture, a ovde se druže kako bi se u Srbiji osećale kao da su kod svojih kuća, hiljadama kilometara od naše zemlje. Jednom mesečno zajedno doručkuju i upoznaju se sa novim ljudima, opuštaju se u neformalnom ćaskanju, dok se privatno viđaju mnogo češće. Organizuju rođendane i druge proslave, nekad dođu samo devojke, a nekada svi porodično.

Zahvaljujući Ledi Laggiard i Banetu Pantoviću, koji su mi svojevremeno ispričali svoju Priču sa dušom o argentinsko-srpskoj svadbi od pet dana, pozvan sam da vam prenesem doživljaje sa proslave Božića ovih divnih žena iz Latinske Amerike.

Ove godine odlučile smo da na meniju bude vegetarijanska večera, tako da je svako doneo od kuće ono što je spremio i sve to zajedno delimo: od glavnog jela, do slatkiša i pića. Pošto je ovo porodični praznik sa nama su i članovi naših porodica, deca, muževi ili bilo ko koga pozovemo. Ove godine i moja mama nam se pridružila – objasnila mi je Andrea Buitrago iz Kolumbije.

Pošto je atmosfera potpuno domaćinska, logično je da se proslava organizuje u domovima članica. Ovog i prošlog decembra Ledin i Banetov stan postao je Café Latino, pre toga je Andrea bila domaćica, a na moje pitanje zbog čega se okupljaju u kućama, odgovorile su mi da je tu najprijatnije i najudobnije i da imaju potpunu privatnost.

– Mi smo grupa prijatelja koja se zabavlja, priča, deli utiske, jede, pije i proslavlja to što smo ovde u Srbiji svi zajedno pronašli svoju porodicu, daleko od naših domova i porodica. Šta nam je zajedničko? Govorimo isti jezik, volimo da provodimo vreme zajedno, podržavamo se, imamo između 27 i 33 godina i sve smo udate za momke iz Srbije (smeh) – kaže Leda.

– Slični su nam običaji: volimo da pričamo, da igramo i da ogovaramo naše srpske muževe – nadovezuje se Andrea.

Na Božićnoj proslavi uvek ima muzike. Leda se šali pa kaže da, pošto su u svakoj od zemalja Latinske Amerike drugačije božićne pesme, svaka drugarica zapeva svoju, pa nastane pravo zamešateljstvo.

– Sviramo našu lokalnu muziku i na taj način putujemo kroz vreme i podsećamo se trenutaka provedenih kod kuće – kaže Andrea.

Leda mi je otkrila mi i da joj se u Beogradu najviše dopada to što je, iako veliki, ovo miran grad i što lako može da skokne do prirode na reke i u Košutnjak. Iz Argentine joj nedostaju porodica i prijatelji, i, kako je rekla, spontaniji ljudi. Andrei se sviđaju beogradsko zelenilo, miks više kultura i hrana, dok joj iz Kolumbije fale familija i lepo vreme tokom cele godine.

Za kraj našeg susreta pitao sam ih gde će dočekati Novu godinu?

– Još uvek nismo odlučili. Volela bih negde da izađem, ali sam trudna, a i ne mogu da podnesem što ovde nema nepušačkih mesta. Nedostaje mi da zimi odem negde i da udahnem svež vazduh u zatvorenom prostoru – kaže Leda.

– Mislim da ćemo moj suprug, moja majka i ja sledeće nedelje otići do Hrvatske i Slovenije, ali za koji dan ćemo odlučiti da li idemo ili ostajemo ovde – rekla mi je Andrea.

Obe su se složile da je doček Nove godine u njihovim zemljama drugačiji nego kod nas na Balkanu.

– Napolju je toplo, obično večeramo sa porodicom pre 12 sati, onda nazdravimo i poželimo želje, pa nastavljamo slavlje sa prijateljima do jutra – otkrila mi je Leda, dok je Andrea poslala božićnu poruku čitaocima Priča sa dušom.

Nije reč o kupovini skupih poklona već o deljenju ljubavi i sreće sa posebnim ljudima koji su došli u vaš život da biste nešto naučili od njih. Volite i budite sa vašom porodicom danas i primite Isusa Hrista u vaše domove!

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com (sva autorska prava zaštićena, a prenos teksta i fotografija je u skladu sa Pravilima korišćenja i uslovima oglašavanja)

Fotografije: privatni album

Ostavite odgovor