I ove godine za Sretenje BESPLATAN turistički obilazak u parku u Aranđelovcu, sa kustosom i glumcem, uz čaj i domaće kolače

Kao i pre godinu dana, i ovog 16. februara 2024. godine u 13 sati turisti će se okupiti na ulazu u park Bukovičke banje, kod „Šarene kapije“, gde će im biti poslužen topao čaj, a zatim će zajedno sa kustosom Narodnog muzeja u Aranđelovcu i glumcem Ivanom Tomićem krenuti prema centralnom delu parka. Na kraju ture gosti će probati domaće kolače po kojima je Aranđelovac, takođe, poznat.

Tokom četrdesetpetominutne besplatne šetnje jednim od najvećih parkova u Srbiji turisti će proći pored poznatih skulptura i čuti priče o njima.

Ovako je bilo na vođenjima prošle godine za Sretenje u Aranđelovcu

Prema rečima Tanje Vićentić, kustosa istoričara umetnosti Narodnog muzeja u Aranđelovcu, specijalno vođenje ovog puta nosi naziv „Čovek kao motiv u Zbirci skulptura u parku Bukovičke banje“.

„Turisti će proći samo pored jednog broja skulptura koje odgovaraju ovoj temi, jer je zamišljeno da obilazak traje 45 minuta, a u tom vremenskom okviru nemoguće je obići i govoriti o svim skulpturama. Publika će imati priliku da se upozna sa značajnim kulturnim nasleđem i da sazna više o tome kako su umetnici na različite načine pristupali ovoj temi“, rekla je Tanja za Priče sa dušom.  

Svaki turista je dobio čaj da se ugreje tokom obilaska, kao i domaće kolače po kojima je Aranđelovac poznat.

Zamisao je da glumac Ivan Tomić govori citate pojedinih umetnika koji su ostavili svoja dela u parku Bukovičke banje.

Tanja će posetioce bliže upoznati sa umetničkim delima, a Ivan će tokom vođenja, uporedo sa kustosom, govoriti misli velikih vajara. 

Foto: Beogradsko dramsko pozorište

Od 2020. godine skulpture u parku su poverene na staranje Narodnom muzeju u Aranđelovcu i samim tim je ova Zbirka skulptura u parku Bukovičke banje utvrđena kao kulturno dobro, a broji 78 izuzetnih umetničkih dela.

Posluženje pre obilaska parka

Samo tri skulpture su iz starijeg perioda: „Lav“ iz perioda oko 1916. godine (delo austrougarskog vajara Petera Ginderta), zatim „Sfinga“ iz 1934, čuvenog jugoslovenskog vajara Ivana Meštrovića, i „Obelisk I“ iz 1960. godine Raje Nikolića.

Sve ostale skulpture nastale su na Simpozijumu „Beli Venčac“ u okviru manifestacije složenog koncepta Smotre umetnosti „Mermer i zvuci“, od 1966. do 2013. godine.

„Najstarija skulptura u parku Bukovičke banje je već spomenuti „Lav“, a najmlađe su „Ogledalo vremena“ Radoša Antonijevića, i „Između nas“ Ričarda Dikona, obe iz 2013. godine“, dodala je Vićentić.

Tanja Vićentić, kustos istoričar umetnosti Narodnog muzeja u Aranđelovcu

Prema rečima Darka Pavlovića, v.d. direktora Narodnog muzeja Aranđelovac, posetioci grada pod Bukuljom će tokom predstojećeg praznika Sretenja, 15. i 16. februara 2024. godine moći besplatno da obiđu i Narodni muzej i Muzej u Orašcu.

„Reč je o svojevrsnom poklonu sugrađanima i gostima našeg grada. Želimo da i kod Aranđelovčana i kod turista probudimo svest o značaju našeg kraja u osnivanju moderne srpske države. Jer, da se nije dogodio Zbor u Orašcu i podizanje Ustanka pitanje je u kom pravcu bi išlo oslobađanje Srbije i kada bi se i na koji način to dogodilo.“

„Očekujemo da slobodan ulaz u ova dva objekta motiviše veći broj ljudi da nas obiđe i da se tom prilikom upozna sa kulturno-istorijskim značajem ovog kraja“, izjavio je Pavlović za Priče sa dušom.

Besplatan obilazak parka i skulptura planiran je za petak 16. februar, u 13.00 časova.

Sastanak sa kustosom je kod „Šarene kapije“, na ulazu u park Bukovičke banje, prijave nisu potrebne, a sve dodatne informacije o vođenjima možete dobiti putem broja telefona 034/712-415.

Dobro došli u Aranđelovac!

Tekst: Nenad Blagojević; Fotografije: Nenad Blagojević i DeKovach studio (naslovna). Tekst je dozvoljeno preneti na drugi sajt uz objavu izvora i linka ka www.pricesadusom.com

1 komentar

Ostavite odgovor