Otišli su iz MOSTARA devedesetih kao deca, a sada su se VRATILI i otvorili hostel

Njemu je bio potreban prostor blizu centra grada, a njoj ideja kako da u poslovne svrhe iskoristi svoju kuću u koju se sa majkom vratila posle dve decenije izbeglištva. Pre nego što su otvorili hostel Downtown kraj Lučkog mosta u Mostaru, Miran Hasibović (31) i Sonja Žarković (33) nisu se poznavali, a spojio ih je zajednički prijatelj zahvaljujući kojem danas dodatno razvijaju turizam u ovom gradu na Neretvi.

I Sonja i Miran su zbog ratnih dešavanja sa svojim porodicama napustili svoj rodni grad: Miran kad mu je bilo sedam, a Sonja sa devet godina. On je praktično odrastao u Italiji, gde je završio školu i studirao italijanski jezik i književnost, dok je ona živela u nekoliko gradova u Republici Srpskoj.

Jedna od soba u hostelu
I kuhinja

Kako su mi rekli tokom moje nedavne posete Mostaru, u 2015. godini „kockice su se posložile“, oni postali poslovni saradnici, a Downtown ubrzo postao jedan od traženijih smeštaja.

– U Italiji sam radio u biblioteci i u restoranima kao konobar kako bih zaradio za džeparac, a pre pet godina u Mostaru sam počeo da se bavim turizmom. Otišao sam odavde kao dete, ali sam oduvek želeo da se vratim. Jaka osećanja i sećanja vukla su me nazad – priča mi Miran u kafiću Niđe veze, svestan toga da je jedini u, po svetu rasutoj familiji, koji se odlučio na ovakav korak, a ponajviše činjenice da ljudi, nažalost, češće odlaze iz Mostara, nego što se u njega vraćaju.

I house travel Mostar_1024x678
Miranova agencija već nekoliko godina dobija sertifikat odličnosti od sajta TripAdvisor, a spomenuti su i u izdanju Lonely planet za istočnu Evropu i učestvovali su u turističkom rijaliti programu poznate engleske televizije

– Pre jedno sedam godina koleginica mi je rekla da u Međugorju, u Irskom centru traže recepcionara i ja sam se prijavio. Počeo sam tamo da radim i da paralelno da završavam svoj magistarski rad. Kada sam dobio otkaz, sve više sam razmišljao o privatnom biznisu i tako je nastala moja agencija I House Travel.  

Miran i turisti na Kravicama_917x768
Miran sa turistima na ekskurziji kraj vodopada Kravice

Miran turistima iz celog sveta nudi više od 20 turističkih tura, a najtraženije su Hercegovina classics (sa obilaskom Blagaja – derviške tekije iz 15. veka, manastira Žitomislići iz 16. veka, srednjovekovne tvrđave Počitelj i vodopada Kravica), Mostar city tour (sa obilaskom celog grada) i tematska tura The death of Yugoslavia (od stvaranja do raspada Jugoslavije, sa posetom neuobičajenim zapuštenim mestima poput partizanskog spomen-groblja).

Brus Li i turisti I HOUSE_1024x678
Svi žele da se fotografišu sa Brusom Lijem (za reportažu o Mostaru kliknite na link na kraju teksta)

– Uglavnom sve radim sam, bilo da je reč o vođenju tura, vožnji ili dizajniranju plakata. U ovoj sredini i u ovoj branši drugačije ne može. Sezona traje četiri meseca i u tom periodu treba ubrati ploda da biste mogli da opstanete cele godine – iskreno će Miran i dodaje da u južnu Hercegovinu dolaze turisti koji su već obišli glavne atrakcije u Evropi i koji imaju dovoljno sredstava i želje da dođu i na Balkan.

Hostel Downtown Mostar_1024x679
Sonja i Miran ispred hostela

Sonja je napustila Mostar sa 9, a vratila se kada su joj bile 32 godine. Posle traganja za poslom i rada u banci, odlučila je da u renoviranoj porodičnoj kući koja je bila oštećena u ratu, otvori hostel. 

– Moj drug mi je rekao da, umesto da tražim posao i radim za drugoga, treba da pokrenem svoj biznis. Nije bilo lako, ali ta ideja je tinjala u meni neko vreme da sam u jednom trenutku presekla i donela odluku. Majci i meni, kao dvema ženama mnogo je lakše što je i Miran u ovom projektu – kaže Sonja i ističe da turisti iz celog sveta obožavaju njenu majku Veselku i da se zbog te porodične atmosfere, u ovom hostelu osećaju kao kod kuće.

Hostel Downtown gosti
Sonja sa gostima na jutarnjoj kafi i čaju u bašti hostela

Kada su prvi put posle mnogo godina došli u Mostar, moji sagovornici prvo su posetili svoje kuće, koje su bile razrušene, ali nakon toga obnovljene. Uprkos svemu što se u tom gradu dešavalo, kažu da se situacija popravlja, da se Mostar gradi i da se vide promene na bolje.

Hostel Downtown_1024x768
Tokom moje posete Hercegovini Miran me je pozvao da odsednem u hostelu Downtown: Bicikl sa cvećem u bašti odmah sam primetio sa prozora moje sobe

– Voleo bih da je mnogo lepše nego što je sada, ali verujem da će tako biti uskoro. Mostar je vedar i lagan grad u proleće i u jesen, pogotovo leti, dok zimi ima sivih dana na koje nismo navikli. Tada na videlo isplivaju neke stvari koje ne vidimo tokom sezone. Svakako je najvažniji onaj unutrašnji osećaj i ugao gledanja na život i na sreću. Tačno je da dosta ljudi odlazi u inostranstvo jer ovde ne mogu naći posao, ali s druge strane, ako ste živeli preko, kao što sam ja, na primer, onda možete znati da obećanja na Zapadu deluju slatko i bajno i da je, ako imate mogućnosti, možda ipak najbolje ostati kod svoje kuće  – ispričao mi je Miran Hasibović.

Ako želite da pročitate kompletnu priču o mom boravku o Mostaru, kliknite OVDE.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com (prenos teksta dozvoljen u skladu sa Pravilima korišćenja i uslovima oglašavanja i uz link ka www.pricesadusom.com)

Fotografije: I house travel Mostar, privatna arhiva

Ostavite odgovor