Ovo je NAJVEĆI BAZEN na Balkanu: Njegova površina je 16.000 m2, a puni se vodom direktno iz reke

Dok sam se šetao Sutjeskom, najstarijim nacionalnim parkom u Bosni i Hercegovini, pored svih izuzetno značajnih lokaliteta u ovom mestu, pažnju mi je privukao i jedan ogroman bazen.

Prva „stanica“ tokom moje posete Tjentištu bio je Spomen-kompleks čuvene Bitke na Sutjesci koji su osmislili najeminentniji umetnici bivše Jugoslavije. Tu se nalaze: spomenik autora Miodraga Živkovića, Muzej Bitke na Sutjesci i Spomen-kuća arhitekte Ranka Radovića oslikana freskama slavnog slikara Krsta Hegedušića.

Smeštaj je lako naći, jer je na području Foče registrovan 21 kamp, uglavnom na obalama reka i sa kapacitetom od oko 1.300 ležajeva.

Jedan od najvećih bazena na Balkanu, a i u Evropi počeo je da se gradi početkom sedamdesetih godina prošlog veka, u isto vreme kada i drugi objekti Sportsko-rekreativnog centra u Tjentištu.

To je bilo u sklopu omladinske radne akcija ORA Sutjeska, koja je nekoliko godina okupljala omladince iz svih krajeva bivše Jugoslavije.

Površina bazena je 16.000 m2, a voda u bazen dolazi iz reke Sutjeske i cirkuliše na principu preliva.

Njen prirodni fenomen je da uvek huči. Sutjeska je leva pritoka Drine, najvećim delom protiče kroz istoimeni nacionalni park i duga je 36 km.

Kako sam saznao u Turističkoj organizaciji opštine Foča ovaj bazen je od njegovog postojanja omiljeno kupalište Fočaka, gostiju Nacionalnog parka Sutjeska i posetilaca u tranzitu.

Skoro sva dešavanja na Tjentištu vezana za organizaciju OK festa, jednog od najpoznatijih muzičkih festivala u regionu, odvija se upravo na području Omladinskog sportsko-rekreativnog centra u Tjeništu, u kojem bazen po svojoj atrakciji i privlačnosti ima posebno mesto.

Imajte u vidu da voda stiže direktno iz reke i da nema zagrevanja, odnosno da je ugođaj plivanja u ovom bazenu kao da ste u reci.

Celu reportažu iz Foče i Plužina pročitajte ovde.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com; Fotografije: Turistička organizacija opštine Foča; Napomena: Tekst je u vlasništvu privrednog društva Priče sa dušom doo i moguće ga je preneti u drugi digitalni medij uz obaveznu objavu izvora članka i slika i objavu linka ka sajtu www.pricesadusom.com u tekstu i na kraju teksta. Članak nije dozvoljeno preneti u štampane medije. Potpisati fotografe. Hvala vam što poštujete autorska prava.

Ostavite odgovor