Od novca za 18. rođendan kupio je prvi auto i krenuo u letnju avanturu: Dušan U FIĆI OBILAZI bivšu Jugoslaviju

Na makedonsko-albanskoj granici carinici su ih zadržali skoro sat vremena da bi se fotografisali sa fićom, rekavši im da je ovo prvi put da je jedna „zastava 750“ prešla granični prelaz Sveti Naum.

Dok su krstarili putevima nekadašnjih jugoslovenskih republika, ljudi su im svirali, ablendovali i zaustavljali ih ne bi li zavirili u motor čuvenog automobila.

Jedan vinar je na Pelješcu, videvši da pored vinarije prolaze kola užičkih tablica, poželeo da se upozna sa vozačem, pa je ugostio dvojac iz Srbije.

Poklonio im je dve flaše vina i prisetio se svojih vojničkih dana u Užicu.

Dušan Drndarević (20) iz Zlakuse ljubitelj je svega što je staro i zaljubljenik u neko drugačije vreme od ovog u kojem živimo.

Od novca koji je dobio za punoletstvo rešio je da kupi prvi automobil i izbor je pao na fiću! Zastavu 750 pronašao je u Bajinoj Bašti, sredio je i popravio, ali ništa nije nadogradio. 

U Hrvatskoj su spavali u šatorima, u Ohridu u hotelu, a na više destinacija su ih ugostili prijatelji

„Na njoj je ostalo sve onako kako je fabrika u Kragujevcu predvidela: originalan motor, crvena boja, rezervoar od 30 litara, 22 konja, 4 brzine i prirubnice. Proizvedena je 1981. godine i ove godine je napunila 40 godina. Klima uređaj su nam bili fićini leptir-prozori“, rekao je Dušan za Priče sa dušom i dodao da je na putovanje po bivšoj Jugoslaviji pošao sa šesnaestogodišnjom sestrom Emilijom.

Ideja je nastala nakon „Fićijade“ koju je u septembru 2020. godine u Užicu organizovalo Etno-udruženje Zavičaj u saradnji sa Užičanima koji poseduju zastavu 750. Tada su predstavljene 32 fiće, od kojih je 7 imalo registraciju UE.

„Nas četvorica ljubitelja fića želeli smo da odemo fićama do Istanbula, da pređemo u Aziju i da na osnovu slika sa tog putovanja objavimo foto-monografiju. Međutim, zbog obaveza i različitih termina godišnjih odmora nismo mogli da se uklopimo, pa smo moja sestra i ja rešili da krenemo sami. Bio sam nestrpljiv i željan te avanture“, priča Dušan.

„Napravili smo kružnu turu, preko Crne Gore i Albanije do Makedonije, a nakon toga se vratili u jugoistočnu Srbiju (Sjenica, Novi Pazar, Rožaje, Kolašin, Podgorica, Virpazar, Bar, Drač, Ohrid, Bitolj, Prohor Pčinjski, Surdulica…)“

U julu 2021. godine mlađi članovi porodice Drndarević putovali su dva puta: jednom od Zlakuse do Ohrida i nazad i posle tri dana pauze do Hrvatske preko Bosne i Hercegovine i Crne Gore, pa natrag do njihovog sela kraj Užica.

Pauza na Prespanskom jezeru

„Drugo putovanje je bilo ka Hrvatskoj gde smo, između ostalog, posetili i Dubrovnik, Pelješac, Korčulu, Makarsku, Split i Trogir, a zatim se vratili preko Neuma, Čapljine, Mostara, Nevesinja, Foče, Goražda i Višegrada do Užica. U odlasku smo prošli Pljevlju, Đurđevića Taru, Žabljak, Durmitor, Pivske planine, Plužine, Nikšić i Trebinje.“

„I sve to sa fićom, ukupno 3.230 km duž zanimljivih predela, sa različitim kulturama i gostoprimljivim ljudima.“

Dušan otkriva za Priče sa dušom da su na auto-putu vozili 100 na sat, a da je fićin maksimum 120 km. Zbog brige roditelja što kreću na dalek put po velikim vrućinama, u gepeku su imali više rezervnih delova nego prtljaga.

Dušan mi je otkrio da fića ima četiri brzine, da se prva koristi za kretanje na uzbrdici, a da se na ravnom kreće drugom brzinom

„Otac je imao više poverenja da će sve proći kako treba nego majka – ona je baš brinula. Da bismo je uverili da nema razloga za to, poneli smo rezervne delove skoro za svaki deo fiće. Ako bi se nešto pokvarilo, imali smo rešenje na licu mesta, ali to se srećom nije desilo“, seća se. 

Crvenu zastavu 750 kupio je pre dve godine, odmah nakon osamnaestog rođendana, odnosno posle položenog vozačkog ispita. Kaže da je želeo da vežba baš na fići.

Veličanstven doček u Gacku

„Čim sam kupio svoj prvi auto, odmah sam se zaljubio u tu marku, pa sada imam četiri komada. Na jednom će moja sestra vežbati kad bude položila vožnju, drugi će nam biti muzejski eksponat u našoj Terzića avliji, a treći je porodični raritet – automobil koji je vozio brat mog dede iz Rupeljeva. Njega sam video u šupi, gde je stajao 22 godine i tada sam poželeo da mu vratimo stari sjaj. Otac i ja smo ga nekako prevezli do našeg sela i krenuli sa popravkama“.

Dušan je zadovoljan kako je njegov fića prešao put od više od 3.000 kilometara.

Komove, Durmitor, kanjon Morače i druge zahtevne deonice fića je prebrodio bez problema, uključujući i auto-put kroz Albaniju i Makedoniju, sa malom potrošnjom benzina.

Kako je prvi automobil u kojem se vozio kao beba bila zastava 101, Dušan je nedavno kupio i jednog „keca“, sa kojim planira neku novu avanturu. 

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com;  Fotografije: Dušan Drndarević; Tekst je u vlasništvu firme Priče sa dušom doo. Članak je moguće preneti na drugi sajt uz obaveznu objavu izvora članka i slika i objavu linka ka sajtu www.pricesadusom.com u tekstu i na kraju teksta. Članak nije dozvoljeno preneti u štampane medije. Hvala vam što poštujete autorska prava.

2 komentara

Ostavite odgovor